Община Пловдив трябва да следи за незаконно строителство на Стайновата къща

Забравеният град

Строителното скеле е знак, че инвеститорът има намерение да строи

Община Пловдив трябва да контролира да няма строителство

Към момента няма нищо притеснително с работата по Стайновата къща на върха на Таксим тепе – това е констатирала проверка от регионалната секция на Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" към Министерство на културата. Те са се сезирали след статиите в "Под тепето" и Kapana.bg. Инспекторатът е реагирал бързо и своевременно, преди да започне по-сериозна дейност на обекта. След проверката им те са установили, че за момента няма притеснителни дейности, но са издали протокол, изпратен и до Община Пловдив.

Проверката е установила, че сградата е със здрава стоманобетонна носеща конструкция и тухлена зидария. Обградена е със скеле, което е обезопасено и случайно влизане в сградата не е възможно. Специфична строителна дейност не е забелязана, но на място е имало работници, носещи кофражни елементи.

Проверяващите не са били допуснати до обекта от работниците, под предтекст, че собственикът не е бил на място. Според съставения протокол от проверката, община Пловдив трябва да следи дали на обекта се извършва незаконна строителна дейност. Самото присъствие на скелето говори именно за това – предстои строителство, коментираха от инспектората. Те подчертаха, че контролът обаче е в ръцете на Община Пловдив.

Припомняме, че преди няколко месеца около известната, като "Баухаус"-сграда на върха на Таксим тепе, бе изградено скеле и самата къща бе обезопасена. Това се случва след предписание от район Централен. Къщата, построена от известния пловдивски архитект Светослав Грозев през 30-те години в стилистиката на модернизма, е един от символите на този период от архитектурната история на Пловдив. Репортерска проверка преди дни установи, че сградата се облицова с каменна вата, а на покрива се поставя кофраж. По какъв проект точно се работи обаче не е известно.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.