Подтепето

Забравеният град

08 Фев, 2018

Ето какво е имало на мястото на „двора“ на пл. Централен преди век

От къщи и дюкяни в края на града до площад в сърцето му, от пиаца за файтони до плац за манифестации – така се е променяла визията през различните епохи

Само северозападната част на площада успява да запази донякъде облика си през годините, показват ретро фотографии

Най-старият жив град в Европа продължава да се променя. Една от последните новости в сърцето му е заграденият частен имот на площад „Централен“. Оградата, която цъфна зад сградата на пощата, предизвика разнопосочни бурни реакции не само сред пловдивчани. Национални медии проявиха интерес и гръмнаха със сензацията „Скандал разтресе града под тепетата, след като голям парцел от централния площад на Пловдив бе ограден, а наследници драпат за парче от площада.“ Учудените  погледи и шарените мнения продължават, но дори и от общинската администрация този път не можаха да си „изкривят душата“ и коментираха, че от законова гледна точка гражданите, поставили загражденията, не са в нарушение.

В редакцията ни се получиха редица запитвания какво е имало на това място преди години.

Проучванията ни показаха, че именно източната и южната част на площада са претърпели най-много трансформации във времето. Само изгледът в северозападна посока е останал почти непроменен през последните близо стотина години. На ретро фотографиите от началото на XX век до днес там неизменно стоят две емблематични сгради - фурната на братя Мисови (Руската книжарница/Сладоледената къща), а до нея е Къщата с вазата на покрива (на Димитър Турдоглу, подарена някога от чичо му Кудоглу) .

За изгледа на отсрещната страна на някогашната павирана улица разказват три архивни снимки. На първата се виждат павета по площада и къщи, започващи от  Дома на здравето на Кудоглу и стигащи до началото на днешната Главна. Това показва най-ранната открита снимка, която според източника (lostbulgaria) датира от 1929 година.

Друга черно-бяла фотография (Ретро Пловдивъ) от трийсетте години на миналия век, показва площада, облицован с груби плочки. Виждат се и къщите в района на спорния терен.  

Третата снимка е направена няколко години след втората и на нея се вижда, че вече е започнал строеж на сграда, на мястото където днес е Централна поща, а част от къщите са съборени.

Развитието на мястото в площад започва след края на Първото мострено изложение, заради което е създаден парк Цар Симеон. Павираното пространство пред централния  вход веднага се превърнало в място за разходка и стоянка за пловдивските файтонджии, добър завършек на главната улица "Княз Александър". Около градината започва строителен кипеж, появяват се нови улици и модерни сгради. През 1908 г. се появил и Военният клуб. През 1912 г. от  площад „Цар Симеон” кметът Никола Козарев в присъствието на общинските съветници и висшите духовници изчита царския манифест за обявяване на Балканската война. Пловдив растял непрестанно, въпреки войните и сполетелите ни национални катастрофи, въпреки земетресението от 1928 г., като скоро площад „Цар Симеон” от покрайнините се озовал в центъра на града. Освен култовия Военен клуб на площада е построена внушителната сграда "Дом на благотворителността и народното здраве „Димитър Петров Кудоглу”. Построена е и централната баня „Цар Симеон” .

След Девети септември 1944 година площад „Цар Симеон” бил наречен „Площад Централен”, квартал „Царско поле” - „Христо Смирненски”, градина „Св. Неделя” била наречена „Степан Шахбазян”, а главната улица „ Княз  Александър” станала „Васил Коларов”. Даже малкият квартал срещу градината, където се намирал „Дом Кудоглу”, бил наречен  „9 септември”.

За историята на площада след това припомня Капана.бг. ТУК може да видите и галерия от времето на първата реконструкция на площадното пространство.

  • 12 Фев, 2018 | PB
    Мда, според снимките - бил е хубав град...!
Още от рубриката "Забравеният град"

Подобни новини

22 Май, 2018

Ясно е кой ще прави площад Централен

Спечелилият участник в надпреварата е пловдивската фирма Драгиев и Ко.

Комисията по конкурса за облагородяване на площад Централен публикува докалада с решението си днес. Спечелилият участник в надпреварата е добре познатото пловдивско дружество Драгиев и Ко. Фирмата е класирана на първо място с 85 точки.

В срок бяха продадени три оферти в края на месец март, за което ви разказахме ТУК. Отпадналите кандидати са два консорциума - "Консорциум "Площад Централен 2018" от  София и "Евмолпия Билд" ДЗЗД от Димитровград. Според протокола от решението на комисията, те са отстранени заради оферти, които не отговорят на предварително обявените условия по поръчката. В мотивите се казва, че двата консорциума не са успели да докажат наличието на опит в изпълнението на дейности, идентични или сходни ...

» повече
29 Мар, 2018

От 300 до 680 дни срок за изпълнение дават фирмите-кандидати да реконструират пл.“Централен“

Комисията по поръчката има тримесечен срок да разгледа постъпилите оферти и да се произнесе с решение

Повече от 15 кг тежат офертите, които бяха отворени днес

Комисия, с председател главния инженер на Пловдив Йордан Калев, отвори публично пристигналите оферти от фирми по обявената обществена за облагородяване на територията на Площад „Централен“. Кандидатите са трима, както ви съобщихме по-рано в надпреварата се впускат едно пловдивско дружество и два консорциума. Документите бяха отваряни по реда на тяхното пристигане. На процедурата по публично отваряне присъстваха представители на всички кандидатствали.

Първо - на познатата на всички пловдивчани фирма, която през последните години работи здраво по много инфраструктурни проекти в града – Драгиев и ко. Пловдивският играч дава най-кратък срок за изпълнение. Дружеството е декларирало, че ще ...

» повече
12 Фев, 2018

Има оферта за частния двор на площад Централен

Собствениците искат 1 000 000 лева от Общината, съобщи Тотев

Предложенето е още отпреди събаряне на сградата миналата година, разбра Под тепето

Интересни неща се случват докато ме няма. Така кметът Иван Тотев коментира появилата се ограда на централния площад, във времето докато той бе на молитвена закуска при американския президент Доналд Тръмп.

По думите му, на тазсутрешната оперативка в общината му съобщили, че има входирана оферта от десетките собственици на имота зад Централна поща, чийто магазини бяха съборени с кметска заповед миналата есен. Частниците искали 1 000 000 лева от хазната за придобиване на парцела. Тотев каза, че до момента офертата не била разглеждана от екипа му, предстои това да бъде направено. Градоначалникът каза още, че общината води паралелно ...

» повече
06 Фев, 2018

Собствениците на част от площад Централен си го оградиха (СНИМКИ)

Сградата бе съборена по време на висящо дело, оспорващо заповедта за премахване на магазините зад Пощата

От Общинска собственост не знаели нищо по въпроса

Оградата събира любопитни погледи от минувачите

Спорният имот зад Централна поща на площада осъмна ограден преди ден, а от днес на ажурната метална ограда има монтирани табелки с надписи „Частен имот“, видя репортер на Под тепето.  

По традиция, не можахме да се свържем с ресорния зам.-кмет Димитър Кацарски, но успяхме да се чуем с неговата заместничка Мирослава Сугарева. Тя коментира, че не е запозната със случая и ще провери за какво става дума, минавайки от там.

„Възможно е да е ограден. С мен никой не се е свързвал. Сега ще проверя,“ коментира Сугарева.

Свързахме се ...

» повече
24 Ноев, 2017

Собственци зад оградата на магазините до Пощата

Последните търговци изнасят стока, докато работници разрушават покрива над тях (ГАЛЕРИЯ)

Само двама от притежателите на земята са на мястото. Те се опитаха да се барикадират зад оградата и снимат събарянето с камера

Двоен аршин – общината плаща милиони евро на дружество за Източния форум и се саморазправя с дребни собственици за част от Западния, коментираха засегнатите

Таня Грозданова

Минути преди обявения начален час на изпълнение на заповедта на кмета на Община Пловдив Иван Тотев за събаряне на временните преместваеми съоръжения на терена зад Централна поща наетите работници за акцията провериха дали електричеството и водоподаването към обектите са прекъснати. Точно в 10 часа започнаха същинската работа с поставяне на заграждения.

От десетките собственици на терена на мястото бяха само двама – Цоньо ...

» повече