АктуалноЖивотЗабавлениеЗабравеният градНовини

Фоторазходка в двореца Кричим

Разходете се с Lost in Plovdiv в царската ловна резиденция преди да бъде официално отворена за туристи

Дворецът Кричим  е българска царска ловна извънградска резиденция, построена в бивш султански имот, останка от историческата „Велика българска гора“), простирала се от Пловдив до Белград. Вековните дъбове от Кричимската кория, гората с лонгозки характер, предоставяща великолепни природни пейзажи с богата флора и фауна, очарова княз Фердинанд и той решава да създаде ловен парк.

През 1905 г. е построена първата сграда – ловният павилион„Австрийска къща“ по проект на арх. Г. Фингов. Към нея се оформя и малък парк с множество наши, а също и интересни чуждестранни растения. Внасят се елени и лопатари.

Настоящият ловен дворец е завършен от цар Борис II през 1936 г. и представлява двуетажна сграда, която подслонява петдесет и пет помещения, като само баните в двореца са дванадесет. По-голямата част от стаите са запазени в автентичния им вид и всичко е наистина удивително. В двореца има и киносалон, което е забележителност за началото на миналия век. Цялостното обзавеждането на имението е докарано от Германия и вече 110 години грижливо се съхранява.

Големината на парка днес е около 300 дка и е дом на най-разнообразни растителни и животински видове –  фазани, мексикански пуйки, дори и южноамерикански щраус-нанду. Особено впечатляващо е езерото с водните лилии, по което са плували лодки в царско време.

Дворецът „Кричим“ и прелестният му парк са едно от местата, които определено си заслужава да видите. Красотата на това кътче, приказните гледки, богатата природа, уникалната архитектура и множеството исторически препратки ще направят разходката ви наистина запомняща се.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина