Подтепето

култура

10 Ян, 2017

Галерия Резонанс представя „Силуети” на Васил Тенев

Изложбата ще остане експонирана до 13 февруари 2017 г.

Първата изложба в календара на Галерия Резонанс за Новата 2017-а година отваря врати на 17 януари от 18 часа. Галерията представя „Силуети” – изложба живопис на Васил Тенев.

Художникът е роден на 05 май 1962 в родопското градче Мадан. Завършва Националната художествена академия в София с „графичен дизайн”, в класа на проф Димитър Серезлиев. Тенев твори в областите живопис, графичен дизайн и керамика, има десетки съвместни и самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Носител е на Първа награда в десетия международен конкурс по рисуване Trofeo ARTE NEL MONDO в Чезенатико, Италия. Работи от Васил Тенев могат да се видят в редица частни колекции в България, Италия, Германия, Австрия, Словакия и Дания.

За твореца Васил Тенев изкуствоведът Светла Москова казва следното: „Човешкото общество от първия си съзнателен ден до днес общува с езика на символите. В съвремието творческите личности също му отдават голямо значение. Българските художници не се лишават от изяществото на символиката. Васил Тенев е един от тях.
Неговият диалог със зрителя е достатъчно понятен и изключително деликатен. Живописта му е многопластова, както в сферата на технологичното изпълнение, така и в нейното кодово послание. Привърженик на новите технологии, художникът умело комбинира метал, дърво и платно, заедно с маслена живопис. Той изгражда своите композиции, базирани на амалгамата, получена от същностната изява на тези материали и изразните средства, присъщи на собствения му художествен език.
Изключителният естетически подход към композициите, носещи абстрактен декоративен изказ, се превръща в поле на идеи, преминаващи през праисторическата “азбука” на фигуратива, трансцеденталната иконография на християнското изкуство и съвременната “знаковост” на абстракционизма.
Творчеството на Васил Тенев носи укротените пориви на динамиката, спокойствието на спираловидното движение, уловеният ход на времето на границата с безграничното пространство. Зрителят е свидетел на дълбоката проникновеност, с която художникът защитава красотата на света в който живеем, и непостижимото духовно съвършенство, към което се стремим… Неминуемо.“

Изложбата ще остане експонирана до 13 февруари 2017 г.

Няма направени коментари
Още от рубриката "култура"

Подобни новини