Подтепето

Забравеният град

14 Фев, 2018

Община Пловдив трябва да следи за незаконно строителство на Стайновата къща

Строителното скеле е знак, че инвеститорът има намерение да строи

Община Пловдив трябва да контролира да няма строителство

Към момента няма нищо притеснително с работата по Стайновата къща на върха на Таксим тепе - това е констатирала проверка от регионалната секция на Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" към Министерство на културата. Те са се сезирали след статиите в "Под тепето" и Kapana.bg. Инспекторатът е реагирал бързо и своевременно, преди да започне по-сериозна дейност на обекта. След проверката им те са установили, че за момента няма притеснителни дейности, но са издали протокол, изпратен и до Община Пловдив.

Проверката е установила, че сградата е със здрава стоманобетонна носеща конструкция и тухлена зидария. Обградена е със скеле, което е обезопасено и случайно влизане в сградата не е възможно. Специфична строителна дейност не е забелязана, но на място е имало работници, носещи кофражни елементи.

Проверяващите не са били допуснати до обекта от работниците, под предтекст, че собственикът не е бил на място. Според съставения протокол от проверката, община Пловдив трябва да следи дали на обекта се извършва незаконна строителна дейност. Самото присъствие на скелето говори именно за това - предстои строителство, коментираха от инспектората. Те подчертаха, че контролът обаче е в ръцете на Община Пловдив.

Припомняме, че преди няколко месеца около известната, като "Баухаус"-сграда на върха на Таксим тепе, бе изградено скеле и самата къща бе обезопасена. Това се случва след предписание от район Централен. Къщата, построена от известния пловдивски архитект Светослав Грозев през 30-те години в стилистиката на модернизма, е един от символите на този период от архитектурната история на Пловдив. Репортерска проверка преди дни установи, че сградата се облицова с каменна вата, а на покрива се поставя кофраж. По какъв проект точно се работи обаче не е известно.

Няма направени коментари
Още от рубриката "Забравеният град"

Подобни новини

08 Фев, 2018

Опаковат с каменна вата Стайновата къща на Таксим тепе, засега запазват обемите

Макар и без информационни табели, работата по един от архитектурните шедьоври на Пловдив – Стайновата къща на Таксим тепе продължава. Строители вече опаковат и изолират с каменна вата сградата от външната страна. Майсторите са напреднали най-много от южната и източната фасада. Сградата е почти изцяло покрита с изолационния материал от страната към храма „Успение Богородично“, от където е и главният вход на баухаусовската къща.

Засега изглежда, че обемите на сградата ще бъдат запазени. Изолацията обикаля специфичните двойни прозорци на стълбището на къщата и няма изгледи те да бъдат затворени. Не е ясно какво ще се случи с модернистичната мазилка. Макар и да е запазена само на няколко места, каменната вата покрива напълно оригинала и новата мазилка ще се прави изцяло наново ...

» повече
07 Фев, 2018

Нерегламентирани строителни дейности стартираха в Баухаус къщата на върха на Таксим тепе

Те не са съгласувани с НИНКН

Строителни дейности закипяха някак незабелязано на покрива на знаковата Баухаус къща на арх. Светослав Грозев на върха на Таксим тепе. След като в края на миналата година архитектурната перла бе обезопасена от частния собственик, след предписание от администрацията на район Централен, в последните няколко дни върху сградата кацнаха няколко работници. На покрива се забелязват кофражни платна, а дюлгерите си подават метални кофи със строителни смеси. Проверка на Под тепето обаче установи, че работниците нямат никаква работа в постройката със статут на единичен паметник на културата. Каквито и дейности да бъдат предприети в шедьовъра на арх. Грозев, те трябва да бъдат съгласувани с НИНКН. А това не се е случило. В института не е минавала ...

» повече
10 Ноев, 2017

Спедитор е собственик на половината от Баухаус къщата на арх. Светослав Грозев на върха на Таксим тепе

Само обезопасяват паметника на културата, засега

В НИНКН няма следи от съгласуване на документи

Разгадахме мистерията около скелето на знаковата Баухаус къща на арх. Светослав Грозев на върха на Таксим тепе. Дългоочакваното раздвижване около една от най-красивите и високо оценявани от специалисти сгради в Пловдив на този етап все още е само с цел обезопасяване на сградата.

От район Централен са излезли с предписание до собствениците на впечатляващата постройка, построена между двете световни войни за семейство Стайнови. То е по чл. 72. от Закона за културното наследство за обезопасяване и отремонтиране на сграда, паметник на културата. Частният инвеститор, който е собственик на ½ от идеални части от имота, поел ангажимент да опакова фасадата с обезопасителни мрежи. По непотвърдена информация обаче той ...

» повече