Архивите разказват: Как България стана соцпроизводителят на западни коли

Забравеният град

Откриване на новия автомобилен завод за производство на Булгаррено в Пловдив през 1968г.

Предприятието работи само две години, спира по нареждане на Москва

Фоторазказ от Владимир Янев. Пловдив,  1968г.

Дефиле на Булгаррено в центъра на Пловдив1968г. е паметна за индустриалната история на Пловдив. Тогава под тепетата, на Асеновградско шосе, се открива новият автомобилен завод за производството на модели Булгаррено. България става соцпроизводителят на западни коли, а нашият град е център на това чудо за времето си. За жалост, то трае само две години. През 1970г. предприятието е затворено, а производството на трите модела Булгаррено №8 и №10 и спортният Алпин е преустановено по нареждане на Москва. Една отлична перспектива е била убита още в зародиш, само с една заповед, която според запознати дошла заради лично неодобрение от страна на Леонид Брежнев. Това се случило на автоизложение в руската столица, по време на което вождът не харесал модерната западна визия на българските автомобили.

Всичко започва в средата на 1960-те години, когато по инициатива на държавно стопанско предприятие (ДСП) „Булет“ е създадено сдружение с държавно стопанско обединение (ДСО) „Металхим“, чиято цел е усвояване на производството на леки автомобили. Първото предложение на френската компания за производството на моделите Renault 4 и 4L в България е внесена на 27 май 1963 година.

През 1967 г. монтажната линия се премества в Пловдив, където по същото време приключва строежът на специално проектирания за целта нов завод, разположен на бул. „Асеновградско шосе“. До откриването на новия завод за производствено хале временно е приспособена палата № 10 в Панаирното градче. Заводът работи до 1970 г. и разполага с автоматизирана поточна линия и с най-модерните в онези години заваръчни и бояджийски агрегати, чиято обща стойност е 15 милиона долара.

До 1970 г. в Пловдив са изработени общо около 4000 автомобила Булгаррено 8 и 10, при цена на доставените части 6 милиона долара, или средно по 1500 долара на автомобил. Първите готови коли са предложени на нашия пазар през февруари 1967 г., което е съобщено официално в бр.2 на в-к „Авто-Мото“. Посочената там цена е 5500 лева, но крайната пазарна стойност на двата модела, определена впоследствие, е съответно 6100 лева за Булгаррено 8 и 6800 лева за Булгаррено 10. Голяма част от произведените в България автомобили е продадена в чужбина. В периода 1967 – 1969 г. са изнесени 500 автомобила Булгаррено 10 за Югославия, а през 1970 г. – 300 (според други данни 900) автомобила Булгаррено 8 и 10 за Австрия. Автомобилите се продават и в държави от Близкия изток. В началото на 1970 г. производството на Булгаррено е прекратено.

 

Споделете ни във:

6 thoughts on “Архивите разказват: Как България стана соцпроизводителят на западни коли

  1. България сглобяваше за кратко и Фиат 127 в Ловеч. По-късно там продължиха с Москвич 408. Което обяснява всичко.

  2. БУЛГАР РЕНО АЛПИН БЕШЕ ЛЮБИМИЯТ МИ АВТОМОБИЛ КАТО АВТО СЪСТЗАТЕЛ КЪМ СБА СМОЛЯН ПРЕЗ 70 ГОДИНИ АКО ПРОИЗВОДСТВОТО НЕ БЕШЕ ЗАБРАНЕНО ОТ БРЕЖНЕВ А ПРОДЪЛЖАВАШЕ ДО СЕГА ЩЯХМЕ ДА ИМАМЕ ГОЛЯМ ЗАВОД И ЩЯХМЕ ДА ПРОИЗВЕЖДАМЕ И НАЙ МОДЕРНИТЕ АВТОМОБИЛИ РЕНО МОЖЕТЕ ДА СИ ПРЕДСТАВИТЕ КОЛКО РАБОТНИ МЕСТА СМЕ ЗАГУБИЛИ ЗАРАДИ ТОВА ЧЕ ПОСЛУШНИТЕ СЛУГИ НА СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ ЗАБРАНИХА ТОВА ПРОИЗВОДСТВО СРАМ И ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ!

  3. А ни разказваха, че затвориха завода…защото сме продавали по-евтино колите от французите…

  4. Голями кретени сме си. Първо правим далавера със западняци, после ходим да се фукаме при Москвичите. Естествено, че ще ни изгърбят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.