АктуалноГрадътЗабравеният градКултураНовини

Френското посолство ще подкрепи ремонта и реставрацията на къща Ламартин

Франция ще подкрепи проекта за ремонт и реставрация на къща Ламартин, разбра се след днешната обиколка на посланик Флоранс Робин в Стария град. Тя посети паметника на културата заедно с министъра на културата Боил Банов, кмета Здравко Димитров и някои от заместниците му. С тях бе и кметът на Централен Георги Стаменов, чиято администрация движи процедурата по Закона за обществените поръчки. Очаква се в средата на годината да бъде ясна количествено-стойностната сметка и финансовото участие на Франция в реализирането на проекта. Идеята е Ламартин да се превърне в културен и резидентен център, който да събира различни творци и да приема събития.

Посланик Флоранс Робин много хареса историческата сграда в Стария град при днешното посещение. Конструктивното състоянието на Ламартин е добро, но има нужда от реставрация.

Боил Банов заяви, че Министерството на културата също ще окаже помощ и се надява дейностите по сградата да стартират още през лятото.

„След ремонта трябва да помислим как да изпълним къща Ламартин с повече и разнообразни събития и да възстановим като цяло нейната дейност на културен център“, сподели заместник-кметът по култура Пламен Панов.

Н. Пр. Робин бе придружавана от носителя на награда „Гонкур“ Никола Матийо, който е у нас, за да представи новия си роман, Клод Шасен, директор на Френски институт в България и съветник по сътрудничеството и културната дейност, Ирина Петреску – аташе по културното сътрудничество.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

5 коментари

  1. Онова неясно човече, обсебило апартамен
    Та на дядо си ( за да си к
    Упи джип) и изоставил жена се и децата си, къде е. Не, че нещо ще направи, ама нали взема заплата на директор

    1. Оставяш впечатлението, че си критично настроен към УПРАВАТА на Града, към милото ни РъковоЦтво, а? А?
      Към Негова Светлост г-н П.П. от София, навлек пореден да коли/беси из Румелията? По заповед на ПОСЛУШНИКА на ДолноЛозенскио МУТРО’ПОЛИТ’ик?
      В БЕЛЕНЕ ГИ КОМАНДИРОВАХМЕ НА ВРЕМЕТО ТАКВИЗИ „хейтърЦи“

  2. Ето позабравени ФАКТОВЕ от 70-те години, НИПК: Изцяло подменена със СТОМАНА е структурата на ЛАМАРТИН, за разлика от другите масови възстановки от онази епоха със железобетон. Оказало се сложно и скъпо и не се повторило:
    http://www.youtube.com/watch?v=llwaDVVneNc
    От безстопанственост обаче клошари отнесли брави, чешми, жици, де що докопали металическо; как не са й теглили кибрита както се прави из Пловдив (Тютюна…) – пак добре.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина