Фондация „Даскал Брънзалов“ създава регистър на сгради в Родопите

Забравеният град

Проектът „Кауза Хвойна“ прерасна във фондация с основна цел изследване и опазване на богатото архитектурно наследство в района на Рупчос

Създава се регистър към фондацията, съхраняващ данни относно сградите и изследователските процедури, свързани с тяхната архитектурна стойност

Може би ще успеем да съхраним богатото архитектурно наследство в Родопите, където също настъпват сериозни интересни от години? Всички знаем как изглежда Пампорово днес. Защо все пак има някаква надежда? 

Преди няколко месеца разказахме за Кристияна Брънзалова, която учи Архитектура в Милано и се връща в България, за да направи своята дипломна работа за старото училище в село Хвойна. Училището се състои от три постройки, една от които е част от групов паметник на културата, а друга е дело на архитекта Боян Чинков. Кристияна нарича връщането си в България кауза, защото е свързано със спасяването на важни за мястото сгради и за оживяването на селото. За нея е недопустимо отношението у нас към паметниците на културата и към архитектурните образци. 

Преди дни тя основа фондация с името „Даскал Брънзалов“ в памет на дядовците ѝ, родом от Хвойна, които са преподавали в училището в селото, а личностите им я вдъхновяват и днес, за да започне това начинание. 

Фондацията се занимава с изследване и опазване на богатото архитектурно наследство в района на Рупчос (област в централната част на Западните Родопи). Също така, фестивалът "Камък върху камък ще остане" вече официално ще се организира от фондацията догодина през лятото. 

Прочетете още в Kapana.bg

Споделете ни във:

3 коментара

  1. Мы ценим ваше время и делим с вами общие цели. Ваши продажи для нас главный приоритет.
    заказать продвижение сайта логин скайпа SEO2000

    оращайтесь договримся есть примеры работ логин скайпа SEO2000

  2. Мы ценим ваше время и делим с вами общие цели. Ваши продажи для нас главный приоритет.

    smm продвижение заказать логин скайпа SEO2000

    оращайтесь договримся есть примеры работ логин скайпа SEO2000

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.