Пловдивският археологически сезон 2017: Епископската базилика с потвърдена датировка и разкрита връзка до резиденцията „Ейрене“

Забравеният град

Жени Танкова е сигурна, че първият период на базиликата е от IV в.

Разкрита е улица, която свързва сградата Ейрене и християнския храм

Сезонът за проучванията на археолозите в Пловдив приключи преди няколко седмици – с изключение на проучванията на Източната порта. По този повод решихме да ви предоставим кратък поглед назад – какво успяха да открият учените в града ни през тази година. Миналата седмица ви представихме резултатите от работата на екипа на София Христева на Небет тепе. Днес обръщаме поглед към Епископската базилика, проучена от Жени Танкова. 

Успехът там е разкриването на цялата сграда – след смелото урбанистично решение за премахване на улицата пред Католическата църква уникалният археологически обект се разкри в цялост. „Хубаво беше, че разкрихме още няколкостотин квадратни метра мозайки в северната половина на базиликата. Планът на сградата и комплексът в западна посока бяха изяснени, така че нямаше големи изненади“, разказа Танкова за Kapana.bg.

„Работих с екип млади археолози, които спомогнаха много за работата. Както е известно, подовото ниво е на два пласта мозайки. Успяхме да разкрием частично и по-ранния под“, каза още археоложката. Важно откритие е изяснената връзка между базиликата и сградата Ейрене (галерия „Тракарт“ в подлеза на Понеделник пазара). Тази сграда се интерпретира от археолозите като резиденция на епископа на Филипопол. Между нея и Базиликата е имало хубав път, постлан с големи камъни. Разкрити са и помещенията, през които се е преминавало, за да се стигне до наоса – основната част на църквата.

„Имаме хубави находки – най-хубавата са няколко фрагмента от мраморен купел за кръщаване с надпис по перваза, който в момента е в процес на разчитане от колегата Николай Шаренков, най-добрият епиграф в България. Открихме и много мраморни архитектурни елементи и керамичен материал“, добави Танкова. В обема на северната половина и централната част са разкрити още 103 погребения, като така общо на обекта през миналата и тази година са разкрити над 150 погребения, уточни тя. Некрополът и скелетният материал са в процес на обработка, правят се различни експертизи. Танкова добави, че от този некропол, който е от XI-XII век има доста датировъчен материал – стъклени гривни, кръстчета, пръстенче, украшения, които са били положени в гробните ями при погребването на съответния индивид.

Прочетете цялото интервю в Kapana.bg

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.