Подтепето

Забравеният град

24 Май, 2018

Архивите разказват: Спомени от черно-белите манифестации за празника на буквите

снимки: Владимир Янев

Пловдив, площад "Централен" - манифестация по случай 24 май - Ден на славянската писменост и култура

 

През 80-те години манифестиращите ученически блокове идваха откъм Главната и се изтегляха по „Иван Вазов“ в посока гарата

Манифестациите в Пловдив обикновено се провеждаха на площада в пространството между Централна поща и парка. Трибуната с официалните партийни и държавни ръководители беше до Цар-Симеоновата градина с лице към пощата. Манифестиращите ученически блокове идваха откъм Главната и се изтегляха по улица „Иван Вазов“ в посока към гарата.

Няколко години манифестациите се провеждаха на булевард "Георги Димитров", сега  „Цар Борис III Обединител“. Те винаги бяха пищни, шумни, много празнични и изпълнени с настроение.

 

» повече
23 Май, 2018

Къщата в Пловдив, където Алеко Константинов прекрава последната си нощ, е изоставена

Тя стои на ул. „4-и януари“ току до олтара на църквата „Св. Св. Кирил и Методий“

Щастливецът напуска земният свят едва на 34-годишна възраст. Един от най-будните общественици в България в годините след Освобождението трагично губи живота си на върха на силите си, случайна жертва на политически битки. Алеко е юрист, един от най-големите български писатели и създател на Туристическото дружество в България. Убийството му става на 23 май (11 – по стар стил) 1897 година.

Алеко не е сред най-активните в политическия живот, но среща смъртта си, като приятел на политика от Демократическата партия Михаил Такев. Последният е депутат, избран от пазарджишкия регион, който обаче се забърква в спорове между няколко села между Пещера и Пазарджик. Двамата с Алеко посещават ...

» повече
23 Май, 2018

Поздравителен адрес до Христо Г. Данов е експонат на месеца в Регионален исторически музей – Пловдив


През 2018 година се навършват 190 години от рождението на основателя на модерното българско книгоиздаване

През 1905 година се навършват 50 години от началото на книгоиздателската дейност на Христо Г. Данов. Група учители от Пловдив организират тържество за кръглата годишнина. Честването се превръща в общонационално и остава едно от най-паметните събития, случили се под тепетата по онова време.

В рубриката „Експонат на месеца” Историческия музей под тепетата представя поздравителен адрес на организационния комитет на честването до Христо Г. Данов от май 1905 година. Художественото оформление на документа е дело на класика Христо Станчев. През 2018 година се навършват 190 години от рождението на основателя на модерното българско книгоиздаване.

Предстои откриването и на обновената експозиция „Книгоиздаване в България през втората половина ...

» повече
18 Май, 2018

Четири години след обещанията - уникалната римска баня под гимназията по битова техника стои под ключ

Общината е водила дело за собствеността на имота, който е обявен за държавен

Вече над 20 години уникалният обект е недостъпен

„Другата седмица ще направим оглед на място“ с цел да бъде отворена уникалната и чудесно запазена римска баня под сградата на Професионалната гимназия по битова техника в центъра на Пловдив. Обещанието на кмета Иван Тотев е направено през април 2014 година – 4 години по-късно развитие по казуса няма. Поради лошото състояние от гледна точка на хигиена и безопасност, мястото изглежда е било зазидано преди 21 години.

Единственото развитие по казуса е свързано с кратка съдебна сага. Поради дублиране на документи се е оказало, че спор върху собствеността на имота имат две институции – общинското НУ „Йоаким Груев“ и държавната Професионална ...

» повече
16 Май, 2018

Небрежното отношение към имената на пловдивските улици в новите скъпи табели

Новите скъпи табели игнорират исторически факти, важни личности остават анонимни

На места все още има и се затвърждават многогодишни грешки

Имената на улиците в Пловдив имат една симпатична своя специфика – лекото „айляшко“ отношение към тези, към които са кръстени. Една от най-централните улици в Пловдив носи името „Гладстон“, нейна пресечка е улица „Шилер“, а до Малката главна е „Скайлер“. Това обаче са само фамилните имена на хора, личности с голям принос към българската или световна история – английският политик Уилям Гладстон, немският поет Фридрих Шилер или американският дипломат, описал зверствата над българите по време на Априлското въстание Юджийн Скайлер. Имената на улиците – за разлика от имената във всеки друг голям български град – са само с техните фамилии.

Преди няколко месеца стартира ...

» повече
12 Май, 2018

Разкриха съкровищата на Епископската базилика в Археологическия музей

Изложба с находките от обекта впечатли куп историци

Съкровищата на Епископската базилика впечатлиха десетки български историци, археолози и архитекти, участници в международната научна конференция, посветена на знаковия археологически обект. Находки от него, открити в проучванията на терен в последните три години, вече са експонирани в Археологическия музей.

Изложбата беше открита миналата вечер и според специалистите е едно от големите събития у нас в годината на опазването на културно-историческото наследство. Пловдивчани и гостите на града имат шанса да видят фрагменти от мозайките на най-големия раннохристиянски храм, да изучат в детайл откритите при разкопките антични монети, изящните накити от средновековието- гръдни кръстове, обеци и стъклени гривни, както и да се докоснат до реставрирания купел с надпис  „… посвети за спасението си по времето ...

» повече
11 Май, 2018

Къщата на фабриканта Цанков, бижуто на архитект Грозев и връзката с льо Корбюзие

Теодор Караколев

Къщата едва оцелява при прокарването и разширяването на бул. "Цар Борис III Обединител" през социализма

Силно повлияният от модерната архитектура Светослав Грозев създава истински шедьовър

Индустриалецът Драгомир Цанков бил един от успелите хора в Пловдив преди 9 септември. Един от активните бизнесмени, чието име често се появава в документите на Търговско-индустриалната камара. В книгата си „Забравеният град“ Петко З. Петков и Владимир Балчев разказват за различните му бизнеси – фабрика за конци, за производство на стъкло и др. Най-популярни от продуктите на Драгомир Цанков били печките Балкан, които продължават да се използват дълго време след национализацията.

С успешния си бизнес – и с помощта на архитект Светослав Грозев – Цанков има възможността да остане в днешната памет и с една от ...

» повече
10 Май, 2018

Епископската базилика бе намерена през 80-те години, истинското й откривателство предстои

Стартира международната научна конференция, посветена на знаковия обект в сърцето на Пловдив

Проф. Казимир Попконстантинов: Към короната на Филипопол ще има един бисер- Епископската базилика

Експерти в сферата на културно-историческото наследство от цялата страна и от чужбина участват в откритата днес международна научна конференция, посветена на Епископската базилика на Филипопол. Най-големият раннохристиянски храм от IV-VI в. е в центъра на двудневния форум, организиран от Фондация „Америка за България” и община Пловдив. Подробни доклади за археологическите проучвания на обекта направиха Елена Кесякова и Жени Танкова, а колегите им в залата ги аплодираха за приемствеността и страхотната работа в последните години.

През 80-те години Базиликата бе намерена, истинското й откривателство предстои. За нас, освен главоболие, е огромно удоволствие и чест да участваме ...

» повече
01 Май, 2018

Главната улица на Филипопол била разширена в края на Античността

Минавало се през двуметрова арка

Подобно монументално съоръжение не се открива всеки ден, коментира археолог Елена Божинова

Екипът на археолог Елена Божинова от Регионалния археологически музей  в Пловдив, който работи на частен терен на бул. „Цар Борис III Обединител“ (близо до Митрополията), има  интересни разкрития за древния Филипопол.

Освен ценния надпис, възхваляващ император Диколециан, открит рециклиран в слоевете на Средновековието, за което ви разказахме в понеделник, Божинова и бригадата попадат на част от Декуманус  Норд. В римското градоустройство Декуманусът е бил път, ориентиран в посока изток-запад.  

На обекта вече напълно са изчерпали Средновековието и вече са навлезли в по-късните периоди на Античността  ок. IV век.  Има някои структури, които са запазени на това по-късно ниво, но са изградени  в по-ранен ...

» повече
01 Май, 2018

Архивите разказват: Сблъсъци между бесепари и седесари на манифестация за 1 май

Напрежението между активисти на БСП и СДС ескалира на централния площад

Кордон от милиционери предотвратява масово сбиване

Фоторазказ от Владимир Янев, 1 май, 1991г.

Датата е 1 май, годината е 1991-ва. Току що влязло във период на преход, обществото е силно поляризирано. Политически страсти и тотално разделение между десни и леви. Време на надежди за демократично бъдеще за едни. И желание за връщане към току що падналия комунистически режим за други. Нескритата неприязън към политическия противник ескалира на Площад Централен, където БСП организира многолюден митинг и манифестация за Първи май. Отбелязването на Деня на труда започва с поклонение на мястото на разрушения паметник на Петър Ченгелов в цар Симеоновата градина. И завършва със сблъсъци между червени и сини в центъра ...

» повече