Забравеният градКултураНовини

Беседа в Пловдив за индустриалната архитектура и българският модернизъм

Българските фабрики, кланици, хали, железопътни постройки и др. са ценен белег за развитието на архитектурата у нас – и в много случаи са предшественици на процеси, които по-късно ще обхванат цялото строителство, и по-конкретно модернизма

Индустриалното наследство в българската архитектура от междувоенния период ще бъде фокус на образователна беседа в Пловдив през идната седмица. Събитието се организира от група „Български архитектурен модернизъм“, които през 2020-а година се фокусират именно върху това често незаслужено пренебрегвано богатство. В беседата изкуствоведите Васил Макаринов и Теодор Караколев ще разкажат за тематичната насоченост на едноименната фондация, резултатите от проучванията в Германия през 2019 година и ще представят календара за настоящата 202 година.

Българските фабрики, кланици, хали, железопътни постройки и др. са ценен белег за развитието на архитектурата у нас – и в много случаи са предшественици на процеси, които по-късно ще обхванат цялото строителство, и по-конкретно модернизма. Развитието на индустриалната архитектура е и пряко свързано с използването на новите материали – стоманата, бетонът и стъклото, които често пъти не са само конструктивен елемент, а и естетически обект.

На 12 февруари в бившата сграда на Дома на изкуството и печата, днес сградата на Радио Пловдив историците на изкуството ще разкажат за това културно наследство, за отраженията на индустриалната архитектура в други сгради. Беседата е с вход свободен, началният час – 18:30.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. ЩОМ КАТО НЯМАТ ПРАВОСПОСОБНОСТ ДА АРХИТЕКТИРАТ (И НЯМА ОТКЪДЕ ДА ИМАТ БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ) НЕКА СИ ЗАДОВОЛЯТ ТВОРЧЕСКИТЕ ИНСТИНКТИ КАТО СИ ОТВОРЯТ …МАНДРА

  2. Под строй всички архитекти от Съюза САБ и от Камарата КАБ да се явят на определеното място и време под ръководството на акад. Макаренов да изпълнят Танец
    МАКАРИНА
    Съшо и Архитектките с техните Аритектчета.

  3. ЛЪЖАТ, че поучителното събеседване се „…организира от група „Български архитектурен модернизъм“…“ когато стана ясно отдавна, че са „ФОНДАЦИЯ“.
    Тлъсто хонорувана.
    Спонсорирана.
    Докато Колегията дипломирани специалисти не намира възлагания заради ИнДжИнеринги и КАЛИНКоидни проповедници „историчари“.

  4. Със „…беседата изкуствоведите Васил Макаринов и Теодор Караколев ще…“ ще се опитат да положат ПОПРАВИТЕЛЕН ИЗПИТ по Съпромат и Дескриптива.
    Кой ги излъга тия НЕДОУЧИЛИ, че са „изкуствоведи“ и кого лъжат?
    Що е то „изкуствовед“?
    Член-кореспондент на БАН, БАНи, БАНки, БАНици, БАНди?
    Хонорис Кауза на АМТИ + И + ЦИРК – дето по Диамандиево време си беше честен и почтен ФОЛКЛОРЕН филиал на Консерваторията (и Жълтото си беше читаво!) без Скулптурен факултет и без АРТаджийска Катедра ЦИРКаджилък?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина