Епископската базилика удиви световноизвестната писателка Елизабет Костова

Забравеният град

Американката изучи намерените в древния хоросанов под следи от стъпки на първия майстор в храма

Тук има истории за много книги, впечатлена от пластовете на базиликата и техните тайни бе авторката на „Историкът”

Епископската базилика на древния Филипопол прие специален гост днес по обяд. Световноизвестната писателка Елизабет Костова се разходи по пластовете история в сърцето на Пловдив. Тя дойде под тепетата, за да представи последния си роман „Земя на сенки”, но сенки на знаковия археологически обект не видя. Там имаше само светлина, цветове и много изненади.

Невероятно е! Вълшебно място! Толкова векове това наследство си седи непокътнато тук, възкликна женената за българин американка, стъпила върху малко каре от мозаечния под в амвона на най-големия раннохристиянски храм. Тя бе в компанията на съпруга и сина си, който носи гордо българското име Кирил. С тях бе и бившият директор на Националния център за книгата Светлозар Желев, който е и съучредител на фондация „Елизабет Костова”.  

Гид из обекта им бе реставраторът Елена Кантарева. Тя разказа за малка част от тайните, които е разкрила Базиликата в последните години. Говори за фигурите по мозайките, за камъчетата, с които са изработени те, за похватите на майсторите, за останките от по-ранна сграда, вероятно езически храм. Елизабет Костова се дивеше на птиците, на кошниците с дарове и каните с вода, сътворени от тесери в пода, събрани само в няколко квадратни метра от мозаечния под.  Имаме стотици изображения на птици под нас. Имаме и това, посочи Кантарева отпечатък от  стъпка в най-ранния слой хоросанов под. Следата вероятно е от първия майстор в базиликата. До него има стъпки на чирака му, които са значително по-малки. Той е бил обут в обувки с подковани подметки.

Изумително. Тук има истории за много книги, отбеляза Елизабет Костова. А Светлозар Желев и предложи име за следващ роман. „Майсторът на мозайки”. Може да тръгнеш по неговите стъпки в хоросановия под, пък да видим докъде ще те отведе, каза с усмивка литературният консултант. И премери номера на обувките на древния майстор. Оказа се, че е 42-ри. А писателката сериозно се замисли дали да не почерпи исторически сведения от Базиликата за следващата книга, която ще напише.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.