Бутнаха старата къща зад Джумая джамия

Забравеният град

Унищожената автентична постройка е била част от възрожденски хан

Изграждат същата по обем, но напълно нова сграда на нейно място

Бившият общински съветник от ДПС Джамисет Джафер е координатор по безопасност и здраве на обекта

Старата къща зад Джумая джамия, за чието демонтиране ви информирахме преди няколко дни, вече е почти съборена. Основната част от фасадата бе бутната само за два работни дни. Още другата седмица теренът ще бъде оголен и върху него ще започне изграждането на същата по обем, но напълно нова сграда. Вчера на място бяха инвеститорите от фирма Билд ЖСК 2014. Те не уточниха каква е идеята им за бъдещата постройка. Само споменаха, че на приземното ниво най-вероятно ще има кафене. Според информационната табела на обекта, основанието за демонтажа е заповед на община Пловдив.

Заедно с възложителите, на обекта вчера бе и координаторът по безопасност и здраве Джамисет Джафер. Бившият общински съветник от ДПС най-спокойно паркира колата си на абсолютно забранено за автомобили място- пешеходната зона до Джумая джамия.

Източник на снимката- Любомир ЮруковСпоред фейсбук групата Архитектурата на възрожденския Пловдив, съборената вече сграда е част от голям няколкоетажен възрожденски хан, неизвестен по име. Голяма част от него бе унищожен още преди три години, за да бъде довършен в последните три-четири дни.  Предполага се, че става въпрос за неизвестен по име хан, функционирал на това място, заварен от Константин Моравенов като одаи за даване под наем на земеделци и надничари, които са били принудени да се гърчеят, за да разчитат на тази милостиня. Видно от старите фотографии сградата е представлявала издължен 3-4 етажен обем с куловидна надстройка в единия си край, която именно беше запазена до преди няколко дни. Сградата е била късновъзрожденска, гивгирена (построена от камък и тънки печени тухли), боядисана в бяло и изписана с тъмносини линеарни стенописи. Какво ли костваше да продължи да съществува тази интересна останка от Възраждането!? И на кого ли пречеше!?, питат от Архитектурата на възрожденския Пловдив.

Споделете ни във:

1 коментар

  1. Добре де, ако изградят същата постройка, какъв е проблема????? В същъствуващата сграда всичко е изгнило….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.