Подтепето

Забравеният град

11 Май, 2018

Къщата на фабриканта Цанков, бижуто на архитект Грозев и връзката с льо Корбюзие

Теодор Караколев

Къщата едва оцелява при прокарването и разширяването на бул. "Цар Борис III Обединител" през социализма

Силно повлияният от модерната архитектура Светослав Грозев създава истински шедьовър

Индустриалецът Драгомир Цанков бил един от успелите хора в Пловдив преди 9 септември. Един от активните бизнесмени, чието име често се появава в документите на Търговско-индустриалната камара. В книгата си „Забравеният град“ Петко З. Петков и Владимир Балчев разказват за различните му бизнеси – фабрика за конци, за производство на стъкло и др. Най-популярни от продуктите на Драгомир Цанков били печките Балкан, които продължават да се използват дълго време след национализацията.

С успешния си бизнес – и с помощта на архитект Светослав Грозев – Цанков има възможността да остане в днешната памет и с една от най-красивите къщи в града. Белият дом на улица „Архимандрит Дамаскин“ строи леко накриво спрямо бул. „Цар Борис III Обединител“ малко преди Тунела, но това не е случайно. Булевардът идва много по-късно.

Когато къщата на Цанкови се появява на пловдивската карта през 1937 година, кварталът изглежда по много различен начин. Няма го Тунела, няма булевард, няма и Античен театър – подходът от църквата Света Марина до Трихълмието е бил съвсем бърз и лесен. По същия начин и връзката с квартала около Понеделник пазара е била дирекна. Днес полуизгубена е улица „Съединена България“ – в момента северна граница на големите разкопки до Понеделник пазара, от която улица си личат малки остатъци до Тунела. Тази уличка е продължавала естествено към днешната „Д-р Вълкович“ и църквата Света Марина. Тунелът и големият булевард обаче разцепват тези два квартала, които преди години са били едно.

Тъкмо в този квартал издига къщата си Драгомир Цанков. Леко кривото ѝ положение спрямо останалите улици не бива да ни учудва – всъщност целият квартал е променил доста вида си – макар и повечето сгради там да са построени именно преди 9 септември 1944 година.

Архитект Светослав Грозев вече е бил име в пловдивската архитектурна гилдия, когато получава поръчка за къщата. През 1931 година той вече е построил внушителната къща на ул. „Антим I” за тютюнотърговеца Каишев, а през 1936 година вече е завършил другия си, вече напълно модернистичен, проект на върха на Таксим тепе за семейство Стайнови (къщата, която от няколко месеца активно се ремонтира).

Така се стига и до този трети, емблематичен за него – а и за град Пловдив – проект. В различни текстове ще срещнем как той бил повлиян или от немския Баухаус или от знаменития френско-швейцарски архитект льо Корбюзие. Говори се дори, че тя е построена по проект на самия льо Корбюзие, а Грозев само го бил адаптирал. Истината е, че проектът е напълно оригинална идея на Светослав Грозев – един както изцяло модерен архитект, така и такъв със собствено виждане за архитектурата.

Целият текст четете в KAPANA.BG

Няма направени коментари
Още от рубриката "Забравеният град"

Подобни новини

21 Май, 2018

Вековна къща на Главната до площад „Централен“ е ремонтирана добре

Сградата е строена в началото на XX век по проект на архитект Михаил Ненков

Дългият ремонт на сградата в края на Главната пешеходна улица „Княз Александър Батенберг“ приключи в края на миналата седмица. Пред фасадата на сградата бе вдигнато скеле преди няколко месеца, като малко след началото на ремонта, работата сякаш спря за дълго.

Преди няколко седмици обаче отново се появиха майстори, които довършиха сградата. Ремонтът засегна фасадата, като още в началото, а и в последните дни, тя бе измазана с мазилка, без да се поставя изолация или други, нарушаващи автентичността елементи. Много често при такива ремонти основната част става по-дебела, поради което декорациите „потъват“ в изолационните плоскости. Самата мазилка е гладка, подходяща за стила, а нови елементи не са ...

» повече