Подтепето

арт

04 Окт, 2017

Жирафът Abandoned на Ева Вентова напомня за истински важните неща

Славена Шекерлетова

Снимки: Венцислава Василева

Интригуваща инсталация все още може да се види до Главната улица в Пловдив. Тя бе част от тазгодишното издание на Нощ/ Пловдив и е дело на сценографа Ева Вентова. Това е анатомична скулптура, а името на жирафа е Abandoned (Изоставен). Направен е от метална конструкция и 3500 спукани балона, а играта с материалите предизвиква чувството за нещо, което си изпуснал или нещо, оставено на времето. Жирафът е претърпял множество трансформации, тази е една от тях.

Защо избра „Сценографията“ за своя основна дейност?
Предизвикателство като начин на живот това е сценографията.

Защо реши да участваш в Нощ/Пловдив и мислиш ли, че Жирафът Abandoned намери най-доброто си място чисто като локация в това събитие, както и като внушение? Зад него беше Альоша, ако го гледаш от Главната улица, и разбира се, той се намираше доста встрани от самата пешеходна зона, и в близост до Цар Симеоновата градина? Хората само се разминаваха с него и го подминаваха, нямаше как да седнеш и да му правиш компания.
Участието ми е по покана на организаторите на фестивала, благодаря им за което. Пловдив е много китен град, последно време и бъбрив -инсталацията  Abandoned има необходимост от простор и дистанция

Abandoned  се появява за първи път в изложбата „Мост през времето” на секция „Сценография” на СБХ в галерия „Райко Алексиев” през март 2017-та. Как дойде идеята да го представиш в отворено пространство?
Още по време на процеса по надуване  на 3500 черни балона и спукването им в един ден разбрах, че е хубаво през него да прозира небе.

Как темата за „изоставеността“, пропуснатото, двойнствеността намери място в твоето творчество и мислиш ли, че сега живеем в леко изоставен свят, че сме тук, а не сме, че има някаква трансформация в живеенето ни, която ни прави отсъстващи?
Вълнува ме темата за това как даден материал може да внуши история в случая спуканите балони. Във време на дигитален  wonderland той има за цел с позитивна ирония да напомни за истински важните неща.

Цялото интервю четете в КАПАНА.БГ

Няма направени коментари
Още от рубриката "арт"

Подобни новини