С рисунки галерия L’Union показва най-интимната част от творчеството на Кольо Карамфилов

Забравеният град Култура Новини

Рисунките на Кольо Карамфилов ще можем да разглеждаме от 30 ноември до 10 януари

Колекция рисунки на покойния Кольо Карамфилов ще покаже галерия L’Union в изложба, която се открива в края на седмицата. Изложбеното пространство на улица „Отец Паисий“ ще приема посетители от петък, 30 ноември.

Чрез рисунката се разкрива най-интимната част от творчеството, показваща кривите на авторовата мисъл, като по този начин тя е не само пресечна точка между видовете изкуство, стартов момент в сътворяването на една творба, съществен съпътстващ елемент в процеса на работа, но и се превръща в произведение на изкуството, разказва за предстоящото събитие Дарина Бойкина.

Цялостното творчество на Кольо Карамфилов се характеризира с използването на сдържан визуално-пластичен език, съчетан със символно насищане на съдържанието. Човекът и човешкото присъстват много осезателно в неговата живопис и скулптура, затова не е учудващо, че те се срещат и в рисунките му, както зрителя би могъл сам да се убеди от представените в изложбата произведения. И в тях тялото е сведено до знак, силно геометризирано и вплетено в една сложна конструктивна система, която изисква определена „подготовка“ и нагласа у зрителя, за да бъде разчетена, пише още тя в поканата към изложбата.

Представените рисунки представят различни етапи от творчеството на Кольо Карамфилов, което дава възможност да се проследи как се развива визуалния език на автора и какви промени претърпява. По този начин се създава и по-пълна представа за вътрешния свят на пловдивския бохем. Някои от рисунките са посветени на негови колеги, или създава поетични образи, изградени с много финес а в други използва много ирония. По-важното обаче е, че изгражда образите с изключителна лекота на линията и без излишни детайли, което всъщност е част от разпознаваемия маниер на автора и характерния му начин на изразяване.

Изложбата ще остане в галерия L’Union de Paris до 10 януари 2019 година.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.