Подтепето

арт

02 Окт, 2017

Богатство и милостиня в карикатури представят 97 автори в Етнографския музей

Богатство и милостиня в карикатури представят 97 автори в Етнографския музей

Регионален етнографски музей – Пловдив кани на откриването на IX-то международно биенале „Майстори на карикатурата“  Пловдив 2017 на тема: „Богатство и милостиня“. Измина още един двугодишен цикъл и от музея отново ни срещат с творчеството на карикатуристи от близки и далечни страни. Организаторите са доволни от факта, че този форум все повече се утвърждава като място за среща на различни култури, за развитие на нови идеи и авторски виждания.

Карикатурата е универсален „език“, който няма нужда от думи. Той обикновено си служи с послания, „облечени“ в хумор, които са разбираеми за всички по света. Участниците намират остроумни отговори по темата като „Богатство и милостиня“. Много от тях показват, че не само познават народните мъдрости, а предлагат и свой собствен прочит, с който да ги обогатят. Със специфичните си изразни средства те ни разкриват какво са богатството и милостинята за тях, показват различната ценностна система на заможния и на бедния човек, опитват се да отговорят на въпросите: трябва ли да имаш, за да дариш; кой печели повече от милостинята – този, който взема, или този, който дава и т.н. В крайна сметка се получи една пъстра мозайка от различни творчески хрумвания по зададената тема.

В Деветото международно биенале „Майстори на карикатурата“ – Пловдив ’2017 се включиха 97 автори с 260 творби. Те са представители на 36 нации от Европа, Северна и Южна Америка, Азия и Африка. Съгласно регламента журито номинира за награди 20 карикатуристи. Петима удостои със званието „Майстор на карикатурата“, а останалите отличи с диплом.

Изложбата на тема „ Богатство и милостиня“ с участието на карикатуристи от цял свят ще се открие на 2 октомври 2017 г. от 18:00 ч. в Регионален етнографски музей – Пловдив, ул. „Д-р Стоян Чомаков“ №2.

Няма направени коментари
Още от рубриката "арт"

Подобни новини