Подтепето

арт

29 Май, 2017

Две продукции от Тайван гостуват на „Черната кутия“

Недялко Славов: Фестивалът работи много активно за каузата „Пловдив – 2019“

Остават броени дни до откриването на 11 Международен фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия“. Първоначално стартирал като фестивал за камерен театър през 2007 г., през годините той се развива и включва танците в репертоара си.

Фестивалът се е превърнал в традиция за град Пловдив, който отваря все по-широко вратите за поглеждане към Пловдив и това какво се случва в него.

Фестивалът работи много активно за каузата „Пловдив – 2019“, отбеляза Недялко Славов, който благодари специално на партньорите на 11-тото издание: Община Пловдив, Посолството на Израел, Посолството на САЩ, Посолството на Белгия, Посолството на Австрия, Италианския културен институт, National Culture and Arts Foundation – Taiwan, ЕГ „Ив. Вазов“ – Пловдив, Драматичен театър ...

» повече
29 Май, 2017

"Пилето, което казва Ку" пристига в Пловдив

Актьорът Иван Юруков представя първия си моноспектакъл 

Един от най-харесваните и популярни наши актьори от театралната сцена и телевизионният екран – Иван Юруков ще зарадва многобройните си фенове в Пловдив с първият си моноспектакъл - “Пилето, което казва Ку”. На 11 юни “странната птица” ще кацне за първи път в Пловдив на сцената на Лятно кино “Орфей” точно в 21.00 ч.

В “Пилето, което казва Ку” актьорът, който бе номиниран за главна мъжка роля в тазгодишните “Аскеер-и”, отново вдига високо летвата пред себе си. В моноспектакъла той представя чудесно най-различни цветни и страстни персонажи и влиза най-вече в ролята на нощният пазач, който всъщност говори с Пилето, което казва ....КУ.

“Моноспектакълът е може би най-висшата театрална форма и огромно предизивкателство за ...

» повече
29 Май, 2017

Деца рисуваха с къна, танцуваха и играха йога в двора на галерия „Златю Бояджиев”

Вторият ден от Празник на Детето в Стария град премина с разнообразна програма

В дворното пространство на галерия „Златю Бояджиев” под надслов „Нарисувай и открий” се проведе демонстрация, свързана с изобразяването на фантастични образи върху тениски, вдъхновени от асаните- 
йогийски упражнения-пози, които децата рисуваха (кобра, лотос, дърво, планина, войн, мост и др.).

Техниката върху текстила включва отпечатък от проекта на детето и ръчна рисунка.Използват се специални текстилни бои, като тениските могат да се носят години наред.

На три централни пана децата рисуваха върху следните образи: дървото на живота, което символизира космическа хармония; бога на слънцето, който олицетворява деня и бога на нощта, който вплита в себе си положителното и отрицателното.В основата на всички техники е кръгът-символ на слънцето ...

» повече
28 Май, 2017

Авторският танцово-музикален спектакъл NЕО DERVISH за първи път в Пловдив

Neo Dervish е танцово-визуален спектакъл, който ще представи съвременен авторски прочит на вековния мистичен танц и философия на дервишите. Пловдивчани могат да го видят на 20-ти юни в Античния театър.  Спектакълът е със специалното участие на Ziya Azazi и е игран четири пъти в театър "Иван Вазов" в столицата. След големия успех, предстои да бъде представен и в Пловдив.

Артистът от световна величина Ziya Azazi е хореограф, танцьор и дервиш. Талантливият танцьор е роден в Антакия, Турция и е представял спектаклите си пред кралските семейства на Дания, Мароко, Холандия и Тайланд. До момента е обиколил над 40 държави, над 230 града и е изнесъл над 450 представления. Още през 1999 във Виена получава признанието най-добър танцьор на годината в Австрия ...

» повече
27 Май, 2017

Пловдивският живописец Пламен Бешков представя новите си творби в къща “Мексиканско изкуство” на Градската галерия

Почитателите на живописта могат да се срещнат  с художника Пламен Бешков на 1 юни от 18:00 часа, който откива новата си самостоятелна изложба в залата за временни експозиции на къща “Мексиканско изкуство” на Градската галерия в Стария град.

Пламен Бешков  представя живопис, изпълнена с  маслени и акрилни бои, отдавайки предпочитание на  фигуралната композиция. Творбите в изложбата са обединени от темата за съпоставянето между  мъжкото и  женското начало. Същевременно зрителят не е ограничен в свободата да  възприема и тълкува видяното в по-широко измерение. Налага се и усещането за една дистанцираност към времето и пространството и в отношението на човека към заобикалящия го свят. В рисунката и трактовката на човешката фигура съзнателно е търсена деформация на формата до степента, подпомагаща специфичния ...

» повече
26 Май, 2017

„Мистерията на българските гласове“ и Лиса Джерард с концерт на Античния театър

Лиса Джерард, носителката на „Златен глобус“, заради музиката, която създава заедно с Ханс Цимер за филма „Гладиатор“, ще пее на Античния театър в Пловдив на 8 юни. Тя е специален гост в новия проект на световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове". Лиса е популярна и от култовата от 90-те години австралийска група Dead Can Dance.  

За нея съвместния проект с „Мистерията на българските гласове" е сбъдната мечта. „За първи път чух хора през 1994 г. и не можех да повярвам на ушите си - беше най-красивото нещо, което бях слушала в живота си“, споделя Лиса. „На техен концерт в Лондон осъзнах, че има светлина и радост, която никога преди това не бях чувала в пеенето, всичко беше като изгряване на слънцето ...

» повече
26 Май, 2017

Къде е иронията в търсенето на себе си?

Гонсало Тавареш почна обиколката си в България от пловдивския Капан

Една от най-забележителните фигури на съвременната португалска литература пристигна миналата вечер в Пловдив, за да представи книгата си „Пътуване до Индия“. Така нареченият португалски Кафка събра почитателите си в галерия Arsenal of Art в Капана, за да разкаже повече за самата книга.

Още в самото начало на срещата, представителите на Португалския институт споделиха впечатленията си. Те акцентираха на иронията, с която Тавареш разказва за пътуването до Индия и разочарованието на неговия главен персонаж Блум при самото му пристигане. Франциско Назарет, директор на института, заяви пред публиката, че Тавареш е с изключително богато въображение и вкарва много цвят в литературата. 

Самата книга „Пътуване до Индия“ представя движението на героя, което не ...

» повече
25 Май, 2017

Зелени арт идеи променят Капана

Одобрените идеи представят както практични и артистични решения, така и засаждане на екзотични и непознати растения

Пространства за отдих и дискусии, зеленина по фасадите на сградите, артистични конструкции за растения  и отглеждане на екзотични плодове в сърцето на града ще бъдат представени  на 27.05.2017 г. от 11.00 часа на сцена Ядрото в Капана.

Събитието  е част от проекта „Засади Капана“ , който стартира преди месец с подкрепата на „Пловдив 2019“ като следващ етап от развитието на един от водещите проекти Капана – квартал на творческите индустрии. Инициативата даде възможност на всички хора със „зелени“ идеи да се включат в конкурс, вдъхновен от артистичното озеленяване, чрез отглеждане на ароматни и ядливи растения в градски условия. В конкурса се включиха авторски ...

» повече
25 Май, 2017

НОЩ/Пловдив ще се проведе в три поредни вечери

Включват над 70 проектни предложения от всички сфери на изкуството – съвременно и традиционно визуално изкуство, театър, кино, съвременен танц, пърформaнс и други

Най-дългата НОЩ на Пловдив се завръща този септември за тринайсета поредна година, за първи път в три вечери – 15, 16, 17 септември.

Стартирало като „Нощ на музеите и галериите“ през 2005-а година по инициатива на Веселина и Катрин Сариеви (основатели на галерия SARIEV и фондация „Отворени изкуства“), днес събитието е съвкупност от множество местни, национални и международни проекти, разширяващи културната карта на Пловдив. В последните години фестивалът събира аудитория между 40 и 60 хиляди души, като артистичните проекти са над 120 разположени на 60 – 70 локации в града под тепетата.

Тази година ораганизаторите ще избират от над 70 ...

» повече
25 Май, 2017

„Вълци“ донесе още 3 Аскеера на Пловдивската драма

Актрисата Ивана Папазова грабна приза за поддържаща женска роля

Театралните награди на фондация "Аскеер" бяха връчени за 12-и път снощи на церемония в Театър "Българска Армия" в столицата, по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Постановката „Вълци“ донесе още 3 Аскеера към колекцията на Пловдивската драма. Диана Добрева взе награда "Аскеер" в категория "Режисура" за постановката "Вълци". Актрисата Ивана Папазова, спечели в категория "Поддържаща женска роля", Петя Диманова пък получи "Аскеер" в категория "Театрална музика".

За най-добро театрално представление през този сезон бе определено "Еквус" по текст на покойния Питър Шафър и поставена на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев" от Стайко Мурджев.

Актрисата Меглена Караламбова получи приза за главна женска роля за изпълнението си ...

» повече