Подтепето

Забравеният град

24 Фев, 2018

Община и полиция официално заплашват с публичен бой спекулантите след Чирпанското земетресение

Най-много помощи пристигат от САЩ в размер на 7 млн. лв

Тютюноработници доброволно ремонтрат склада, за да има къде да работят

Теодор Караколев

Точно преди 90 години е най-голямото земетресение, оставило отпечатък върху града, който носи спомени и до днес. Трусовете започват от 14 април. Почти целите Чирпан и Първомай са разрушени. В Пловдив тогава се съобщава само за разрушени комини, съобщава се за разрушения и в Хасково. Най-разрушителният трус в Пловдив идва на 18 април. Той е с магнитуд от 7. 1/3 от сградния фонд на Пловдив е унищожен.

Следващите няколко дни преминават като на сън, но при огромна взаимопомощ. Разрушени са множество сгради, почти всички хора обаче остават под открито небе, под страх от срутване на сградите им или бъдещи трусове. Парковете се изпълват с палатки и бараки.

Местната власт веднага взема мерки за да контролира „шемета, присъщ на човешката натура в такъв момент“, както се изразява един автор от това време. За най-бедните се осигурява безплатен хляб. Учителите получават свобода да решат дали да продължат учебните занятия или да ги прекъснат, но са задължени да останат в района, в който работят, за да помагат на другите граждани. Веднага са наети 22 лекари в служба на общината, които да работят на място сред „кварталите“ от палатки или да обикалят града. Въведен е вечерен час – 9 часа.

Налага се строг контрол на цените на стоките от първа нужда, за да се пресече спекулата. Нормират се цените на хляба, брашното, фасул, картофи и още много други храни, а също на сапун, газ, както и на някои строителни материали – дъски, дървени материали, греди, гвоздеи и други. Полицейското управление (наричано „градоначалство“) официално обявява, че ще преследва спекулантите – всеки, заловен да продава съестни (т.е. хранителни) продукти над нормираните цени ще бъде бит на публично място.

Мнозинството работа се върши безвъзмездно от експерти от различни професионални среди, а общината и другите власти единствено насочват работата. Лекари, архитекти, инженери работят безвъзмездо за възстановяването на естественото положение. Специална благодарност общината дава на шофьорското дружество, членовете на които, въпреки че са останали бездомни, са се отдали веднага в помощ на граждани и община.

Интересна е и историята за някои от тютюневите складове. Всичко по темата можете да прочетете в КАПАНА.БГ.

Няма направени коментари
Още от рубриката "Забравеният град"

Подобни новини

23 Фев, 2018

Не е земетръс! Чукове са!

Бутат вековна къща на улица „Май”, ще строят нова кооперация

Знаете улица „Май” в самото сърце на Пловдив, нали? Малката отсечка, лъкатушеща зад радио-телевизионния център, е като оазис на спокойствието в забързания ритъм на града. Само на метри от пренаселени и шумни градски зони, „Май” е шепотът на урбанизацията. Или май беше. В последните няколко дни уличката се тресе, но не от силите на природата, която ни напомня за себе си в последните няколко дни, а от тежестта на чуковете, с които няколко работника разбиват вековна къща. Поредната сграда от красивия архитектурен ансамбъл по „Май” заминава в историята.

На ул. "Май" минало и нястояще се преплитатЕдна по една старите дами от улицата си отиват. За да дойдат новите стъклено-бетонни момичета с ПВЦ украси, коментира жителка на „Май ...

» повече
22 Фев, 2018

Николай Пловдивски благодари на Бог за милостта по повод земетресението

Благодарственият молебен ще е довечера в едноименната църква в Западен

Дядо Николай ще отслужи от 18:00 часа в храм „Св. Николай чудотворец”, кв. „Хр. Смирненски” в Пловдив благодарствен молебен за проявената божия милост, съобщиха от митрополията. Поводът е земетресението, което ни сполетя тази нощ.

„В съответствие с христовия призив непрестанно се молете и за всичко благодарете, призоваваме православните християни да въздадем богу слава и благодарност в богослужението тази вечер,“ се казва в съобщението.

» повече
22 Фев, 2018

Земетресението скъса магистрален водопровод в Пловдив

Стари тръби по ул.“Даме Груев“ в Кючук Париж не издържаха на нощния трус от 4,8 по Рихтер

Това е единствената щета от люлеенето тази нощ

Трусът от 4,8 по Рихтер, който разлюля Пловдив тази нощ, е скъсал магистрален водопровод по улица „Даме Груев“. Това съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев. Той уточни, че аварията там е единствената щета от люлеенето на града на тепетата тази нощ.

По думите му, земетресението е било отключващият фактор за спукването на старите тръби в района, но именно износването на системата е главната причина за аварията и намаленото водоподаване там.  

Както съобщихме по-рано днес вече се работи по отстраняване на аварията. Улица „Даме Груев” в Кючук Париж бе затворена тази сутрин за ...

» повече