Подтепето

Забравеният град

12 Апр, 2018

Архивите разказват: Показали първия български спътник в Панаира в Пловдив

Фоторазказ от Владимир Янев, Пловдив, 1983 г.

По повод Международния ден на авиацията и космонавтиката - 12 април, в рубриката „Архивите говорят“ ви показваме монтаж на спътника "Интеркосмос-България 1300" в палата на Международния панаир в Пловдив. Именно в Града на тепетата шестата космическа сила в света показва апаратурата на обикновените хората.

Спътник "Интеркосмос-България 1300" или Интеркосмос -22 е с каталожен номер 1981-075А. Построен е в България и има 11 научни инструмента за измерване на лъчения и заредени частици. Захранва се от два слънчеви панела по 2 КВ мощ. Изграден е на базата на сателита "Метеор" с  тегло 1500 килограма. Изстрелян е в орбита на 7 август 1981 год. в 13,35 часа с ракета "Восток" от космодрума в Плесецк. В чест на 1300-та годишнина от създаването на Българската държава.

По време на Есенния панаир в Пловдив през 1983 година в Палата № 7 е доставен и монтиран пълен двойник на спътника в естествени размери и с прикачена действаща апаратура.

Цялата съществуваща апаратура на изстреляния спътник също е дело на учени от БАН. Първоначалните прогнози са били да работи 6 месеца.

Към 2009 година все още работи и подава информация. След това спътникът се загубва. На 18 март 2016 година България намери изгубения спътник. От БАН считаха, че апарата вече не е в орбита и не е активен. На 17 март 2016 год. разбират, че спътника още е в Космоса на височина около 900 километра и вероятно ще се намира там още около 14 хиляди години.

Това е първият български апарат изпратен в Космоса преди години.

Няма направени коментари
Още от рубриката "Забравеният град"

Подобни новини

11 Сеп, 2018

Мода от бъдещето представя „ТексТейлър Експо“ в Пловдив

Текстилната индустрия прави завой от ишлемето към собствени марки

Модните акценти за сезона есен-зима 2019/2020 ще бъдат представени на изложението „ТексТейлър Експо“ от Сара Олууд, творчески директор на онлайн платформата за дизайн The Trend Bunker. Тя ще разкрие и една от най-важните тайни на модната индустрия – как се прогнозират и създават новите тенденции. Семинарите са безплатни за изложителите и посетителите на първото издание на „ТексТейлър Експо“, което ще се проведе от 8 до 10 ноември тази година в Международен панаир Пловдив.

Сара Олууд е известна като експерт, успешно предвиждащ  развитието на модните линии и пазари. Нейните лекции по време на изложението ще са особено полезни за стартиращите дизайнери и предприемачи в тази индустрия, за които е обособена Старт-ъп зона ...

» повече
26 Юни, 2018

Архивите разказват: 1989 - Голямата екскурзия (ГАЛЕРИЯ)

 

По неофициални данни над 360 хиляди български граждани са напуснали страната в посока Турция

Снимки Владимир Янев

Началото на лятото на 1989 година ще се помни с една много противоречива история. Възродителния процес и "голямата екскурзия" на българските турци.

Много хора участваха тогава в тази история. Сега, двадесет и девет години по-късно, много спомени са избледнели, доста моменти са позабравени. Само снимковите архиви разказват за онези дни без излишни емоции.

Историята всъщност започва на 29 май. В печата е публикувано изявление на Тодор Живков - "Единството на българския народ е грижа и съдба на всеки гражданин на нашето мило отечество". На 1 юни в цялата страна са организирани митинги и шествия в подкрепа на изявлението на бившия първи под мотото "България-единна ...

» повече
24 Май, 2018

Архивите разказват: Спомени от черно-белите манифестации за празника на буквите

снимки: Владимир Янев

Пловдив, площад "Централен" - манифестация по случай 24 май - Ден на славянската писменост и култура

 

През 80-те години манифестиращите ученически блокове идваха откъм Главната и се изтегляха по „Иван Вазов“ в посока гарата

Манифестациите в Пловдив обикновено се провеждаха на площада в пространството между Централна поща и парка. Трибуната с официалните партийни и държавни ръководители беше до Цар-Симеоновата градина с лице към пощата. Манифестиращите ученически блокове идваха откъм Главната и се изтегляха по улица „Иван Вазов“ в посока към гарата.

Няколко години манифестациите се провеждаха на булевард "Георги Димитров", сега  „Цар Борис III Обединител“. Те винаги бяха пищни, шумни, много празнични и изпълнени с настроение.

 

» повече
12 Апр, 2018

Десетки пловдивчани посетиха Музея на авиацията да Деня на космонавтиката

Оригиналната капсула на космическия кораб "Съюз-33", с която са се приземили космонавтите Георги Иванов и Николай Рукавишников, предизвика най-голям интерес

Фоторепортаж на Владимир Янев

Международният ден на авиацията и космонавтиката бе честван в музея на авиацията край Пловдив. Той е открит официално през 1994 година и сега разполага с 66 летателни апарата от различни марки и модели. Най- интересен за посетителите днес бе уникалният експонат- оригиналният спускаем апарат на космическия кораб "Съюз-33".На 12 април 1979 година с него се приземиха космонавтите Георги Иванов и Николай Рукавишников.

За учениците посетители на музея бе организирана програма и посещение на различни самолети и експонати.Пред паметника на загиналите летци бяха положени венци и цветя.

Международен ден на авиацията и космонавтиката се чества ...

» повече