Подтепето

арт

11 Окт, 2017

Филмите, снимани в Пловдив

Орнела Мути се влюбва в една от къщите в квартал „Капана”, където снима филм през 1991 г.

Коя кино звезда се влюби в Капана и измести първоначалното място на снимките

За съвременната филмография на Града под тепетата, кога Холивуд и Боливуд са били тук, разказва гидът Lost in Plovdiv

Е, Пловдив очевидно не е Холивуд, но когато ние от пловдивския гид се поразровихме из архивите се оказа, че в немалко филми може да намерите кадри от любимия град под тепетата. Някои са български класики, но в листа по – долу може да откриете чуждестранни заглавия, а дори и две американски продукции.

Безспорно, може би най – известната лента с кадри от града е „Вчера” -  режисьор и сценарий Иван Андонов, по романа на Владо Даверов. Лентата разказва за училищния живот в немската гимназия в град Ловеч, но е заснета изцяло в сградата на тогавашната Английска гимназия в Пловдив, която днес е Пловдивска духовна семинария. Любим филм е на множество поколения и съчетава прекрасна актьорска игра, режисура и  докосващ саундтрак, композиран от Кирил Маричков.

В една от емблематичните пловдивски къщи – тази на рода Каишеви на улица „Антим 1” са заснети отделни сцени в цели 7 български филма, като най – популярните от тях са: един епизод от „На живот и смърт” с участието на Стефан Данаилов, Катя Паскалева, Невена Коканова, Георги Черкелов; част от филма „Бариерата”, по романа на Павел Вежинов (сниман в зимната градина) и една от сцените от „Тютюн”, с участието на Невена Коканова.

Къща „Недкович” – друго известно архитектурно бижу също е използвана за снимачна площадка на няколко ленти - „Вампири, таласъми” на Иван Андонов, както и смесени продукции между България и Италия като „Папа Йоан XXIII ” на режисьора Джорджо Капитани и  „Сорая”, в която участва и италианската звезда Микеле Плачидо. Негова партньорка е мис Италия ’95, а от българска страна участват Ина Попова, Георги Гайтаников и Стоян Алексиев.

За цялата съвременна филмография на Града под тепетата, кога Холивуд и Боливуд са били тук, ще разберете в гида Lost in Plovdiv.

  • 01 Ноев, 2017 | Арх
    Съветският “Бяг” също е сниман тук, беше малко странно, уж белоемигрантите са в Истанбул, а виждаш, че са в Пловдив. Малко обидно ми се видя тогава, къде е българският барок, къде изостанала Турция. Пък то се оказа, че руснаците били прави, възрожденската ни архитектура е идентична с османската от периода.
Още от рубриката "арт"

Подобни новини

22 Мар, 2018

Къща Недкович става площадка на филм за Съединението

Български проект с международно участие ползва възрожденския дом за декор

Този забележителен дом в Старинен Пловдив притежава оригиналния си ключ до днес

В две поредни седмици забележителната къща-музей на известния търговец и възрожденски общественик Никола Недкович в Старинен Пловдив ще послужи за декор на нова българска продукция с международно участие, разбра Капана.бг.

Освен в китния двор, заслан с плочник, снимки ще има и във вътрешността на възрожденския дом. Най-забележителни във вътрешната част са симетрично разположените стаи с орнаментирани в геометричен стил тавани и богато изписани стени. Екипът на режисьора Анри Кулев е разгледал богато декорираните стаи, които имат строго определено предназначение. Затова за всеки, видял  ”Зелената стая” - женската, ”Червената”  - гостната, ”Лилавата” -  трапезарията и „Оранжевата” всекидневна, ще е безкрайно любопитно ...

» повече
01 Ноев, 2017

Боливуд превзе Капана пак, очаква се Холивуд

 

Снимат саундтрак на нова продукция (ГАЛЕРИЯ)

Местните се тюхкат, че не са предупредени. Запушват входове на магазини и няма места в Синята зона

Индийската конкуренция на Холивуд отново снима мащабна продукция в сърцето на Пловдив. Отрано сутринта уличките в Капана са опасани от кабели и удължители. Огромни камиони за реквизит са задръстили ул.“Йоаким Груев“.

Реквизитът превзема тротоари и дувари. Собственичка на бижутерски магазин срещу Джумая джамия издирва 40 минути организатори от продукцията, за да можа да влезе в обекта си, който бе недостъпен.

Синята зона е неизползваема за шофьори с делнични задачи в района. „Улицата е платена, не може да спирате тук,“ обяснява служителка на ОП-то на млад мъж, който се кани да пусне SMS. Охранители на всеки ъгъл ...

» повече
05 Ноев, 2014

Стефчо спипа Жерар

Аууу, хванах го, къде ще ми ходи! Така от вчера Стефчо Автографа връхлита всяка своя стара и нова мишени и показва завъртян параф, оставен върху тефтера му от големия френски актьор Жерар Депардийо. Колекционерът на подписи успя да сгащи звездата след дълго преследване в последните няколко дни. Той не успя да се добере до снимачната площадка в Калояново, но издебна „жертвата” си пред хотел Империал, в който артистът е отседнал заедно с екипа на продукцията Пътуването. В такива моменти няма как да съм спокоен. Имам го вече, сочи Автографа подписа на Жерар. Като не скри, че може да се пробва и за втора среща с Депардийо, ей така, за спорта.  

» повече
03 Ноев, 2014

Дуванлийското прасе Симпи оцелява по Коледа благодарение на Депардийо

Големият френски актьор води на каишка животинката пред камерите

Хайванът е екранния партньор на Жерар в Калояново

Жерар с четириногия си екранен партньорМалко дуванлийско прасенце са отправи към Холивуд от Калояново. Розовият чаровник вероятно ще оцелее тази Коледа, тъй като вече има статут на звезда- свинчето партнира на Жерар Депардийо във филма Пътуването, чийто снимки стартираха днес от гробището в селото. Хайванчето направи и своя дебют пред камерите тази сутрин, водено на повод от самия Жерар. Животинката влезе в ролята на Симпи и ще е основен герой в бъдещата лента. Именно около съдбата на Симпи се върти основната сюжетна линия. Персонажът на Депардийо Ваня получава като подарък грухтящия домашен любимец след кончината на съпругата си, за да си има дружка. Коледните БГ традиции обаче застрашават ...

» повече
16 Окт, 2011

Поканиха Непобедимите на лов в община Родопи

Георги Цанков дари с вино звездната команда от Холивуд, приятелката на Долф Лундгрен- Джени с ароматен армаган
Силвестър Сталоун и Георги Цанков край снимачната площадка на летище Пловдив
Силвестър Сталоун и Георги Цанков край снимачната площадка на летище Пловдив
Жителите на община Родопи потъркват ръце в трепетно очакване на голямо събитие в района. От няколко дни упорито се говори, че скоро част от звездната холивудска команда Непобедимите ще ловува из родопската яка. Всичките екшън герои са авджии, разбра Под тепето. А покана да нарамят пушките в нашия вилает са получили от кандидата за кмет на община Родопи Георги Цанков, който не се отдели от Слай, Кандидатът за кмет на Родопи дарява Долф Лундгрен със специално вино от региона си
Кандидатът за кмет на Родопи дарява Долф Лундгрен със специално вино от региона си
Арни, Брус, Жан-Клод, Долф, Чък и Джейсън по време на 5-дневния им ...
» повече