Артисти от Германия, Португалия, Румъния и Дания работят по проекти за река Марица и остров Адата

Арт

Стартира програма ADATA AiR

Артисти от Германия, Португалия, Румъния и Дания разработват проекти за социализирането на остров Адата и Мариця с инструментите на културата в резидентната програма ADATA AiR на „Пловдив 2019”. Те са сред първите творци, които гостуват на града в инициативата на фондацията, която се реализира в партньорство с Гьоте-институт България и Полски институт в София. Първата среща с тях ще се състои утре в СКЛАД-а в Тютюневия град.

Първите артисти, които гостуват в града през пролетта на 2018, ще разкажат за досегашния си творчески опит, за впечатленията си от Пловдив, а също и за проектите, върху които работят тук за 2019 г. Програмата за утрешното събитие, в Деня на Европа, включва кратки презентации на Матиас Гарф (Германия), Ана Бротас (Португалия), Алин Танаса (Румъния) и Нина Йоргенсeн (Дания). Ще бъде прожектирано и видео, подготвено от АТОМ театър (България) като резултат от работата им в Пловдив след едноседмичен престой в края на април.  

Участниците в ADATA AiR вече имат любопитни идеи за художествени проекти, свързани с реката и остров Адата, за които ще потърсят мнения и обратна връзка от пловдивчани. Идеята е на края на престоя им те да са напълно развити, за да се превърнат част от специалната програма АДАТА в рамките на Европейска столица на културата.

Артистите в резидентната програма са избрани чрез предварително проведена в началото на 2018 г. отворена покана.  До края на юли Пловдив ще посрещне още 30 други художници от цял свят в рамките на първа сесия на програмата. Успоредно фондацията обяви нова отворена покана за резиденцията, чрез която да бъдат избрани още толкова участници за втората половина на годината.

 

Споделете ни във:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.