Подтепето

Забравеният град

12 Апр, 2018

Архивите разказват: Показали първия български спътник в Панаира в Пловдив

Фоторазказ от Владимир Янев, Пловдив, 1983 г.

По повод Международния ден на авиацията и космонавтиката - 12 април, в рубриката „Архивите говорят“ ви показваме монтаж на спътника "Интеркосмос-България 1300" в палата на Международния панаир в Пловдив. Именно в Града на тепетата шестата космическа сила в света показва апаратурата на обикновените хората.

Спътник "Интеркосмос-България 1300" или Интеркосмос -22 е с каталожен номер 1981-075А. Построен е в България и има 11 научни инструмента за измерване на лъчения и заредени частици. Захранва се от два слънчеви панела по 2 КВ мощ. Изграден е на базата на сателита "Метеор" с  тегло 1500 килограма. Изстрелян е в орбита на 7 август 1981 год. в 13,35 часа с ракета "Восток" от космодрума в Плесецк. В чест на 1300-та годишнина от създаването на Българската държава.

По време на Есенния панаир в Пловдив през 1983 година в Палата № 7 е доставен и монтиран пълен двойник на спътника в естествени размери и с прикачена действаща апаратура.

Цялата съществуваща апаратура на изстреляния спътник също е дело на учени от БАН. Първоначалните прогнози са били да работи 6 месеца.

Към 2009 година все още работи и подава информация. След това спътникът се загубва. На 18 март 2016 година България намери изгубения спътник. От БАН считаха, че апарата вече не е в орбита и не е активен. На 17 март 2016 год. разбират, че спътника още е в Космоса на височина около 900 километра и вероятно ще се намира там още около 14 хиляди години.

Това е първият български апарат изпратен в Космоса преди години.

Няма направени коментари
Още от рубриката "Забравеният град"

Подобни новини

12 Апр, 2018

Десетки пловдивчани посетиха Музея на авиацията да Деня на космонавтиката

Оригиналната капсула на космическия кораб "Съюз-33", с която са се приземили космонавтите Георги Иванов и Николай Рукавишников, предизвика най-голям интерес

Фоторепортаж на Владимир Янев

Международният ден на авиацията и космонавтиката бе честван в музея на авиацията край Пловдив. Той е открит официално през 1994 година и сега разполага с 66 летателни апарата от различни марки и модели. Най- интересен за посетителите днес бе уникалният експонат- оригиналният спускаем апарат на космическия кораб "Съюз-33".На 12 април 1979 година с него се приземиха космонавтите Георги Иванов и Николай Рукавишников.

За учениците посетители на музея бе организирана програма и посещение на различни самолети и експонати.Пред паметника на загиналите летци бяха положени венци и цветя.

Международен ден на авиацията и космонавтиката се чества ...

» повече