Подтепето

арт

24 Фев, 2017

Операта остава на квартира и през 2019-а

Без Концертна зала и в годината на Европейска столица на културата

Проектът за реконструкция няма да се сбъдне до тогава

Директорът на Държавна опера - Пловдив Нина Найденова излиза с половин усмивка от срещата с ресорния служебен министър Рашко Младенов в Община Пловдив. За музикалната институция, която тя менажира, проектът Пловдив – Европейска столица на културата няма да се случи така както екипът й е мечтал. Днес преди обяд в сградата на общината министър Младенов се срещна за трети път с представителите на всички културни и музейни иинституции в града, по така наречения екшън план за Пловдив 2019. На срещата той изслуша и доц. Нина Найденова.

„Няма физическо време нещата да се случат. Повече от година ще отнемат процедурите по обследване, проектиране ...

» повече
24 Фев, 2017

Monster Truck подгряват легендите Deep Purple

Рок легендите Deep Purple обявиха официално кои ще бъдат специалните гости по време на прощалното им турне, част от което е и България с  концерт в Арена Армеец на 14 май. Пионерите на хард рока са се спрели на една от най-актуалните рок групи Monster Truck, която ще ги подгрява по време на европейската част от тура “The Long Goodbye”.

С отличителното си звучене и мощен заряд, кандаската банда Monster Truck  категорично завладява феновете на твърдия саунд по целия свят. С два суперуспешни албума зад гърба си, бандата печели редица престижни отличия. Сингълът им "Seven Seas Blues" се класира на първо място в чартовете в Канада и ги нарежда сред най-добрите рок групи.

Monster Truck  са свирили са на една ...

» повече
23 Фев, 2017

Българо-британски проект представя музика извън рамки и правила в Пловдив през март

Два рояла и тромпет звучат в Първо студио на радиото на 10 март

Проектът включва открит урок от музикантите с възпитаници на НУМТИ „Добрин Петков“

„Първо студио“ на Радио Пловдив ще е домакин на концерта на два рояла с музикантите Стивън Грю (пиано, Великобритания), Живко Братанов (пиано) и Росен Захариев (тромпет) на 10 март от 19ч. Музиката, която тримата инструменталисти ще представят на пловдивската публика попада в жанра импровизирана музика: стил, който в България е малко познат. Той се характеризира като съвременна музика за класически инструменти и е базиран на свободата и на индивидулността, на елемента на изненада. Публиката ще се наслади на резултата от свободата на мислене, от творчество извън рамки и правила.

Живко БратановПроектът е иницииран от Стивън Грю ...

» повече
21 Фев, 2017

Млад художник показва как картините могат да летят

Двайсетгодишната Ая представи първата си изложба

Паулина Гегова

Все нови таланти се появяват на бял свят, особено в България, където като че ли всеки може да бъде самороден диамант, стига да поиска. Нужен е кураж, усърдие и увереност, нещо, което често ни липсва. Такава е и двайсетгодишната Даяна Атанасова – Ая. Сама се определя като неуверена и притеснителна. И точно затова преди близо 2 години превръща една детска страст, а именно рисуването, в хоби, което желае да превърне в професия. Защо? Защото я кара да открие себе си.

Ая учи „Философия“ в Пловдивския университет, но открито признава, че нейното виждане за философията е много по-различно от това, което изучават, затова науката не намира място в творчеството й. Нейната философия за света ...

» повече
20 Фев, 2017

За откриването и закриването на изложби

До 23 февруари - „Елементи и сили”, изложба на Цвета Марова в галерия Arsenal of art, Пловдив, ул. „Магура” 4

Пламен Асенов

Колко е трудно да се открие една изложба и колко лесно – да се закрие. 

Пространството на галерията сякаш просто те вдишва - и след това те издишва. Подир твоя дух, въплътен в цветен дъх, остават неподвижните голи стени, поне за малко голи, докато картините се заменят с нечии други. 

Нормалният кръговрат, де. Превръщането на водата във вино. Превръщането на виното във философия. Превръщането на философията в живот. Превръщането на живота във въздух. Превръщането на въздуха във вода. 

Красиво е, докато не изчезне. И после пак е красиво, но по друг начин.

Обаче тази циклична игра на сенките е плод само ...

» повече
20 Фев, 2017

Обновяват три фондохранилища в Стария град

Фондохранилищата за произведенията на изкуството в ОИ „Старинен Пловдив” вече ще отговарят на нормативните и съвременните изисквания

На 14.02.2017 г. завърши първият етап от работата по адаптацията и обособяването на помещения за съхранение на материали от фонд „Художествени произведения” във фондохранилища, съобразени със Закона за културното наследство, съвременните изисквания и тенденциите в музеологията.

Три фондохранилища в ОИ „Старинен Пловдив” са напълно обновени. В тях са монтирани едностранни и двустранни пана за окачване на картини с обща полезна площ 84 кв.м., шкафове за графика, стилажи за съхранение на плочести материали (мозайка, керамика).Предвидени са и подвижни двустранни щендери за окачване на картини с обща полезна площ 12 кв.м., които ще се ползват и за временни изложби.Параметрите ...

» повече
19 Фев, 2017

Ръчно изработени мартеници грабнаха вниманието в центъра на Пловдив

Показаха „забравената“ техника кене

Зимата е към своя край, а пролетта приижда с всеки изминал ден. Съвсем скоро всички ще се окичим с бяло-чевените символи на здравето и късмета, но преди да сложим мартениците по ръцете и реверите си, първо трябва да подберем тези за най-близките си. 

Галерия „Занаяти“ ни зарадва с прекрасна изложба от ръчно направени мартеници, които освен че можете да разгледате в изложбеното пространството, можете и да подарите на близки и приятели. 10 автора от различни краища на страната се обединиха под покрива на „Занаяти“, замираща се на ул. „Отец Паисий“, за да покажат различни похвати в изработката на прабългарския символ. Мартениците са изработени от естествени материали, като основният сред тях е вълна.

Това, което няма как ...

» повече
17 Фев, 2017

Соня Йончева пее в „Травиата“ за родната си публика

Оперният шедьовър ще бъде излъчен в 4 български града, сред които и Пловдив

Програмата “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк”, която се осъществява от фондация “Виа Фест” и фондация “Америка за България”, ще излъчи “Травиата” в 4 български града - София, Русе, Пловдив и Варна. Това се случва за първи път в историята на програмата у нас и отбелязва изключителното музикално събитие с участието на оперната ни прима Соня Йончева. 

Световноизвестното българско сопрано Соня Йончева, която бе сред номинираните за награда “Грами” тази година в категорията Най-добър оперен запис, ще пее за своята българска публика, благодарение на програмата “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк”. Оперната класика “Травиата” с участието на Соня Йончева като Виолета Валери, ще гледаме традиционно в ...

» повече
15 Фев, 2017

EVANESCENCE и GUANO APES са първите обявени имена за HILLS OF ROCK 2017

Три сцени, всяка със свой собствен музикален стил и звучене, ще има на HILLS OF ROCK

Evanescence и Guano Apes са първите големи имена, обявени за първото издание на фестивала HILLS OF ROCK, който ще се проведе на 30.06 и 01.07. Фестивалът ще се реализира ежегодно и ще се включи в рамките на инициативата Пловдив – Европейска столица на културата.

Три сцени, всяка със свой собствен музикален стил и звучене, ще има на HILLS OF ROCK: Главна сцена (Main stage), Световна сцена (World Stage) и Алтернативна сцена (сцена “НА ТЪМНО”). Във фестивала се очаква да вземат участие над 30 артисти и групи.

Наред със световни звезди, ще видим и актуални имена от съседните балкански държави, както и най-добрите български ...

» повече
12 Фев, 2017

Българинът Владимир Койлазов отличен с Оскар

Наградата е връчена на Койлазов за цялостен принос в категория "Научни и инженерни технологии"

На 11 февруари в Лос Анджелис Владимир Койлазов получи най-престижната награда в киноиндустрията, връчвана от американската академия за филмови изкуства и науки. Тя отличи нашия сънародник за цялостен принос в категорията „Научни и инженерни технологии“  за „оригиналната концепция, дизайн и прилагане на технологията V-Ray”, която е използвана в продукции като „Игра на тронове“ (Game of Thrones), „Доктор Стрейндж“ (Doctor Strange), „Дедпул“ (Deadpool) и много други. 

Бих искал да използвам възможността да благодаря на всички от екипа ни, с които през годините създадохме и усъвършенствахме V-Ray и без чиито усилен труд нямаше да постигнем този успех, сподели Койлазов, главен технически директор и съосновател на софтуерната компания Chaos ...

» повече