АртБългарияНовини

Галерия L’union de Paris представя „Безсъници“ на Румен Жеков

Галерия L’union de Paris представя самостоятелна изложба (живопис и акварели) на Румен Жеков. Експозицията ще се открие на 5 ноември и ще може да бъде видяна до 25 ноември.

Творбите на Румен Жеков загатват за проекцията на подсъзнанието във външния материален свят и ни приканват да обърнем поглед навътре, към мистериозния му лабиринт. Изложбата насочва вниманието ни върху онова, което ни държи будни за светлината, която често губим в бездната от съмнения, а може би и за да се „събудим” за важни  прозрения.

Будност –  състоянието, което дава отговори на неспокойния човешки дух, който търси, жадува и вечно не достига бляна си.

Любов – когато тя е посята в нашето подсъзнание, дори и заобиколени от тъмни стени и ограничения, тя ни държи живи и със светъл поглед към всичко около нас. Но колко крехка е тя, ако не положим усилия да я крепим и поддържаме… Често дълбоко в подсъзнанието ни се запечатват тъмни образи, модели, които ни пречат да видим красотата на света, в който живеем, изразен чрез наситените червени гами на живописта и така отдаваме сили и време да се справяме с нещо, което не е наше, но идва, за да разберем, че светът около нас е този, който е вътре в нас.

Чрез  акварелната техника долавяме семпли изчистени тонове, сякаш за да си изясним кои сме, къде сме в нашата представа за заобикалящия ни свят и защо сме тук!?

Препратката  към символи, които наподобяват някои от огамите на друидите (жреците на древните келти, чиято жизнеутвърждаваща философия вълнува и до днес), ни събужда за нов поглед към езика на изкуството като път, по който можем да стигнем до съзидателните си сили и да ги следваме с разума и сърцето си. Потопени в атмосферата на картините, сякаш се издигаме над ежедневната шумотевица, за да стигнем до прозрението, че дори и най-спокойният живот в материалния свят е пълен с уроци и цикли на промяна в ценностите на човека, че безсъниците идват, за да ни тласнат напред и да ни усъвършенстват.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина