АктуалноГласовеГрадътМненияНовиниПод ножа

Обществен съвет към Омбудсмана ще наблюдава най-големия инфраструктурен обект в Пловдив

Бизнесът за Пловдив: Обществената поръчка за пробива под Централна гара има недостатъци

Браншовите организации на архитекти и инженери твърдят, че Бетонния мост може да бъде повдигнат, вместо да се събаря

Съветът ще има компетентност да направи цялостен анализ на проекта с различни варианти, за да не стане Пловдив заложник на една фирма – спечелила търг

Таня Грозданова

Обществен съвет към Омбудсмана на Пловдив ще наблюдава най-големия инфраструктурен обект в града, това стана ясно след проведената днес преди обяд среща между представители на Сдружението с нестопанска цел „Бизнесът за Пловдив“ и обществения застъпник Борислав Стаматов. Тя се проведе в приемната на омбудсмана и на нея присъстваха председателят на СНЦ“Бизнесът за Пловдив“ Атанас Рогачев, инж. Румен Хорев – ръководителят на секцията за инфраструктурни и транспортни проекти, и изпълнителният директор на Сдружението Александър Стайков.

На инициираната от бизнеса среща страните са се разбрали за създаването на Обществен съвет към омбудсмана, който да следи най-големия инфраструктурен проекта на територията на града, дело на НКЖИ, а именно пробива под Централна гара Пловдив.

Припомняме, че преди няколко дни бе обявена обществената поръчка по проекта. 80 000 000 лева за пробива под Централна гара в Пловдив

Според експерти от Бизнеса за Пловдив, тя има недостатъци. От ръководството на Сдружението информираха омбудсмана, че в нея липсва  предпроектно проучване, свързано с геологиията на терена; указания как точно ще се извършва пробива – споменати са открит и подземен способ, но проблемът е, че вероятно изпълнителят може да избере открития. Рисковете за него са, че ще трябва да бъде премахнат обходния воден колектор, който иначе в бъдеще би трябвало да се свърже с очаквания Южен обходен колектор. От друга страна двата проекта въобще не са съгласувани.  Има реална опасност, ако тези недостатъци не бъдат отстранени, и поръчката бъде спечелена в този си вид, това да доведе до наводнения, заради нарушаване на съществуващата техническа инфраструктура, която после няма да се възстанови и големият обходен колектор да отиде в историята за неопределено време.

Решението да бъдат избегнати всички опасности е създаването на този обществен съвет смятат от СНЦ „Бизнесът за Пловдив“ и Кабинета на омбудсмана. В този граждански орган ще са 10-тина човека, които ще са с експертен капацитет. В съвета ще влязат представители на Камарите на инженерите и архитектите, както и експерти на Бизнеса за Пловдив. Съветът ще има компетентност да направи цялостен анализ на проекта с различни варианти, за да не стане Пловдив заложник на една фирма, спечелила търг.

Експерти на Камарите на инженерите и архитектите твърдят,  че не е необходимо Бетонния мост да бъде съборен, за да се осъществи проекта на НКЖИ за модернизация на трасето.

Инженер Асен Георгиев –проектирал двете естакади на съоръжението е категоричен, че мостът може да се повдигне с 40 см, което е достатъчно за целта.

Възможностите за осъществяване на пробив под линиите са поне 4, но се избира най-скъпият и най-разрушителен

Дани Каназирева: Стига лъжи за Бетонния мост

Кметът за пробива под Централна гара: Има много въпроси

Няма да се отчуждават частни имоти с реализирането на пробива под Централна гара

Пробивът под Централна гара започва през 2019-а

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Целта е да се поделят ЕДНИ МНОГО ГОЛЕМИ ПАРИ. А после, след години мъки от проточилото се строителство, ще четем пак и пак: Дъждът превърна подлеза под гарата в подземна река.

  2. Добра новина е, най-после, дано да има резултат, че то БИЗНЕСЪТ ако не друг има Разум.

    Като му креснеш на УправникЗаспалМуйкоВсламата: “Не копай в чорбата дълбоко, бе сульо!” – он се 1. обижда и 2. дълбае още по-дълбоко напук. Оти не види от гурели пешеходното подлезче към коловозите при всеки дъждец на к’во мяза.

    Като обърнеш палачинката с Геологическите, с ИнДжинерните и със “Хидрологическите” особености на тоя свят, тогава може и да се сепне и да ВДЕНЕ. И да НЕ СЪСИПЕ централна градска махла. Пък и оттатъка.
    Че няма досега мераклии за милионите се обяснява с ЕДНА ДУМА В ЗАГЛАВИЕТО на задачата: “ПОДЛЕЗ”.
    “Под гарата” (?!?) = ами то си е на баир лозе освен че е ИДИОТИЗЪМ.
    Градът има нужда от ВРЪЗКА към Кючука – за трафик, камиони, бусове, моторетки и тротинетки. И блондинки. Множество решения на задачата са възможни – бетонови, бамбукови, ажурни стоманени – както по цял свят правят и то в най-ценни исторически обстановки. Колко му е да премостиш. Не заграбваш квадратури.
    Невъзможно е само едно “решение”, казва се ПОДЛЕЗ (видяхте ли под пощата плавателния басейн с гребците? Кел’ файда, че профучаваш БЕЗ РАЗВРЪЗКИ към изтока? Имаше си площад Хан Крум с елегантното Окръжие, Отецът кротко обслужваше транспорта на деловия Център, а сега само Кунст-Нахрихтен-Чорба го завзе . . .)
    Пешеходните “подлези” са малоумни и СКЪПИ, но са по-лесни, че по-плитки. (Никой в Бруклин няма да слезе в дупка, за да прекоси – изчакваш си светлината на зелено). Търговия? На дребничко? СМЕХ. Софиянци зазидаха един грамадник -беля- пред Транспортна.
    То с нарастване на многомилионните суми (като Колодруми) само БУДАЛА търси . . . решението (или далавер*та).

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина