G като Георгиев

Актуално Градът Живот Забравеният град Новини

Собственикът на „Розаимпекс” завърши ремонта на знаковата сграда на ул. „Патриарх Евтимий №1”

Реставрацията запази автентичния облик на паметника на културата с изключение на един елемент- новото G на върха на сградата

Ремонтът и реставрацията на знаковата сграда на ул. „Патриарх Евтимий №1” е на финала. Днес фасадата на паметника на културата бе разкрита с премахването на строителното скеле около нея. А резултатът от дейностите е повече от задоволителен- реставрацията е съхранила автентичния вид на аристократичната сграда в самото сърце на града. С малки изключения. Спорна е новата дограма, заместител на автентичната дървена такава. Има разлика в цвета на фасадата, която преди бе бледорозова. Има промяна и на един много интересен архитектурен елемент.

Сградата преди ремонта и след него

Оригиналният декоративен орнамент на върха на постройката е подменен със стилизирано G, което вероятно идва от първата буква на фамилията на инвеститора- инж. Димитър Георгиев.

Собственикът на „Розаимпекс” закупи сградата преди няколко години, след като тя пустееше дълго време. Възстановяването й стартира в началото на 2017 г., след задължителните съгласувателни процедури с НИНКН, а към днешна дата недовършени отвън остават единствено терасите. Поставено е дори художественото осветление.

Припомняме, че в началото на 2017г. бизнесменът насочи интересите си към паметници на културата, като купи първо сградата на ул. „Патриарх Евтимий №1”, а после се сдоби и с прекрасната постройка на улица „Феликс Каниц”, където в момента вървят строително-реставрационни дейности.

В миналото в сградата на ул. „Патриарх Евтимий №1” се помещаваше емблематичният бар „Ъндърграунд”. По горните й етажи се намираше клуб „Флаинхай”, а години по-късно приземният функционираше като турска пекарна. Скоро постройката ще заживее отново, но с различно предназначение. Според първоначалната информация на приземните нива  ще има банков офис и магазин, а над тях ще е еднофамилно жилище на две нива.

Проектант на обновената сграда е председателят на Камарата на архитектите за Пловдив- арх. Петко Костадинов.

 

Споделете ни във:

25 коментара за “G като Георгиев

    1. Парцалът на Дернев (замязал на листовка за бакалията в Мола от реклами и АмерикаЗаБГ и Котки/Пищки) се списва от самодоволни, самоуверени, недоучили дилетанти МЕРАКЛИИ, КОИТО СИ СЕ ХАРЕСВАТ и се потупват по рамото . .
      МУТРИФИКАЦИЯТА ХЛУЕ

  1. Един от малкото положителни примери за перфектна рестраврация на сграда паметник на културата,изпълнена изцяло според изискванията на Националния институт за недвижимо културно наследство. Доброто отношение към културно-историческото наследство преди всичко е знак,че все още съществуват съвестни хора с качествена ценностна система. Дано поведат крак,Пловдив го заслужава.

  2. С КАКВА ЕЛЕГАНЦИЯ АКАД. ПРОФ. Д-Р АРХ. КАРА КОЛЬОФ АНАЛ . . пърдом анализирВа архитектурските фактове на горкото Филибе, ама колко проникновено и вдъхновяващо раздава ОЦЕНКИ и възхвали . . . многословни ИЗЛИЯНИЯ.
    Чудим се само, оти се стеснява да са потписва, завалията, да не би съвестта му се е събудила, че не си е взел ОЦЕНКА ПО СЪПРОМАТ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.