Архивите разказват: Как България стана соцпроизводителят на западни коли

Забравеният град

Откриване на новия автомобилен завод за производство на Булгаррено в Пловдив през 1968г.

Предприятието работи само две години, спира по нареждане на Москва

Фоторазказ от Владимир Янев. Пловдив,  1968г.

Дефиле на Булгаррено в центъра на Пловдив1968г. е паметна за индустриалната история на Пловдив. Тогава под тепетата, на Асеновградско шосе, се открива новият автомобилен завод за производството на модели Булгаррено. България става соцпроизводителят на западни коли, а нашият град е център на това чудо за времето си. За жалост, то трае само две години. През 1970г. предприятието е затворено, а производството на трите модела Булгаррено №8 и №10 и спортният Алпин е преустановено по нареждане на Москва. Една отлична перспектива е била убита още в зародиш, само с една заповед, която според запознати дошла заради лично неодобрение от страна на Леонид Брежнев. Това се случило на автоизложение в руската столица, по време на което вождът не харесал модерната западна визия на българските автомобили.

Всичко започва в средата на 1960-те години, когато по инициатива на държавно стопанско предприятие (ДСП) „Булет“ е създадено сдружение с държавно стопанско обединение (ДСО) „Металхим“, чиято цел е усвояване на производството на леки автомобили. Първото предложение на френската компания за производството на моделите Renault 4 и 4L в България е внесена на 27 май 1963 година.

През 1967 г. монтажната линия се премества в Пловдив, където по същото време приключва строежът на специално проектирания за целта нов завод, разположен на бул. „Асеновградско шосе“. До откриването на новия завод за производствено хале временно е приспособена палата № 10 в Панаирното градче. Заводът работи до 1970 г. и разполага с автоматизирана поточна линия и с най-модерните в онези години заваръчни и бояджийски агрегати, чиято обща стойност е 15 милиона долара.

До 1970 г. в Пловдив са изработени общо около 4000 автомобила Булгаррено 8 и 10, при цена на доставените части 6 милиона долара, или средно по 1500 долара на автомобил. Първите готови коли са предложени на нашия пазар през февруари 1967 г., което е съобщено официално в бр.2 на в-к „Авто-Мото“. Посочената там цена е 5500 лева, но крайната пазарна стойност на двата модела, определена впоследствие, е съответно 6100 лева за Булгаррено 8 и 6800 лева за Булгаррено 10. Голяма част от произведените в България автомобили е продадена в чужбина. В периода 1967 – 1969 г. са изнесени 500 автомобила Булгаррено 10 за Югославия, а през 1970 г. – 300 (според други данни 900) автомобила Булгаррено 8 и 10 за Австрия. Автомобилите се продават и в държави от Близкия изток. В началото на 1970 г. производството на Булгаррено е прекратено.

 

Споделете ни във:

2 коментара

  1. България сглобяваше за кратко и Фиат 127 в Ловеч. По-късно там продължиха с Москвич 408. Което обяснява всичко.

  2. БУЛГАР РЕНО АЛПИН БЕШЕ ЛЮБИМИЯТ МИ АВТОМОБИЛ КАТО АВТО СЪСТЗАТЕЛ КЪМ СБА СМОЛЯН ПРЕЗ 70 ГОДИНИ АКО ПРОИЗВОДСТВОТО НЕ БЕШЕ ЗАБРАНЕНО ОТ БРЕЖНЕВ А ПРОДЪЛЖАВАШЕ ДО СЕГА ЩЯХМЕ ДА ИМАМЕ ГОЛЯМ ЗАВОД И ЩЯХМЕ ДА ПРОИЗВЕЖДАМЕ И НАЙ МОДЕРНИТЕ АВТОМОБИЛИ РЕНО МОЖЕТЕ ДА СИ ПРЕДСТАВИТЕ КОЛКО РАБОТНИ МЕСТА СМЕ ЗАГУБИЛИ ЗАРАДИ ТОВА ЧЕ ПОСЛУШНИТЕ СЛУГИ НА СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ ЗАБРАНИХА ТОВА ПРОИЗВОДСТВО СРАМ И ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.