Подтепето

Забравеният град

11 Дек, 2017

Подготвят за продажба къща - част от ансамбъла до Етнографския музей, историци се опасяват за бъдещето ѝ

Теодор Караколев

Притеснението е, че евентуалният бъдещ собственик на къщата на ул. „Стръмна“ 8а няма да запази автентичния вид на къщата

Дано не повторим грешката с Форума и да я продадем на ниска цена, след което да я откупуваме скъпо, притесняват се пловдивчани

Възрожденска къща, част от ансамбъла на Стария град, е застрашена от загуба на ценния си автентичен вид. „Под тепето“ научи, че се планира сградата на ул. „Стръмна“ 8а, която е разделена между частен собственик и общинска собственост, да бъде продадена на частния собственик. В последните месеци на място е идвал оценител, заедно с частния собственик, които са наблюдавали общинската част от сградата. 

Притеснението на защитници на пловдивската история е, че сградата ще бъде продадена на частния собственик. Още по-лошо – през годините той е доказал в неговата собственост немарливост и не е показвал никакви грижи за имота. Преди време канализацията е била запушена и отходните води са се изливали в двора, но това не е трогнало собственика, който не е предприел никакъв ремонт, твърдят запознати.

До сегашното положение се стига по дългия път, свързан с национализация, отнемане от автентичните собственици, а след падането на социалистическия строй – реституция на нови собственици, които в последствие продават своята част. Къщата е долепена до богатата и красива Куюмджиева къща, днес Етнографски музей. Тя обаче не е много популярна за пловдивчани и туристи, тъй като се намира от долния ѝ край – откъм улица „Стръмна“. Основният туристически поток минава от другите две страни на Етнографския музей – към Небет тепе или към къща Недкович. 

Тази къща обаче остава скрита и сгушена под Куюмджиевата. Въпреки това обаче тя е много красива, със симпатична външна украса в много добро състояние и интересна архитектура. Под нея пък има и структури, свързани с укреплението на Трихълмието – там минава продължението на крепостната стена, част от която се вижда в съседство на т.нар. „Хисар капия“.

До 1986 година тя е частна собственост. Чак тогава социалистическата власт решава да я национализира. Тя е отнета от оригиналните собственици, които са се грижили много добре за нея. След това тя преминава в ръцете на Регионалния археологически музей. Базата е използвана за различни нужди, като например складиране на керамика. През 90-те къщата е реституирана, като само малка част отива в частни ръце – роднини на автентичните собственици. След години те я продават на сегашният собственик, който обаче не полага никакви грижи.

В същото време частта, която е собственост на Археологическия музей е в добро състояние. Тя се поддържа, като козметични ремонти и ежедневната поддръжка се прави от работещите в музея експерти. Преди година къщата обаче става „разменна монета“ между музея и Община Пловдив. Общината взема къщата, докато Археологическият музей получава общински имот.

Опасенията днес са, че къщата ще бъде продадена на частния собственик. Красивото бижу може да бъде загубено, тъй като бъдещият собственик явно не показва грижи за нея, твърдят запознати с казуса. Според тях има опасност да загубим тази автентична къща от пловдивското Възраждане, част от архитектурния ансамбъл на Етнографския музей. Близките до случая смятат, че в „по-добрия“ случай, след години може да се осъзнае грешката, но да се повтори грешката с Източния Форум – тя да бъде продадена на ниска цена, а след това откупена скъпо.

„Под тепето“ ще следи казуса с къщата.

 

  • 11 Дек, 2017 | информиран
    крепостната стена запазена тук е паметник на културата от национално значение - виж списъка номер 109, 110
Още от рубриката "Забравеният град"

Подобни новини

22 Май, 2018

Директорът на Етнографския музей получи награда от министъра на културата

„Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики се присъжда за принос в развитието и утвърждаването на българската култура

Отличия получиха и други пловдивчани

Доц. д-р Ангел Янков, директор на Регионален етнографски музей – Пловдив беше награден с почетен знак „Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики – златен, грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност и по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Министърът на културата Боил Банов връчи традиционните годишни награди по случай 24 май. На официална церемония в Национална галерия „Двореца“ престижните отличия на Министерството на културата получиха творци и артисти от различни области на изкуствата за техния принос в развитието на българската култура и духовност.

Отличия ...

» повече