Подтепето

арт

19 Май, 2017

Филми на ужасите в Капана (СНИМКИ)

Челюсти: Акули плуват под паважа

Къщата на ужасите затисна майстор

Арт инсталации провокират в квартала на творческите индустрии

Таня Грозданова

Днес в Капана е ОПАСНО!! ВСИЧКИ СЪРФИСТИ ДА ВНИМАВАТ ПОЯВИХА СЕ АКУЛИ!!“ – това написа в социалната мрежа Пламен Иванов. Верно, е има акули. Перките на цели три се подават над паважа на улица „Златарска“ и зловещо кръжат около издигната над канализационната шахта човешка ръка.  Той явно се опитва да си намери помощ, и вече хората се опитват да му погнат, разказва Пламен на мястото, а и ние го виждаме.

Виждаме също така, че и много хора подминават, все едно че млад мъж рита възрасна жена на спирка…

Някак странно е днес в Капана. До нас има труп, разказва сервитьорка на колежката си от съседната улица, докато пушат по цигара.

Заради „трупа“ ремонтните дейности в квартала  днес ще са в застой, шеговито подхвърля Пламен.

Кой е той ли? Млад, усмихнат, креативен, това е Пламен Иванов от Театъра на огъня и сенките. Участник и двигател в проекта ЛИЦА/FACES/CARAS, който се реализира в рамките на проект „Капана – квартал на творческите индустрии“ от програмата на Пловдив Европейска столица на културата 2019 и се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация „Пловдив 2019”.

Тук (на ъгъла на ул.“Алцеко“ и „Хр. Дюкмеджиев“) има един човек, който се е захванал да ремонтира нещо по сградата, но тя взела, че му паднала на главата и той чака някой да му помогне, разказва Пламен, докато минувачите щракат „трупа“.

Ама репортерът пак не вижда някои да се притичва на помощ… После си го обяснява с легендата, че в Пловдив и в частност в Капана, всеки разбира от изкуство.

„Всъщност се опитваме постоянно да накараме хората да се замислят. Ето например, минават по улицата, имат си еднодневните си задачки и изведнъж … някой има нужда от помощ. Много се радвам и се забавлявам. Какво правя – създавам дадената инсталация и прекарвам около нея половин-един час, виждам хората как реагират и след това променям нещо. Идеята е да намериш точния подход към публиката защото тя навсякъде е различна.

Искаме да разчупим още повече Капана и хората в него да се усмихват още повече и да се радваме всички, добавя Пламен преди да се отправи към следващото място за арт провокация. Питам го къде е и какво да очакваме, а той отвръща просто – тайна. Все пак целта е да задържим изкуството в Капана и да го търсим там, разбира се. 

Междувременно разбитата оранжерия и портретите на Че изчезнаха мистериозно.

Очаквайте продължение на "ужасите" в Капана.

Няма направени коментари
Още от рубриката "арт"

Подобни новини