Подтепето

арт

23 Сеп, 2018

Историческият „Един живот” и комедията „Произведено в Италия” закриват „Любовта е лудост”

Тазгодишното издание на международния кино фестивал „Любовта е лудост” стигна своя край. Тази вечер в Lucky Дом на киното ще можете да видите френския филм на Стефан Бризе „ЕДИН ЖИВОТ”, получил номинация за „Златен лъв” във Венеция преди две години, както и комедията „ПРОИЗВЕДЕНО В ИТАЛИЯ” на Лучано Лигабуе.

От 18:45 ч. ще бъде прожекцията на „ЕДИН ЖИВОТ” с участието на Жюдит Шемла, Жан-Пиер Дарусен и Йоланд Моро. Действието се развива във Франция, Нормандия през 1819 г. Младата Жана се завръща у дома от интернат. Омъжена за местен граф, тя скоро установява колко жесток човек и неверен съпруг се оказва той. Докато се справя с хроничните му изневери, с натиска от семейството и общността и с трудностите с майчинството ...

» повече
22 Сеп, 2018

Награденият във Венеция „Прекрасна страна” и „Дванайсетият” довечера на „Любовта е лудост“

В своя предпоследен ден международният фестивал „Любовта е лудост“, който се провежда тази седмица в Lucky Дом на киното ви предлага два сериозни филма – австралийската драма „ПРЕКРАСНА СТРАНА” на режисьора Уорик Торнтън, получил наградата на журито миналата година във Венеция и военният „ДВАНАЙСЕТИЯТ” на Харалд Цварт, номиниран за „Златен Свети Георги”.

От 19:00 ч. ще бъде прожекцията на „ПРЕКРАСНА СТРАНА” с участието на звездата Сам Нийл. Действието се развива през 1929 г. Сам е абориген на средна възраст, а Хари се завръща от Западния фронт и започва работа в бензиностанция, където Сам постъпва като негов помощник. Хари се оказва раздразнителен и кисел човек и отношенията му със Сам бързо се влошават, за да завършат с насилие…

Късната прожекция от ...

» повече
21 Сеп, 2018

„Студена война” на Павел Павликовски и „Нощен Манхатън” с Ейдриън Броуди тази вечер на „Любовта е лудост”

Акцентът на тазгодишното издание на международния фестивал„Любовта е лудост“ „СТУДЕНА ВОЙНА” на полския режисьор Павел Павликовски ще можете да гледате тази вечер в Lucky Дом на киното, както и трилъра „НОЩЕН МАНХАТЪН” на Браян де Кубелис.

Кино вечерта започва в 19:00 ч. с изключителния „СТУДЕНА ВОЙНА” с участието на Йоана Кулиг и Томаш Кот от Павел Павликовски, носител на „Оскар” за предишния си филм „Ида” и награден с тазгодишната награда за режисура на фестивала в Кан. Филмът проследява една завладяваща любовна история, сплела фатално съдбите на двама души с различни житейски биография и темпераменти на фона на разгарящата се Студена война между Източна и Западна Европа през 50-години на миналия век.

От 21:00 ч. зрителите ще могат ...

» повече
20 Сеп, 2018

Спектакъл на Народния театър пада от днешната програма на Сцена на кръстопът заради заболяване на актьор

Заболяване на актьор от трупата на Народен театър „Иван Вазов” наложи падането на спектакъла „Чаровно лято с неизбежните му там неприятности (Чудаци)” тази вечер от 19 часа в голямата зала на Драматичния театър, обявиха организаторите на фестивала „Сцена на кръстопът”.  

Можете да заверите билетите си за друго представление от програмата на фестивала или да получите обратно парите си в работното време на касите на Драматичния театър не по-късно от  5 октомври 2018 г.  Работното време на касата в Драматичния театър е от понеделник до петък (без официалните неработни дни) от 10 до 14 и от 15 до 19 ч. , съобщават организаторите на Сцената.

» повече
14 Сеп, 2018

Жулиет Бинош и Жерард Депардийо на старта на "Любовта е лудост" в Пловдив довечера

Романтичната комедия "Слънцето в нас" с любимите Жулиет Бинош и Жерар Депардийо дава старт на пловдивското издание на "Любовта е лудост" тази вечер. Кинофестивалът ще се проведе в рамките на 10 дни в LUCKY Дом на киното. В "Слънцето в нас" Жулиет Бинош играе самотна художничка, която търси смислената и истинска любов сред низ любовници с множество недостатъци. В отчаяните си опити тя дори се обръща към екстрасенс - в чиято роля ще видим култовият Жерар Депардийо. Филмът има множество награди и престижни номинации, сред които на фестивалите в Кан, Европейските филмови награди и др. "СЛЪНЦЕТО В НАС" ще може да гледаме от 19:00 часа.

Късният филм тази вечер отново ще предложи много смях в търсене на любовта. "Мистър Щайн ...

» повече
23 Авг, 2018

Представят визуален пърформанс пред Кино Космос

Осмата поред среща с резидентните артисти, работещи в Пловдив през 2018 г. в рамките на програма ADATA AiR, ще се състои пред Кино Космос, включвайки пърформанс и прожекция върху фасадата на сградата на 24 август от 20:00 до 22:00 ч.

Автори на проекта са Берт Якобс и Ари-Пека Лейненън. Съчетавайки артистичния произход на скулптурата и звука, започват сътрудничество, което открито търси нови възможности за приложимост на съответните изкуства. В този процес те следват идеята на Херман Хесе, че „да бъдеш човек е експеримент, пътешествие. Истината може единствено да се преживее, а не да се научи.“ Якобс и Лейненън изследват успеха и неуспеха да разберат гъвкавостта, необходима им, за да останат олицетворение на живота в раздробената реалност.

ЕЛДОРАДО е ...

» повече
16 Авг, 2018

Ралица Стайкова разкрива Формите на духа в Капана

Художничката Ралица Стайкова открива самостоятелна изложба живопис „Форми на духа” в тази вечер в Капана. Платната ще бъдат подредени по стените на галерия „Arsenal of art“, а откриването на изложбата е насрочено за 18.30ч.

Творбите са живописни и са създадени с маслени бои върху платно, тематиката е свързана с проявленията на човешкия дух  в материалния свят.

Акцент в изложбата са седем платна, инспирирани от седемте чакри в човешкото тяло и по-конкретно как женската същност преминава през седемте типа енергия.

» повече
28 Юли, 2018

30 съвременни артисти си дадоха среща в Пловдив

Проектът Дигитални екологии стартира в Баня Старинна и СКЛАД

30 международно признати съвременни артисти си дадоха среща в Пловдив, за да открият проекта Дигитални екологии. Той стартира снощи на две места- Баня Старинна и СКЛАД в Тютюневия град. Изложбената инициатива отново позиционира града в центъра на картата на съвременното изкуство в страната, коментираха творците, представили различни виждания по темата екология.

Това е първи етап от двугодишния проект Дигитални екологии, куриран от Димитрина Севова и реализиран от Сдружение „Изкуството днес“ като един от акцентите в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Събитието продължават и в уикенда и завършва на 5 септември.

В проекта със участват артистите Донатела Бернарди, Урсула Биман, Урсула Биман & Мо Динер, Лъчезар Бояджиев, Делфин Шапюи Шмиц ...

» повече
26 Юли, 2018

Пловдив става център на съвременното изкуство в рамките на два месеца

Над 30 международно признати артисти се включват в изложбния проект Дигитални екологии

Пловдив става център на съвременното изкуство в рамките на два месеца. От 27 юли до 5 септември две ключови пространства за култура в Пловдив - Баня „Старинна“ и СКЛАД в Тютюневия град представят изложбен проект с участието на над 30 международно признати артисти. Това е първи етап от двугодишната инициатива Дигитални екологии. Куратор е Димитрина Севова, а реализатори са хората от Сдружение „Изкуството днес“. Проектът е един от акцентите в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Събитието започва с разговори, интервенции и пърформанси на 27 юли, които продължават и в уикенда на 28 и 29 юли, и завършва на 5 септември.

Дигитални екологии е групов изложбен проект ...

» повече
24 Юли, 2018

Документалните „Камино де Сантяго” и „С кану по Амазонка” тази вечер на Филмови нощи във Филипополис

Два документални филма очакват почитателите на птъшествията тази вечер – швейцарският документален филм „Камино де Сантяго” на режисьорите Йонас Фрай и Мануел Швайцер и „С кану по Амазонка” на Бенджамин Сад и Джеймс Тръндъл.

От 21:10 заповядайте в Лятно кино „Орфей“, за да се насладите на великолепния „КАМИНО ДЕ САНТЯГО”, в който ще видите как хора от цял свят се стичат, за да извървят своя поклоннически маршрут. Някои тръгват в търсене на новия си житейски път, други, за да видят докъде ще стигнат физическите им възможности, а трети – просто да се забавляват и да срещнат нови приятели. Целта на всички е да достигнат до мощите на Свети Яков в Сантяго де Компостела.

От 23:30 същата вечер идва ред на ...

» повече