Подтепето

Забравеният град

21 Юни, 2018

Пловдивското ар деко наследство извън Главната улица

Сгради в ар деко стилистиката има в целия град

Собственият дом на майстора на стила арх. Стойко Стойков е шедьовърът от периода в Пловдив

Бурното икономическо развитие на Пловдив след Първата световна война оформя облика на Главната улица „Княз Александър I Батенберг“, по който повечето сгради са построенни именно през 20-те години на XX век. Преди няколко месеца ви разказахме за по-интересните от тях в текст в KAPANA.BG, в който с богатството на тези сгради се осмелихме да предложим градът ни да се възприема като архитектурната ар деко столица. Днес ще се опитаме да разширим примерите със сгради извън Главната улица, тъй като Пловдив действително е богат на здания, повлияни от този стил.

Трябва да уточним, че за чист стил е трудно да се говори. Сецесионът – сградите с повече декоративни мотиви, най-вече флорални форми - плавно прелива в това, което тук ще наричаме ар деко. Орнаментите постепенно отпадат и се превръщат в ясни геометрични форми – правоъгълници, елипси, кръгове и други. Самите прозорци в даден етап са правени като по калъп – типични са тройните прозорци с един по-широк по средата и два по тесни, но също толкова високи. Много често ще открием лизени (пиластри без капител и база, или имитация на колони) по фасадите, които преминават през няколкото етажа на сградата.

Улица „Княз Александър Батенберг“ (Главната) е пълна с такива сгради – някои в отлично състояние, други в много лошо. Другите части на Пловдив обаче също могат да се похвалят с постройки в тази стилистика – както административни, така и жилищни.

Една от най-красивите сгради е в ниската част на „Малката Главна“ – улица „Райко Даскалов“ на ъгъла с „Опълченска“. Сградата е с леко различаващи се фасади – като тази откъм пресечката „Опълченска“ е по-смела, най-вече с експресивния си и много типична за ар деко входна ос, със силен вертикален акцент. От няколко дни сградата, в която се помещава офис на бившите Мтел, настоящи А1, е опакована в рекламна мрежа.

Прочетете още и вижте други снимки в текста в KAPANA.BG

  • 21 Юни, 2018 | препращай ако си нямаш работа
    с линкове надругаде резулати няма да постигнете, какиното
Още от рубриката "Забравеният град"

Подобни новини

08 Мар, 2018

Пловдив и неговата Главна улица като ар деко столица на България

Най-често срещаните сгради по "Александър Батенберг" са в стил ар деко

Често сме чували, че архитектурата на Пловдив е във „виенски стил“. Това се използва най-често за Главната, но също и за сградите в Капана, а дори и в квартала с тютюневите складове. Доколко обаче тази архитектура е определящата за облика на Пловдив и какво изобщо значи „виенски стил“?

Тъй като такъв термин в научните среди не съществува, се уповавам на личните наблюдения – какво визират хората, които го използват. И сякаш става дума за архитектурата на сецесиона – по-точно тези сецесионови сгради с богата декорация и флорални мотиви, а понякога също за неокласическите и необароковите сгради.

Това обаче не е определящият стил по пловдивската Главна улица. Тези постройки, макар и впечатляващи ...

» повече