Предприемачи възстановяват чешмата кръстник на Бунарджика

Забравеният град

Сдружение „Бизнесът за Пловдив” я реставрира със собствени средства

Иво Дернев

„Който пие от тази вода остава завинаги в Пловдив”. Това ще пише скоро на чешмата кръстник на Бунарджика, която чака реставрация от десетилетие. Сдружение „Бизнесът за Пловдив” се ангажира с възстановяването на красивото водно съоръжение, което според някои историци и изследователи е от Античния период на града. Със собствени средства предприемачите ще върнат автентичния вид на масивния градеж с красиви колони и детайли, наподобяващи храм. Това обяви собственикът на Новиз Любозар Фратев на вчерашното обществено събитие, на което се коментира цялостното реновиране на хълма.

Тук нищо не е пипано от времето на Божидар Здравков. Дойде време с общи усилия да върнем блясъка на Бунарджика. Сдружението се ангажира с възстановяването на старата чешма, която е и кръстник на хълма, обяви пред събралите се граждани на обсъждането снощи Фратев.  

Чешмата, която „плаче” от години в полите на тепето, вече е възстановявана веднъж, от кмета Божидар Здравков през 1934г. Тя е съградена наново с идеите за социализирането на хълма през 30-те години на миналия век, след като през 1912 година бездомници я разрушават до основи. Градежът от години е подпрян от строително скеле, за да не рухне. Вода, естествено, не тече също от десетилетия.

Трудно може да се датира кога точно е съградена тази чешма. Според някои тя е от Османския период, но може да е и от Античния. В древността на хълма е имало много чешми. Предполага се още, че там, на същото място, е имало светилище на Деметра, но от него няма нищо останало.  

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.