Граждани и община протестират в защита на природата още от 30-те срещу държавната кариера на Джендем тепе

Забравеният град

През 30-те държавата иска да превърне 90 дка от Джендем тепе в кариера

Общественици, граждани и местна власт се обединяват и превръщат хълма в природен парк

Освен с историческото си наследство, Пловдив може да се похвали и с това, че е от малкото градове със защитена природна местност в рамките на самия обитаван град. Пловдивските хълмове Джендем, Бунарджик и Сахат тепе са обявени за природна забележителност, но тяхното опазване винаги е било трудно. Пловдивчани са имали отношение към природата и са се борили за нейното опазване – което го показаха и с будното си отношение в последните протести, свързани с НП „Пирин“. Преди време помним и протестите, свързани с плана за изграждане на затворен комплекс на мястото на ресторант Големия Бунарджик.

Отношението на пловдивчани към природата обаче е видимо още от царско време. Известен е случаят, в който кметът Христо Данов не позволява на княз Фердинанд да построи дворец на мястото на Бунарджика.

Пловдивчани обаче не успяват да спасят Марково тепе. Ниският хълм е унищожен още през 30-те години на миналия век. Той е използван за каменна кариера, отдаден на концесионер. Въпреки протестите с увеличаването на гражданското – а и на общинската управа – недоволство, концесионният договор не е развален и хълмът изчезва напълно преди около 80 години.

Южната част на Джендем тепе има подобна съдба. Видимите скали (там, където дълги години беше известният надпис „ВМРО“) към жп-линиите на Младежкия хълм са споменът за изцяло държавната кариера, която правителството управлява, за добив на висококачествен камък. Ситуацията е идентична с Марково тепе. Дълги години пловдивчани протестират срещу кариерата, но безуспешно.

Цялата статия четете в Kapana.bg

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.