В рамките на месец откриват 2 нови завода в ТИЗ

Актуално Градът Изпод тепето Новини

Немската група Мекалит съобщи за откриването на съвместния с китайския концерн VEM завод за производство на матрици и щанци

Световният опит в софтуерните решения, свързани с управлението и оптимизирането на производствените процеси, представиха на международна технологична конференция през уикенда в Хисаря. Форумът, организиран от фирмите Хайкад Инфотех и Дасо Системс /Dassault Systemes/, съвместно с Аутомотив Клъстер България, предизвика интереса на над 70 представители на едни от най-големите български и чуждестранни компании в страната и на водещи университети. Присъстващите бяха запознати с проверени в практиката, доказали своята висока ефективност решения, които френската Дасо Системс, втората по големина софтуерна компания в Европа, е реализирала чрез хиляди проекти с фирми, световни лидери в своя индустриален сектор.

„Даваме възможност на предприятията да получат наготово софтуерни системи, разработени в своя фундамент, които само трябва да бъдат адаптирани за конкретните производствени процеси“, посочи Спасена Генчева, управител на Хайкад Инфотех, представител на Дасо Системс за България. „Чрез такъв тип форуми фирмата ни се стреми да създаде бизнес среда за комуникация и обмен на мнения, назоваване на проблемите и начини за преодоляването им. Искаме да интегрираме добрите световни практики в опериращите в България предприятия. Наблягаме силно и на присъствието на представители на университетите, за създаването на тесни контакти със заинтересуваните фирми. Създавайки такава симбиоза можем да насърчим индустриалния ренесанс на страната“, допълни Спасена Генчева. Ели Бойкис, Филип Минез, Адриано Гарела от френския концерн разкриха иновативните подходи и софтуерни апликации в помощ на трансформацията на бизнес процесите в производството.

Именно практическата употреба на софтуера 3DExperience в разработването и прототипирането на безпилотен товарен самолет, демонстрира екипът на фирма Дронамикс. Върху платформата CATIA на Дасо Системс е изграден и прототипа на електромобил на екипа от студенти от Русенския университет, с ръководител доц. д-р Симеон Илиев. Болидът, който спечели второ място за най-добър дизайн в престижното международно състезание Shell Eco-marathon 2019, бе специално транспортиран от града на Дунава до Хисаря.
На форума бе представена и българската разработка на „Л-Клас“ в управлението на машиностроителния бизнес – от технологията до машината. Имаме клиенти и от други страни, сподели добрата новина управителят на компанията Йосиф Леви.

Искаме добро заплащане, което да върне българите от чужбина. Тогава тук трябва да създаваме ноу-хауто, да създаваме „процедурно знание“ за производството – в него е високата добавена стойност, продължи темата за българските иновации инж. Даниел Белколев, ръководител на международен екип в „Дженерал електрик“ /General Electric/ в Канада. Той посочи, че заедно с инж. Пламен Панчев, създателят на най-голямата индустриална зона в България – Тракия икономическа зона /ТИЗ/, разработват програма, която ще квалифицира от средни техници до инженери в различни области. Такъв курс ще бъде обособен в новооткрития Центъра за професионално обучение ТРАКИЯ.

Всъщност именно в Тракия икономическа зона през октомври ще бъдат пуснати новите високотехнологични производствени мощности на 2 от фирмите, участвали в конференцията. Красен Кръстев, управител на българския клон на немската група Мекалит, съобщи за откриването на съвместния с китайския концерн VEM завод за производство на матрици и щанци. Част от успешната история на фирмата отново са софтуерните решения на Дасо Системс. Само след дни на официална церемония ще прережат и лентата на новия завод за фарове на Мерцедес на „Одело Фарба”. Турският холдинг създаде и R&D център през лятото в София. Ръководителят на центъра д-р Серкан Бодуроглу представи как се съчетава развойната дейност и производствени процеси в условията на пълна оперативна софтуерна съвместимост на база на решенията на Дасо Системс.

За официалното откриване на инженерингов център на германката група Bosch в София съобщи арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Аутомотив Клъстер България. Цифрите, които той посочи в своята презентация, са показателни за изключително динамичното развитие на автомобилния сектор в страната. През 2012 г. 30 компании реализират 500 милиона евро оборот, 1 процент от брутния вътрешен продукт, заети са 9 000 души. Сега вече оборотът е 5.5 милиарда евро, над 65 000 заети в над 250 компании и автомобилната индустрия допринася за над 10 процента от брутния вътрешен продукт. За 7 години увеличението е близо 10 пъти.
Най-много фирми от автомобилния сектор са съсредоточени в Тракия икономическа зона, следва София, радостно е, че и в Северна България вече има компании от тази индустрия – в Шумен, Русе и Плевен. Враца се очертава да повтори опита на ТИЗ, смята арх. Станиславов.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.