Подтепето

Забравеният град

10 Юли, 2018

Забравената пловдивска улица "Съединена България" (СНИМКИ)

Теодор Караколев

Улицата е в центъра на града, но съществува почти като призрак

Улица в центъра на Пловдив съществува като призрак. Това е "Съединена България", която граничи с Джамбаз тепе от юг. Улицата разделя Трихълмието от разкопките до Понеделник пазара и - по някакъв начин - свързва площадчето на Понеделник пазара с южния вход на Тунела.

От улицата обаче почти няма и помен. Голяма част от нея е изкопана за огромното поле на разкопките, който имот днес е собственост на "Розаимпекс". На практика е останал само северният пешеходен тротоар. В двата ѝ края - до Понеделник пазара и към Тунела е останала павираната пътна настилка, както и част от тротоара. Улицата, която преди се е намирала в сърцето на град, днес е просто ...

» повече
22 Юни, 2018

Римската баня под ПГ по битова техника – с красиви мозайки от Античността, недопроучена и изоставена близо 70 години

Богати мозайки с цветни мотиви и големи мраморни плочи са украсявали сградата преди 1500 години

Хуните опожаряват обекта около 440 година, след което сградата се сдобива с втори етаж и красивите тухлени колони

Повече от 70 години огромната римска баня в източния край на Трихълмието, днес под Професионалната гимназия по битова техника, стои като изоставен археологически обект. Темата навлезе в общественото пространство след поредица публикации на „Под Тепето“ през април 2014 година, довели до обещание от кмета Иван Тотев тя да отвори врати. Банята се намира буквално под сградата на училището, като до нея се стига по стълбище, чиито вход е точно до официалният такъв на самото школо. Вратата обаче е зазидана през 90-те години. За периода преди това деца ...

» повече
21 Юни, 2018

Пловдивското ар деко наследство извън Главната улица

Сгради в ар деко стилистиката има в целия град

Собственият дом на майстора на стила арх. Стойко Стойков е шедьовърът от периода в Пловдив

Бурното икономическо развитие на Пловдив след Първата световна война оформя облика на Главната улица „Княз Александър I Батенберг“, по който повечето сгради са построенни именно през 20-те години на XX век. Преди няколко месеца ви разказахме за по-интересните от тях в текст в KAPANA.BG, в който с богатството на тези сгради се осмелихме да предложим градът ни да се възприема като архитектурната ар деко столица. Днес ще се опитаме да разширим примерите със сгради извън Главната улица, тъй като Пловдив действително е богат на здания, повлияни от този стил.

Трябва да уточним, че за чист ...

» повече
14 Юни, 2018

Епископската базилика удиви световноизвестната писателка Елизабет Костова

Американката изучи намерените в древния хоросанов под следи от стъпки на първия майстор в храма

Тук има истории за много книги, впечатлена от пластовете на базиликата и техните тайни бе авторката на „Историкът”

Епископската базилика на древния Филипопол прие специален гост днес по обяд. Световноизвестната писателка Елизабет Костова се разходи по пластовете история в сърцето на Пловдив. Тя дойде под тепетата, за да представи последния си роман „Земя на сенки”, но сенки на знаковия археологически обект не видя. Там имаше само светлина, цветове и много изненади.

Невероятно е! Вълшебно място! Толкова векове това наследство си седи непокътнато тук, възкликна женената за българин американка, стъпила върху малко каре от мозаечния под в амвона на най-големия раннохристиянски храм. Тя бе в компанията ...

» повече
12 Юни, 2018

Продадоха тютюневия склад на прочутия магнат Магърдич Томасян

Купувач е предприемачът Стефан Папалезов

Запазват външността на сградата на „Велико Търново” и „Руски”, правят офиси и лофт жилища

Тютюневият склад на знаковия в миналото цигарен магнат Магърдич Томасян е бил продаден, научи Под тепето. Гордо стърчащата масивна сграда на „Велико Търново” и „Руски” вече се ремонтира от новия собственик- предприемачът Стефан Папалезов. Сделката за бившия Стоматологичен факултет е реализирана преди няколко месеца. Наследниците на Томасян, при който на занаят се е учил самият Зино Давидов, са решили да се разделят със собствеността си, пустееща от 2008г. Складът търсеше своя купувач дълго време, но заради огромните си обеми такъв не се намери.  Десетилетие хората от рода Томасян единствено плащаха данъци за привилегията да са част от тютюневата история. Всяка година ...

» повече
08 Юни, 2018

National Giographic: Рядко свидетелство за готическата инвазия в Пловдив

Три овъглени скелета на 1700 години разказват ужасяваща история, пише италианското издание за смразяващата находка на археолозите, за която Под тепето писа за пръв път преди месец 

В България, близо до древния град Пловдив, археолозите откриха находка, която е ужасяващо свидетелство за готическата инвазия в един от най-старите градове на Европа. Така започва разказът на журналистката Sarah Gibbens за италианското издание на авторитетното в цял свят списание National Giographic, посветен на античното тройно убийство, за което ви разказахме подробно в поредица от материали.  Смразяващата находка изненада пловдивските археолози в началото на месец май, а само преди два дни е намерила отражение в онлайн изданието на NG със заглавие „Три овъглени скелета, рядко свидетелство за готическата инвазия“.

От National Giographic са ...

» повече
25 Май, 2018

Кино Балкан и прекрасните му интериори (СНИМКИ)

Прекрасните интериори на кино "Балкан" са запазени от автентичния вид на сградата

Пред „Бингото“ е класическо място за срещи на пловдивчани до днес. Култовата точка е кръстовище от много места – може да идвате от подлеза на Понеделник пазара, от Гроздовия пазар и, разбира се, от всякъде по Главната. Така „Бингото“ е идеалното място за срещи на пловдивчани.

Самото бинго – сградата, оригинално издигната, като Кино Балкан, има не само добра локация, но и дълга история и прекрасна архитектура. Поне в оригиналния си проект на софийския арх. Константин Панайотов от 1939 година тя е била удивителна – по-ниска от днешното тяло, с огромна тераса и сладкарница на последния етаж, от която се е откривала вълшебна гледка към Родопите. 

Какво обаче е запазено от ...

» повече
24 Май, 2018

Архивите разказват: Спомени от черно-белите манифестации за празника на буквите

снимки: Владимир Янев

Пловдив, площад "Централен" - манифестация по случай 24 май - Ден на славянската писменост и култура

 

През 80-те години манифестиращите ученически блокове идваха откъм Главната и се изтегляха по „Иван Вазов“ в посока гарата

Манифестациите в Пловдив обикновено се провеждаха на площада в пространството между Централна поща и парка. Трибуната с официалните партийни и държавни ръководители беше до Цар-Симеоновата градина с лице към пощата. Манифестиращите ученически блокове идваха откъм Главната и се изтегляха по улица „Иван Вазов“ в посока към гарата.

Няколко години манифестациите се провеждаха на булевард "Георги Димитров", сега  „Цар Борис III Обединител“. Те винаги бяха пищни, шумни, много празнични и изпълнени с настроение.

 

» повече
23 Май, 2018

Къщата в Пловдив, където Алеко Константинов прекрава последната си нощ, е изоставена

Тя стои на ул. „4-и януари“ току до олтара на църквата „Св. Св. Кирил и Методий“

Щастливецът напуска земният свят едва на 34-годишна възраст. Един от най-будните общественици в България в годините след Освобождението трагично губи живота си на върха на силите си, случайна жертва на политически битки. Алеко е юрист, един от най-големите български писатели и създател на Туристическото дружество в България. Убийството му става на 23 май (11 – по стар стил) 1897 година.

Алеко не е сред най-активните в политическия живот, но среща смъртта си, като приятел на политика от Демократическата партия Михаил Такев. Последният е депутат, избран от пазарджишкия регион, който обаче се забърква в спорове между няколко села между Пещера и Пазарджик. Двамата с Алеко посещават ...

» повече
23 Май, 2018

Поздравителен адрес до Христо Г. Данов е експонат на месеца в Регионален исторически музей – Пловдив


През 2018 година се навършват 190 години от рождението на основателя на модерното българско книгоиздаване

През 1905 година се навършват 50 години от началото на книгоиздателската дейност на Христо Г. Данов. Група учители от Пловдив организират тържество за кръглата годишнина. Честването се превръща в общонационално и остава едно от най-паметните събития, случили се под тепетата по онова време.

В рубриката „Експонат на месеца” Историческия музей под тепетата представя поздравителен адрес на организационния комитет на честването до Христо Г. Данов от май 1905 година. Художественото оформление на документа е дело на класика Христо Станчев. През 2018 година се навършват 190 години от рождението на основателя на модерното българско книгоиздаване.

Предстои откриването и на обновената експозиция „Книгоиздаване в България през втората половина ...

» повече