Подтепето

арт

08 Мар, 2018

Стъклени цветя, бижута и бонбони - оригинален подарък за празник (СНИМКИ и ВИДЕО)

Крехките и красиви изделия се предлагат на благотворителен базар в Халите

В изработването на предметите на изкуството са участвали хора от дом „Свети Врач“ в Пловдив

През последните два дни посетителите в търговски център Халите се наслаждават на работата на пловдивчанина Иван Станев, един от последните майстори на духано стъкло в България. В своята импровизирана работилница, в централното фоайе  майстор Станев изработва красиви стъклени сувенири и бижута.

Той категорично отказва да говори за себе си и майсторлъка си, а на репортерските въпроси отговаря така: „Това е благотворителен базар. Средствата от него са за хората от дома за възрасни с умствена изостаналост „Свети Врач“ в Пловдив. Те сглобяват бижутата в работилница и всички набрани средства отиват за това.“  

Следващата възможност да ...

» повече
28 Фев, 2018

Къща Клианти отваря врати за първомартенска среща на баби и техните внуци

 „Традициите, които трябва да съхраним в рода“ – това ще покажат  ученици от втори  клас на  ОУ „Райна Княгиня“, гр. Пловдив, които заедно със своите баби ще беседват по темата на 1-ви март. Срещата е организирана от ОУ „Райна Княгиня“ и  ОИ „Старинен Пловдив“ като инициатива от Националния eTwinning проект „Родна стряха“.

Спазвайки първомартенската традиция, децата ще закичат с мартеници, изплетени от самите тях в часовете по технологии и предприемачество. Те са се учили търпеливо и с любов да готвят със своите баби, записвали са рецепти, вземали са интервю от тях за ценността на времето, което прекарват заедно, за домашните им задължения, учили са се от техния опит, разбрали са кои са най-полезните български билки, чели са заедно народни приказки.         

По ...

» повече
13 Фев, 2018

Изложба в Прага на възпитаници и преподаватели от НХГ "Цанко Лавренов" Пловдив

За пореден път Министерството на културата подава ръка на талантливи ученици от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ - Пловдив, като инициира представянето на произведения на възпитаниците в Българския културен институт в Прага, Чехия.

От 7 до 28 февруари 2018г. чешките ценители на изкуството могат да видят изложбата „Дипломна селекция“, която съдържа творби на зрелостници от последните две години. В основната зала на културната ни мисия прекрасно съжителстват живописни платна, графични листове, стенописни проекти, скулптура, плакати и икони. Те дават представа за високото ниво на специализираното образование в Художествената гимназия в Пловдив. В съседна зала се представя арт колекцията на сериграфско ателие „Студио S” с творби на преподавателите.  Изложбата беше открита от Н. Пр. Лъчезар Петков, посланик на България в Чехия, г-жа ...

» повече
13 Фев, 2018

Пловдивски фотограф разказва "Улични истории"

Експозицията на младия пловдивски фотограф Александър Карамфилов, кръстена с колоритното име „Улични истории“ ще се състои на 19 февруари в бар “Craft” в Капана. Изложбата е голямата награда, която Александър спечели в конкурса, организиран от Младежки център Пловдив – „Пловдив през моите очи“. В конкурса взеха участие 40 снимки, от които 20-те събрали най-много харесвания са изложени в постоянна експозиция в сградата на Младежки център.

Това е първата самостоятелна изложба на фотографа. Нейното начало ще стартира в 19:00 часа, в заведението на ул. „Абаджийска“ 15. 13-те изложени фотографии ще се продават на символична цена, а събраната сума ще бъде внесена за благотворителна кауза.

Александър Карамфилов е роден през 1990г. Занимава се с любителска фотография от почти две години. Първоначално за ...

» повече
02 Фев, 2018

Първа изложба от проекта "Път на младите" за 2018 година в "Бялата къща"

Проектът "Път на младите" на културен център "Бялата къща" продължава и през тази година. Проектът за 2018 година стартира на 7 февруари (сряда) с изложба на Поли Велкова, Петко Недялков и Христомир Великов. Откриването е в 18:30 часа. В следващите месеци предстоят още шест изложби.

През изминалата 2017 година над 20 млади автори от цялата страна - фотографи, художници и скулптори показаха творбите си пред пловдивската публика и я спечелиха завинаги!

Поли е "забравила" монохромните колажи от миналия октомври и сега се представя с абстрактна живопис - минималистична, но ярка, оптимистична и радостна. 

Христомир  отново се връща към любимите женски образи. Сега - година по-късно, залага и на пастелни портрети, изпълнени майсторски и носещи любовта и преклонението пред жената.

Петко Недялков за ...

» повече
18 Ян, 2018

Индия през погледа на български студенти показват в библиотека „Иван Вазов“

Срещата с авторите и „тяхната“ Индия си струва да бъде преживяна

От 18 януари до 9 февруари във фоайе Изкуствотека на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив ще бъде представена изложбата „Моята Индия“. Тя съдържа двадесет и един образа на Индия, създадени чрез възможностите на фотографията, колажа, текста и монтажа от дипломирани и настоящи студенти от специалност „Индология“ на Софийския университет „Климент Охридски“. Те са имали възможността да отидат на едногодишна специализация в Централния институт по хинди в гр. Агра – Индия. За тях това е била първа среща на живо със страната, чийто език, литература, история и култура са изучавали, или както определя куратора на изложбата Александър Богданов – „от учебника към живота“. Пропътували са хиляди километри с влак. Изложбата отразява непосредствените им ...

» повече
10 Ян, 2018

„Пловдив 2019“ търси име на новия си дом в Тютюневия град

Фондацията пусна анкета към пловдивчани

Общинска фондация „Пловдив 2019“ обяви допитване до пловдивчани за даване име на бившия тютюнев склад, в който се помещаваше мебелен магазин, а отскоро е новата база на хората, които движат проекта Европейска столица на културата. Анкетата е пусната в социалната мрежа Facebook.

„Както знаете, скоро наш дом ще наричаме бившия тютюнев склад и мебелен магазин "Галеро" в Тютюневият град / Tobacco City. В тази сграда ще тупти ритъмът на проекта Европейска столица на културата. Но за да я обживим изцяло, разбира се, тя трябва да си има и име.
Според нас тук формулата #заедно отново може да изиграе решаващата роля. Помогнете ни да "кръстим" новия ни дом. Очакваме вашите предложения в коментарите под публикацията.  #ЕСК #Пловдив ...

» повече
28 Дек, 2017

Звездно посрещане на героините от Х Фактор в кметството

Иван Тотев връчи плакети „Пловдив 2019” на победителките в риалитито 4 Magic и финалистката Мирослава Тодорова

Градоначалникът  ги покани да бъдат ключови участници в програмата в годината на Европейска столица на културата

Звездно посрещане в заседателната зала на Община Пловдив устроиха на пловдивските таланти от телевизионното риалити Х Фактор днес. Победителките във формата 4 Magic и финалистката Мирослава Тодорова бяха аплодирани от кмета Иван Тотев, заместниците му Александър Държиков и Георги Маринов, както и от много чиновници от администрацията. Градоначалникът връчи на гласовитите момичета почетен плакет с новото лого на „Пловдив 2019” и ги покани да бъдат ключови участници в програмата в годината на Европейска столица на културата.

Благодарност, почит и респект, обърна се Тотев към 4 Magic, Мирослава Тодорова ...

» повече
23 Дек, 2017

Уникални картички и картини ще се рисуват с восък и ютия пред очите на посетителите в Капана

Експозиция Енкаустика, която ще продължи през целия месец декември в кафе-галерия Groove Music&Art вече предизвика голям обществен интерес. Ето защо всички посетители и гости ще имат възможността да се запознаят отблизо с тази уникална техника в един уъркшоп, представен ексклузивно от автора Дима Иванова (Encaustic by Dima). Тя ще демонстрира пред публика своето изкуство, като ще рисува на живо в галерията, в събота 23.12. от 11:00 ч. Ценителите ще могат да се насладят още на коледна експозиция с картички . Всяка една от картичките е абсолютно уникална и не може да бъде повторена, което я прави изключителен подарък за предстоящите празници.

Поради сложността на техниката, художниците, които творят енкаустика са малко. Техниката е особено трудна, защото боите непрекъснато ...

» повече
19 Дек, 2017

Шестото издание на Ономатопея събра 30 автори с нестандартни творби

Близо 30 автора се събраха на шестото издание на изложбата Ономатопея. Тя се проведе в ателието на Димитър Шопов до Пешеходния мост. Мястото е на петия етаж в сградата западно от пешеходния мост, като входът е от северната страна на сградата, към реката.

По стените бяха подредени творби в различни медии – както по-традиционни, така и нестандартни, като рисуване със спрей върху медни плочи или татуировки върху изкуствена кожа.

Участие взеха: Александра Ласкова, В + Yves_O, Велизар Димчев, Венера Смиленова, Виктория Филипова, Вълко Чобанов, Гергана Мантърлиева, Димитър Шопов, Добромир, Запрянка Василева, Иван Караджов-Инди, Иван Чобанов, Ина Валентинова, Калина Стоянова, Красимира Кирова + Ваня Кирова, Любомир Кръстев, Maque, Мария Налбантова, Мартина Вачева, Мирослав Христов, Мич ар Брезунек, Полизавър, Роня, Тодор Ненов, Трифон Ташев, Христофор ...

» повече