Подтепето

арт

19 Май, 2017

Вълчан Петров си поиска стенописите на „Одрин“ 8 на юбилейна изложба

Художникът отбеляза своя 70-годишен юбилей в ГХГ

Мястото на Вълчан е Пловдив и Пловдив е мястото на Вълчан

Стефка Георгиева

Истински празник, на който присъстваха десетки приятели и почитатели, бе откриването на юбилейната изложба на Вълчан Петров снощи. Маестрото отбеляза своя 70-годишен юбилей в Градската художествена галерия на Пловдив. Почитатели на неговото творчество, семейството и негови близки от студентските години и казармата изпълниха първия етаж на галерията. На събитието присъстваха и представители на местната власт, сред които кметът на града Иван Тотев, председателят на Общинския съвет Савина Петкова и заместник-областният управител Ева Апостолова. Един от видните български изкуствоведи, проф. Иван Маразов, също присъства на откриване на юбилейната изложба и не скри уважението и високата оценка, които дава за работата на Петров.

Поздравителните речи следваха една след друга, като пръв думата взе проф. Маразов. „Мястото на Вълчан е точно Пловдив и Пловдив е мястото на Вълчан“, заяви още в самото начало изкуствоведът. Той засегна темата за космоса в работата на художника, за корените на историята, които можем да открием в картините му и за големия му принос в българското изкуство. Поздравителна реч за празника изнесе и кметът Иван Тотев, който заяви, че се познава с художника едва от 2 години, от момента, в който му е връчил първата Награда на кмета. „Мисля, че познавам човека Вълчан и то благодарение на новите технологии. Във фейбук си пишем. Но не познавам така твореца Вълчан. Имал съм възможност да присъствам на изложби, включително имах честта да дам Наградата на кмета, която абсолютно случайно попадна при най-заслужилия. Когато говорим, че висотата на един град е правопропорционална на висотата на неговите граждани, мисля че в лицето на Вълчан имаме един от пиластрите на Пловдив. Със сигурност, той ще бъде пример и вдъхновение за много поколения след него.“, заяви градоначалникът. Тотев се извини, че не е имал време да се подготви за повода и му подари бутилка алкохол, която да сподели със своите приятели.

Председателят на Общинския съвет в Пловдив, Савина Петкова, със сигурност бе по-добре подготвена за повода, като не скри факта, че има прекрасната възможност да се любува на творчеството на Петров както в офиса, така и в дома си. Тя връчи почетен плакет на художника и му пожела здраве и дълголетие. Същото направи и зам.-областният  управител, Ева Апостолова.

Цялата статия може да прочетете на КАПАНА.БГ

Няма направени коментари
Още от рубриката "арт"

Подобни новини