Архитект подреди акварелна броеница на Възрожденските пловдивски къщи (СНИМКИ)

Арт

Славчо Мерджанов представя 100 рисунки на почти всички старинни къщи и ансамбли на територията на Стария град

Изложба с акварелни рисунки от арх. Славчо Мерджанов „Старинните къщи на Пловдив – разпиляна броеница от бисери“ бе открита в Балабановата къща.

„Изложбата е композирана от ансамбли от сгради – паметници на културата  и от отделни обекти – също паметници. За най-живописните от тях са представени повече рисунки. В рисунките, по архитектурен подход, за отразени най-характерните им елементи, с максимална точност и пропорции. Основа за това е вярната рисунка не само на сградите, но и обстановката около тях”, сподели авторът.

Арх. Славчо Мерджанов е роден през 1934 г. в с. Златитрап. Завършва гимназия в Пловдив, а по-късно учи архитектура в София. Голяма част от професионалния си път извървява в НИПК (дн. НИНКН), където се заражда любовта му към паметниците на културата и тя остава за цял живот. Това е четвърта му подред експозиция, посветена на дейността на НИПК – филиал “Тракия” и Управление „Старинен Пловдив“ на територията на Стария град. В повече от  100 акварелни рисунки присъстват почти всички старинни къщи и ансамбли, създадени благодарение на успешната работа между двете институции.

„Аз съм деен човек, който не може да стои без работа. Затова, след като се пенсионирах, започнах да рисувам. Понеже обичам паметниците на културата, досега съм творил само такива обекти. За първата изложба нарисувах над 170 картини на български църкви и манастири на Балканския полуостров. Втората ми изложба бе посветена на художника Васил Стоилов, който ми беше преподавател в института-сътворих над 30 копия на негови картини. В третата изложба пресъздадох старинните черкви в Пловдив и Асеновград-над 100 творби”, разказа Славчо Мерджанов.

Организатори на събитието са: Общински Институт „Старинен Пловдив”, Съюз на архитектите в България – Дружество Пловдив и Камара на Архитектите в България-Регионална колегия Пловдив.

„Това е изключително ценна изложба, както за събирателна дейност за един архитект с цел съхраняване паметта на пловдивската възрожденска архитектура, толкова ценна и като средство за възпитание, и обучение на младото поколение в духа на любов към родната архитектура, като вдъхновение за младите хора да живеят, да се развиват и да творят в една изключително красива родна среда”, описа впечатленията си Румяна Пройкова, дългогодишен служител в НИПК – филиал „Тракия” и архитект – проектант на едни от най – значимите обекти на територията на Стария Пловдив.

На събитието присъстваха много колеги на автора – архитекти, проектанти, реставратори, негови приятели и почитатели на изкуството.

Експозицията може да бъде разгледана до 07.01.2018 г.

Споделете ни във:

Подобни статии

3 коментара

  1. В хвалебствието пропускате да споменете, че арх. Мерджанов беше проектантът на ГАЛЕРИЯТА на СБХ (обсебена сега от ДПХ паплач) през 70те години, за което място сега вилнеят зверски апетити (смешното е, че Тодор Абаджиев имал претенцията че закупил собствеността върху „авторските права“, кис-кис). Показаните тук картинки не са над занаятчийско равнище, прогимназия

  2. Не са правени ОТ НАТУРА, както истинските пейзажи, а са прекопирани снимки. Без смисъл, стогодишно закъснение в 2017 когато всеки джоб има цветна камера. Ние -даже пловдивските будали- трева не пасем. Старателно, чертожнически …

  3. И от АРХИТЕКТУРЕН КИЧ разбирала също така милата, твърдят злите езици (цит.): „.„Това е изключително ценна изложба …за възпитание и ОБУЧЕНИЕ на младото поколение в духа на любов към родната архитектура, като вдъхновение за младите хора да живеят, да се развиват и да творят в една изключително красива родна среда“, описа впечатленията си Румяна Пройкова, дългогодишен служител …” Хвала!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.