G като Георгиев

Актуално Градът Живот Забравеният град Новини

Собственикът на „Розаимпекс” завърши ремонта на знаковата сграда на ул. „Патриарх Евтимий №1”

Реставрацията запази автентичния облик на паметника на културата с изключение на един елемент- новото G на върха на сградата

Ремонтът и реставрацията на знаковата сграда на ул. „Патриарх Евтимий №1” е на финала. Днес фасадата на паметника на културата бе разкрита с премахването на строителното скеле около нея. А резултатът от дейностите е повече от задоволителен- реставрацията е съхранила автентичния вид на аристократичната сграда в самото сърце на града. С малки изключения. Спорна е новата дограма, заместител на автентичната дървена такава. Има разлика в цвета на фасадата, която преди бе бледорозова. Има промяна и на един много интересен архитектурен елемент.

Сградата преди ремонта и след него

Оригиналният декоративен орнамент на върха на постройката е подменен със стилизирано G, което вероятно идва от първата буква на фамилията на инвеститора- инж. Димитър Георгиев.

Собственикът на „Розаимпекс” закупи сградата преди няколко години, след като тя пустееше дълго време. Възстановяването й стартира в началото на 2017 г., след задължителните съгласувателни процедури с НИНКН, а към днешна дата недовършени отвън остават единствено терасите. Поставено е дори художественото осветление.

Припомняме, че в началото на 2017г. бизнесменът насочи интересите си към паметници на културата, като купи първо сградата на ул. „Патриарх Евтимий №1”, а после се сдоби и с прекрасната постройка на улица „Феликс Каниц”, където в момента вървят строително-реставрационни дейности.

В миналото в сградата на ул. „Патриарх Евтимий №1” се помещаваше емблематичният бар „Ъндърграунд”. По горните й етажи се намираше клуб „Флаинхай”, а години по-късно приземният функционираше като турска пекарна. Скоро постройката ще заживее отново, но с различно предназначение. Според първоначалната информация на приземните нива  ще има банков офис и магазин, а над тях ще е еднофамилно жилище на две нива.

Проектант на обновената сграда е председателят на Камарата на архитектите за Пловдив- арх. Петко Костадинов.

 

Споделете ни във:

22 коментара за “G като Георгиев

 1. „В миналото в сградата на ул. „Патриарх Евтимий №1” се помещаваше емблематичният бар „Ъндърграунд”“. А в още по-дълбокото минало – редакцията на в. „Комсомолска искра“. И тя беше емблематична.

  1. Много вярно казва „Реликт“, че освен думичката КОРОНА известна на всекиго освен сульо-чукча-писач КараКольов, Хонорис Кауза на врачанската МАГНАУРА, тази сграда се знае и като КОМСОМОЛСКА ИСКРА с Велислава Дърева на втория етаж.
   Аха, ша кажат, вие, червени боклуци . . . и др.
   Да, ама помни Историята (с изкл. К.Кольов селяк), че само те се ОСМЕЛЯВАХА, десетилетия наред, да си кажат!

  1. В западна Европа за такава реставрация се казва унищожаване на паметник на културата ! Първата буква на ГАНЙО

 2. Изключително лош пример за работа по автентична сграда. Старата сграда с цветове и детайли е доста по-красива. Да не говорим за дограмите стил “нова сграда в Смирненски”. Жалко, че с всички нови технологии в строителството, това е капацитетът ни. А само какви примери за реставрация има!?

 3. Фасадата има евтин вид. Изискванията на НИПК може да са изпълнени, но ремонта е по нови технологии за по евтино. Дограмата си е чудесна за квартална кооперация. Контраста между двата избрани цвята е груб и нахален. И все пак, поздравления за инвеститорите, че са запазили фасадата. Жалко за морала и нивото на проектанта, явно толкова знае и може

 4. С изключение на цвета, повечето коментари са безпочвени и повъхрностни. Очевидно не всички знаят колко труд и пари се влагат за да може една стара сграда да се въведе в състояние, годно за експлоатация, а това от снимките е доста повече от годно… Когато вие вложите толкова средства и време можете да имате мнение за собствените си дела върху „културни паметници“

 5. Хеййй,мноого сте гнусни.
  Нямате,не можете,не разбирате и не знаете за какво става въпрос.
  Гниди.

 6. Толкова гнусна злост, отврат ! Няма ненаказано добро ! Розовият цвят ли е автентичния, питам аз гнусните плавали? Срам ме е от такива коментарии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.