Кристо в „Дома на хумора и сатирата“ в Габрово – изложба, за която си заслужава пътя

Арт

Истории от първите, до най-скорошните проекти на Кристо; откъде идва интересът на световноизвестния артист към работата с платове; къде си е играл като дете и как се е отразила социалистическата власт на него и семейството му – тези и ред други истории от творчеството и живота на Христо Явашев са част от изложбата, която от няколко месеца пълни едно от изложбените пространства в музея „Дом на хумора и сатирата“ в Габрово.

Дори това описание да звучи тривиално – изложбата далеч не е такава. Всъщност в едно пространство са обединени две изложби – „Кристо и Жан Клод. Проекти“ и „Роден в Габрово“. Без да шокират с излишна и самоцелна оригиналност, двете изложби са истинско попадение в застоялата някъде назад в миналото българска изложбена сцена. В „Дома на хумора и сатирата“ всеки посетител ще се наслади на един професионално представен разказ за живота и творчеството, за отделните творби на Кристо и Жан Клод и техните истории. А когато нещо е поставено качествено в една изложба, представянето ѝ е толкова просто: няма нужда от коментари за подредба, за осветление, за качество на материалите.

Самата изложба трябва да се изживее на място. Богатото съвместното творчество на Кристо и Жан Клод – и самите работи – са представени разбираемо, с кратки, ясни и съдържателни текстове и елегантно подредени фотографии, които не натоварват. На няколко места има кратки видеа – едно интервю с Кристо и два клипа, заснети с дрон над „Плаващите кейове“ и над местност край Габрово, свързана с детството на малкия тогава Христо Явашев. Изключително полезни и разбираеми, но и естетически издържани, са представените хронология и карта на творбите на Кристо и Жан Клод.

В частта „Роден в Габрово“ е представена историята на семейството. Тази история обаче в никакъв случай не е случайнао.

Всичко за двете изложби в една – „Кристо и Жан Клод. Проекти“ и „Роден в Габрово“ можете да видите в Капана.бг.

Споделете ни във:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.