Подтепето

Забравеният град

18 Мар, 2018

Приключи ремонтът на ар деко сградата на площад "Римски стадион"

Набива се на очи различният цвят от останалата част на сградата, но като цяло ремонтът е качествен

Фасадата на ар деко сградата на Джумаята светна след сваляне на скелето, поставено преди около 3 месеца. Строителите приключиха работа през тази седмица и в последните дни премахваха помощната конструкция. Ремонтът, който премина под зорките погледи на пловдивчани, преминаващи по Главната, а и проследен от екип на Kapana.bg още от декември месец насам, е извършен много качествено, що се отнася до материалите. Всички елементи от фасадата са изработени внимателно, без фалшиви стиропорени имитации и допълващи с точност автентичния вид на сградата.

Леко се набива на очи новият цвят на издигнатата през 1924 година сграда, който е малко по-жълт от цвета от източната ѝ фасада. По време на сегашния ремонт не са сменяни и дограми на прозорците - които са автентичните дървени на почти всички етажи.

Ремонтът е извършен от същия екип, който работи и по сградата на Централна жп-гара. Напоследък по пловдивската Главна улица се извършиха няколко сравнително качествени ремонта - само преди няколко месеца завърши и ремонтът на друга ар деко сграда на ъгъла на "Доктор Вълкович" и "Александър Батенберг", в която отново са използвани внимателно автентични материали за фасадата и единственият недостатък е неподходящата цветова гама. Тенденцията да се санират и замазват детайлите по външния вид на сградите обаче изглежда вече изчезва.

  • 19 Мар, 2018 | пешо
    Изчаках ви доста,да си поправите заглавието,ама като не го правите,ще ви кажа,че не се пише ар деко,а ЪРТ деко,като ЪРТ стои за "ЪРТ!Овцете в хола" ;-)
  • 18 Мар, 2018 | 1. Превод: приключи ремонтът на сградата на Джумаята от арх. СТОЙКО Стойков
    Полуграмотният текст не може да пропусне АВТОРСТВОТО, и то не е на "засл. арх" Желязко (БУБИ) Стойков, престъпник (вж. Пощата!), а на баща му, велик сецесионист, с шадраван вътре в дневната му на Сахат Тепе. 2. Идиотски терминологии в стил "Древен ПЪК ВЕЧЕН" (?!?) или политкоректности (Град на осем милиона години) издават КОМПЛЕКСИ, какиното; плошад ДЖУМАЯТА е; Баня ЧИФТЕ, а не "старинная"
  • 18 Мар, 2018 | хахахах
    Плочките, с които са облепени търговските площи на партерния етаж са най-автентични хахахахахааа
Още от рубриката "Забравеният град"

Подобни новини