Фотоизложба в Стария Пловдив разказва за Стария Несебър

Забравеният град Култура Новини

Авторът е класикът на българската фотография арх. Николай Попов (1914-1973)

В одухотвореното изложбено пространство на „Мексиканско изкуство“ в Стария град   Фотографска академия „Янка Кюркчиева“ и Градската художествена галерия представят експозицията „Разказ за Несебър“ на един от първомайсторите на българската фотография архитект Николай Попов (1914-1973).

За колекцията черно-бели фотографии, снимана през 50-те години на миналия век, както и за професионалния път на нейния създател разказаха синът на фотографа Боян и председателят на академията Явор Попов.

Архитект по образование и първоначално занятие Николай Попов избира фотографията за своя съдба и то във време, когато това изкуство е натоварено изключително с пропагандни функции. Но нито в цикъла снимки край морето, нито в онези, донесени от пътуването до социалистическа Куба (1969) няма и намек за патетика и идеологически внушения. Резултатът е изискана художествена фотография, изчистена от излишни подробности, с графично въздействие и висока естетика. Заради показаното майсторство още през 1951г. арх. Николай Попов е удостоен със званието „фотограф художник“, а през 1961 г. и със званието EFIAP – екселенц на Международната федерация за фотоизкуство.

Синът му изрази съжаление, че е предал част от творбите на своя баща в държавния фотоархив, защото те изгарят при пожар. Така е унищожена колекцията фотографии от Египет, където арх. Попов заминава да снима по покана на президента Гамал Абдел Насър.

Но Боян пази друга серия фотографии и вероятно скоро ще ги покаже пред публика. Като зет на големия ни писател Йордан Йовков, воден от  чувство на дълг към именития си родственик, Николай Попов е снимал „йовковите места“ из Добруджа. А единственият внук на бележития белетрист има желание да държи буден в паметта на поколенията достоверния спомен за големите творци в рода си. Самият Боян Попов е професионален филмов оператор, военен кореспондент на БНТ от горещи точки по света и бивш автомобилен състезател.

Изложбата „Разказ за Несебър“ може да се види до 18 март.

 

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.