Подтепето

арт

10 Юли, 2018

Пуснаха допълнителни билети за Zucchero на Античния

60 лева за място на двата допълнителни сектора

Остават броени дни до концерта на мегазвездата Zucchero в Античен театър Пловдив.  Италианският музикант стартира своите летни участия с два невероятни концерта на 3 и 4 юли на площад Сан Марко във Венеция, а идва в Пловдив на 23 юли.

Поради изключителния интерес към концерта, след преговори с мениджмънта на артиста, бяха пуснати в продажба два допълнителни сектора на Античния театър. Билетите са на изключително достъпната цена от 60 лева и могат да бъдат закупени в мрежите на Eventim и Ticketpro.

По време на концерта си в Пловдив, Zucchero ще изпълни най-доброто от 30–годишната си  музикална кариера, както и част от най-новите си песни, които българската публика ще чуе за първи ...

» повече
05 Юли, 2018

Парковете в Пловдив стават открити кино салони

Екран с размерите на двуетажна сграда за кино под звездите на пет градски локации

Пловдив става поредния град, в който лятното кино ще бъде част от горещите нощи. От 25 юли до 5 август 2018 в града под тепетата ще бъдат прожектирани 10 филма на няколко изключително атрактивни локации на открито – Цар Симеоновата градина, Рахат тепе, Младежкия хълм, парка край Гребната база и зона Плажа в коритото на река Марица.

Филмовата програма включва едни от най-добрите заглавия от българското и европейско кино през последните години. Ще гледаме тематичната за сезона комедия „Летовници” на режисьора Ивайло Пенчев, съвсем новите ленти „Привличане” на Яна Маринова и Башар Рахал и „Революция Х”, където на екрана ще видим звездно присъствие – Димитър Бербатов, Иван Тишев ...

» повече
03 Юли, 2018

Премиери и поредното издание на най-престижния фестивал за планинарски филми на 20-то издание на Филмови Нощи във Филипополис

7 премиерни филма и BANFF- селекцията на един от най-престижните планинарски кино фестивали в света ще могат да видят пловдивчани по време на лятната кинопанорама в кино „Орфей“

„Филмови нощи във Филипополис“ ще се проведат от 6-и до 29-и юли в Лятно кино „Орфей“ и ще предложи на киноманите в Пловдив програма от независими европейски, американски и български заглавия.

Въпреки че ще обърне внимание на фестивалното и българско кино, „Филмови нощи във Филипополис“ няма да подмине и почитателите на съвременните летни хитове. Затова в богатата програма присъстват заглавията СИКАРИО 2: СОЛДАДО – суров и честен поглед към емигрантските съдби на границата между САЩ и Мексико. Продължението на невероятния трилър “Сикарио” е с участието на Бенисио Дел Торо, Джош Бролин, Катрин Кийнър ...

» повече
27 Юни, 2018

Нарисувано в затвора

Изложба „Портите на града“ показва творчество на лишени от свобода

Изложба на артистични произведения и рисунки, изработени от лица, изтърпяващи наказание лишаване от свобода в пловдивския затвор, ще бъде открита на 28 юни от 18.30 часа в сградата на Общински съвет Пловдив. Изложбата е  част от проект "Изкуството на живота, чрез живота на изкуството" на Сдружение "Обединени професионалисти за устойчиво развитие“ и се реализира като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Произведенията в изложбата „Портите на града“ са изработени от налични и елементарни материали, илюстриращи необходимостта на задържаните да се откъснат от обичайната си затворена среда. Чрез популяризирането на работата с лишени от свобода се търси диалог между институциите и обществото.
Всички представени в изложбата ...

» повече
27 Юни, 2018

Столипиново става сцена за социално ангажирани артисти

Фабрика за идеи предизвиква творците, трима финалисти ще получат финансова подкрепа за реализиране на идеите си

Как да стимулираме повече пловдивчани да включат квартал Столипиново в личната си карта на съпричастност, как да мислим и да действаме по проблемите на квартала през призмата на единна принадлежност, а не през мислене "ние" - "те". На тези въпроси трябва да отговорят всички артисти, желаещи да кандидатстват с идеи в инициативата Art Innovation Challenge на Фабрика за идеи. Артистичното предизвикателство е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата и е насочено към квартал Столипиново.

С идейни концепции за промяна могат да кандидатстват артисти от всички сфери на изкуството до 3 юли на следния линк: https://bit.ly/2N1j8LZ. Темата е квартал ...

» повече
27 Юни, 2018

Юбилейна изложба по случай 50 години Колектив за национална шевица и орнаментика „Росица Чуканова“ показват в Етнографския

През 1968 г. към колектив „Репин“ е създаден кръжок по българска бродерия, ръководен от Янка Арсова, учителка от техникума по облекло „Ана Май“. Постепенно кръжокът прераства в колектив, поради засиления интерес към изучаването и претворяването на народните шевици. Колективът е бил представително звено към Окръжен и градски съвет за култура. Целта  на  основателите  е  била да  се  създаде място за среща и обмяна на опит на  жените  от  района,  които  имат интереси в овладяването на техниките на българската традиционна шевица и плетиво. От 2004 г. колективът развива дейност към читалище „Алеко Константитов-54“ – Пловдив.

Колективът е осъществил 103 самостоятелни изложби. От тях 17 са национални изложби. Международните участия с изложби са 18: в Будапеща и гр. Калача (Унгария), 2 изложби в ...

» повече
25 Юни, 2018

Фабрика за идеи търси предложения за артистична намеса в Столипиново

Art Innovation Challenge е инициатива на Фабрика за идеи, която подкрепя социално ангажирани артистични форми да внесат живителен импулс за преодоляване на актуални проблеми на града. Ако си артист, за когото творенето и споделянето на сътвореното се разпростира до стремежа да остави смислен социален отпечатък, Фабрика за идеи те предизвиква да изпратиш свое предложение за интерактивна артистична творба в Пловдив до 1 юли! Тази година Art Inno Challenge се провежда в Пловдив (18-22 юли), а тематична душа на изданието e квартал Столипиново.

Фабрика за идеи ще подкрепи финансово и комуникационно реализирането на 3 артистични творби, които са интерактивни, задълбочени и развиват темата на предизвикателството по нов и смислен начин.

Подробности и кандидатстване ТУК.

Проектът е част от програмата на Пловдив ...

» повече
20 Юни, 2018

Ищар избра Пловдив, за да отпразнува 20 години на сцена

Звездата на етномузиката Ищар избра Пловдив, за да отпразнува 20 години на сцена. Певицата, която изпълнява песните си на 5 езика, идва за втори концерт под тепетата. През 2011г. тя препълни Античния театър, а този път е решила да пусне гласа си на закрито. Ищар ще взриви публиката в комплекс СИЛА, заедно със своя 12-членен бенд. Шоуто ще е на 24 ноември и ще продължи минимум 2 часа. Организаторите обещават кристален звук, красива сцена, ефекти и много музика.

Билетите са вече в продажба онлайн и на касите на партньорите на Ивентим, както на касите на Античен театър, туристически център на  ул. „Райко Даскалов” 1, билетен център пред общината.

» повече
20 Юни, 2018

Студенти и ученици от Пловдив създават ленд арт инсталации по Марица

Работилница на открито ще оживи поречието на река Марица през юни като част от програмата на “Пловдив – Европейска столица на културата 2019”. Тревната площ след моста на Панаира е мястото, на което между 21 и 23 юни ще се проведе събитието. В работилницата ще вземат участие студенти от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, както и ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. Техни ръководители ще са Румен Димитров, Орфей Миндов и Александра Ангелова – от Арт група „Дупини“ (Велико Търново), и  пловдивските творци Димитър Къркеланов, Теодора Лазарова, Даниела Русева и Гергана Мантарлиева.

В рамките на три последователни дни, между 9.00 и 16.00 часа, сформираният творчески екип ще работи по създаването на художествена инсталация ...

» повече
15 Юни, 2018

Stern вдигна Капана във въздуха

Известният пловдивски графити артист завърши поредния си шедьовър в квартала на творческите индустрии

Капана и къщите му се реят в облаците над тепетата в творбата на Димитър Механджийски на Ядрото

Известният пловдивски графити артист Димитър Механджийски-  Stern завърши поредния си шедьовър в Капана. Творецът изрисува калкан на сграда край откритата сцена Ядрото, а гигантската му творба вече привлича публика, сякаш е галерия в градска среда.

Stern пресъздава съня за любимия квартал на творческите индустрии и буквално го вдига във въздуха. Знаковите къщи на Капана се реят в облаците над тепетата във фасадната картина на графити маестрото.  Всеки може да открие любимото си заведение или ателие да се носи във въздуха някъде в работата на Механджийски.

Тоновете са меки, поглъщат и ...

» повече