„Art Liberty“ – изкуството като протест срещу рaзделението (ГАЛЕРИЯ)

Актуално Градът Живот Новини

Изложбата с фрагменти от Берлинската стена пленява и провокира край Римския стадион

Снимки: Георги Матов

„Това е нещо, което няма да бъде забравено. Стените се вдигат и бутат, но изкуството остава. То свързва хората, въпреки преградите“. Това каза преди повече от месец за Под тепето френският колекционер Силвестър Верже, който гостува в Пловдив за откриването на Европейска столица на културата с изложбата си „Art Liberty“/„Изкуството на свободата”. 25-те оригинални фрагменти от Берлинската стена вече са подредени около Римския стадион, а изложбата официално ще бъде открита утре от председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Неслучайно. Пловдив ще е първият град в Европа, който ще отбележи 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена.

Бетонните пана са изрисувани от знакови творци, рисували върху самата преграда между Източен и Запазен Берлин преди повече от три десетилетия. Работите, които са изложени под тепетата пленяват и провокират. „Тук виждаме изкуството като форма на протест срещу разделението. Паната са много ценни, но ще ги представим в градски условия, на улицата, тъй като в крайна сметка там е мястото на уличното изкуство, не в музея.”, каза френският колекционер.

Верже отбелязва, че изложбата утвърждава основните ценности на изкуството и свободата чрез 38 забележителни произведения на изкуството, които смесват сила, творчество и фантазия. Работите са едновременно крайно модерни и натоварени с история. Върху автентичните бетонни късове от Стената ще видим творби на култови  художниците предшественици на сцената на берлинското улично изкуство. Те са рисували по Берлинската стена от източната и западната й части в началото на 80-те години на 20 век. В Пловдив идват работи на шест от първите художници рисували по Берлинската стена- Тиери Ноар, Кристоф-Еманюел Буше, Киди Ситни, Индиано, Хайнц Куздас и Петер Унзикер, плюс двадесет и пет международно признати улични артисти. Заедно с бетонните пана пътуват три Трабанта, изрисувани от Тиери Ноар, Кристоф-Еманюел Буше и Киди Ситни.

Традиционно в рамките на трите месеца от изложбата се организират десетки събития – прожекции, туристически турове по „стената“, политически дебати, срещи с художниците, концерти. В Пловдив програмата към проекта включва повече от 30 късометражни филма, показващи художниците в процеса на тяхната работа. Те ще бъдат активирани чрез QR код към самите изложени работи на Главната.

Art Liberty“ включва още „Ефемера“- 32-минутен филм на основата на богатия архив на фотографа и художник на берлинската стена Хайнц Куздас, както и шестнадесет снимки на творби, изрисувани на Берлинската стена преди падането ѝ, всички те изложени върху брезенти с размер 250 x 350 см. Ще видим и оригиналния стенопис на бразилския художник Л7М, създаден по време на парижката изложба в Източната гара (Gare de l’Est) през 2015 г. Мегапроектът включва още три големи рисунки на Статуята на свободата от Кристоф-Еманюел Буше, емблематичен художник на Берлинската стена.

Очаквайте подробности!

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.