G като Георгиев

Актуално Градът Живот Забравеният град Новини

Собственикът на „Розаимпекс” завърши ремонта на знаковата сграда на ул. „Патриарх Евтимий №1”

Реставрацията запази автентичния облик на паметника на културата с изключение на един елемент- новото G на върха на сградата

Ремонтът и реставрацията на знаковата сграда на ул. „Патриарх Евтимий №1” е на финала. Днес фасадата на паметника на културата бе разкрита с премахването на строителното скеле около нея. А резултатът от дейностите е повече от задоволителен- реставрацията е съхранила автентичния вид на аристократичната сграда в самото сърце на града. С малки изключения. Спорна е новата дограма, заместител на автентичната дървена такава. Има разлика в цвета на фасадата, която преди бе бледорозова. Има промяна и на един много интересен архитектурен елемент.

Сградата преди ремонта и след него

Оригиналният декоративен орнамент на върха на постройката е подменен със стилизирано G, което вероятно идва от първата буква на фамилията на инвеститора- инж. Димитър Георгиев.

Собственикът на „Розаимпекс” закупи сградата преди няколко години, след като тя пустееше дълго време. Възстановяването й стартира в началото на 2017 г., след задължителните съгласувателни процедури с НИНКН, а към днешна дата недовършени отвън остават единствено терасите. Поставено е дори художественото осветление.

Припомняме, че в началото на 2017г. бизнесменът насочи интересите си към паметници на културата, като купи първо сградата на ул. „Патриарх Евтимий №1”, а после се сдоби и с прекрасната постройка на улица „Феликс Каниц”, където в момента вървят строително-реставрационни дейности.

В миналото в сградата на ул. „Патриарх Евтимий №1” се помещаваше емблематичният бар „Ъндърграунд”. По горните й етажи се намираше клуб „Флаинхай”, а години по-късно приземният функционираше като турска пекарна. Скоро постройката ще заживее отново, но с различно предназначение. Според първоначалната информация на приземните нива  ще има банков офис и магазин, а над тях ще е еднофамилно жилище на две нива.

Проектант на обновената сграда е председателят на Камарата на архитектите за Пловдив- арх. Петко Костадинов.

 

Споделете ни във:

23 коментара за “G като Георгиев

  1. С КАКВА ЕЛЕГАНЦИЯ АКАД. ПРОФ. Д-Р АРХ. КАРА КОЛЬОФ АНАЛ . . пърдом анализирВа архитектурските фактове на горкото Филибе, ама колко проникновено и вдъхновяващо раздава ОЦЕНКИ и възхвали . . . многословни ИЗЛИЯНИЯ.
    Чудим се само, оти се стеснява да са потписва, завалията, да не би съвестта му се е събудила, че не си е взел ОЦЕНКА ПО СЪПРОМАТ?

  2. Един от малкото положителни примери за перфектна рестраврация на сграда паметник на културата,изпълнена изцяло според изискванията на Националния институт за недвижимо културно наследство. Доброто отношение към културно-историческото наследство преди всичко е знак,че все още съществуват съвестни хора с качествена ценностна система. Дано поведат крак,Пловдив го заслужава.

    1. Парцалът на Дернев (замязал на листовка за бакалията в Мола от реклами и АмерикаЗаБГ и Котки/Пищки) се списва от самодоволни, самоуверени, недоучили дилетанти МЕРАКЛИИ, КОИТО СИ СЕ ХАРЕСВАТ и се потупват по рамото . .
      МУТРИФИКАЦИЯТА ХЛУЕ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.