Бетонират ценната археология край Тунела, за която писа дори National Geographic

Забравеният град

Собственикът на имота отказва да експонира находките

Разкритите основи от гигантска арка и част от централната антична улица остават под земята

Основите на масивната арка ще останат под основите на нова сградаЕдна от приятните археологически изненади този сезон, дала толкова много информация за миналото, няма да има бъдеще. Разкритата част от гигантска антична арка от южната страна на тунела ще бъде бетонирани заедно с частта от централната улица на Филипопол и зидовете от антични сгради, научи Под тепето. Комисия от експерти от Министерството на културата е била на място, за да констатира важността на археологическите открития, но в крайна сметка решението дали те да бъдат експонирани или не е взел собственикът на частния парцел. Той преценил, че няма да оскъпява проекта си и находките ще останат под основите на бъдещата сграда там. Няма вариант за демонтаж на фрагментите от арката, тъй като тя продължава под самото трасе на булеварда и няма как да бъде разкрита в цялост.

Екипът археолози, ръководени от Елена Божинова, работили на обекта повече от месец, го определиха като изключителен в поредицата статии на Под тепето и КАПАНА.БГ. Основите на арката категорично доказваха, че този портален градеж е бил огромен по мащаб. Представлявал е малка триумфална арка.

Припомняме, че на откритията край тунела статия посвети дори италианското издание на National Geographic. Акцент в статията бе рядкото свидетелство за голямото готско нашествие през 251, когато Филипопол е почти напълно опожарен. Археолозите разкриха сцена на жестоко убийство от античността, докато работиха по най-ранните пластове на терен. В останките на една от жилищните сгради от 2-3в., на пода бяха открити  останките на много малко дете, с железен връх от стрела в гърдите. До него бяха намерени двама по-възрастни индивиди, вероятно родителите на детето, които се опитвали да избягат от нападателите с домашните си съкровища. Но не са успели. След като са били убити, домът им е бил напълно опожарен.

 

Споделете ни във:

7 коментара за “Бетонират ценната археология край Тунела, за която писа дори National Geographic

  1. Бетон мощно! Вече и синагогата е бетонирана няма никакви проблеми. Съхраняваме ги за бъдещи, по-разумни поколения.

  2. Грешно управление на града и това е така, защото той не се управлява от истински пловдивчани, които да милеят за този вечен и древен град. Много, много жалко!!!

  3. Къде е държавата и защо не защитава археологическите находки? Как така всеки ще прави каквото си иска с такива ценни открития?!!!

  4. Никакъв приоритет няма и не може да има частният тулуп когато има АРХЕОЛОГИЧЕСКИ НАХОДКИ КОИТО СА ДЪРЖАВНИ.

  5. Първо бетонираха дюни, морета и гори, но явно и това не стига. Дано някой ден някой и тях да бетонира. Управата е скопена и безпомощна. Някой клошар трябва сигурно пак да е виновен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.