Оправда ли очакванията на хотелиерите Пловдив 2019

Актуално Градът Живот Новини Разследване

Нова година и пролетните уикенди в Пловдив са по-популярни за туристи от уикенда за откриването на Европейска столица на културата

Нулев интерес към настаняване в града за 11 и 12 януари, ако се съди по Airbnb и Booking

Почти никакъв интерес към посещения с преспиване в Пловдив за откриващата церемония на Европейска столица на културата не се забелязва в заетостта на местата за настаняване в Града под тепетата. Това показва репортерско проучване на Под тепето. Само три-четири хотела в централната градска част се похвалиха с резервации за края на втората седмица на януари. Голяма част от представителите на бизнеса, с които разговаряхме, коментират, че най-вероятно стотиците хиляди зрители на събитията ще са основно пловдивчани и хора от близките населени места.

От друга страна пък хотелиерите в Пловдив отсега запазват стаи за конкретни събития в културния календар догодина. Това са основно фестовете в Капана, Opera Open и/или Hills of Rock, като тази тенденция е от няколко години.

Хотели

Панорамният пети етаж на емблемата на Пловдив хотел „Рамада Тримонциум“ ще събере VIP гостите за откриващото събитие на годината, в която градът ни е Европейска столица на културата.

“При нас ще се проведе празничният коктейл за официалните лица,“ разказа Ертен Късова за Под тепето.

Хотелът в сърцето на града е предпочитан най-вече от дипломати и звезди от световния шоубизнес при престоя им в Пловдив. Основната част от гостите на Тримона, обаче не е свързана чак толкова с културния туризъм.

Тони Симидчиева, собственик на хотел-ресторант „Одеон”, коментира, че за нея определено има тренд трайно нагоре. Има ли големи събития като фестовете в Капана, Opera Open или Hills of Rock, има и заетост.

„За масовия гражданин всичко това може и да не е видимо, но в последните години Пловдив се оформи като дестинация с интересни места за посещение. Все пак си трябва време и труд, за да улегнат нещата и да може да предложим на посетителите цялостно изживяване – инфраструктура, хубави хотели и ресторанти и всички удобства, които един турист очаква.“

За откриването сме натоварени, съобщи председателят на УС съвет на Съвета по туризъм – Пловдив Любозар Фратев. Семейният му хотел „Новиз“ е един от малкото, които имат резервации за втория уикенд на януари 2019-а година. Надяваме се, че и през цялата година ще е така, коментира още той.

 

„Имаме много резервации за дните около откриващата церемония на „Пловдив – Европейска столица на културата“ в Лайпциг. Все още имаме и свободни места. Заетостта е повече, спрямо другите дни. За 2019 година имаме специфичен интерес само за дните около Hills of Rock. Може би нямаме много резервации, защото още не е ясна програмата.

Самото събитие по Откриването сякаш също се оповести и рекламира само от около месец, може би за това няма много голям наплив, хората не знаят. Мисля, че Пловдив трябва да се рекламира повече извън самия град“, коментира Радослав Бозуков от хотел Лайпциг.

От хотелите извън централна градска част също отчитат голям ръст на запитванията, особено около големите събития. Откриващият уикенд обаче, по техни наблюдения не е нещо, заради което специално има наплив на туристи.

Краси Венкина, хотел „Санкт Петербург”: „Нямаме нито едно запитване специално за откриващото събитие в периода 11-13 януари. Стартът на Европейска столица на културата по никакъв начин не се отразява на обичайната заетост в хотела в този период от годината. На този етап не отчитаме и повишено търсене и за цялата календарна 2019г. Нямаме нито едно конкретно запитване, свързано с Пловдив- Европейска столица на културата 2019.”. От маркетинг отдела на хотела уточниха, че няма да променят цените си за 2019 г.

 

В един от новите хотели в града „Лендмарк“, на края на Гребната база в най-зеления квартал на Пловдив, също няма резервации за самото откриващо събитие в годината на титлата.

„За самата година като цяло, обаче се наблюдава засилен интерес, има конкретни резервации и запитвания. Годината ще бъде добра,“ коментира пред Под тепето Петя Боева от маркетинг отдела на Лендмарк.

От „Империал” отчитат интерес основно от чуждестранни туристически групи – испански, японски, италиански. Огромен ръст в резервациите има, а и доста от тях се правят през онлайн резервационните системи. Положително е, че Пловдив се появи на картата на големите световни туроператори (доскоро се предлагаше основно от български) и те активно го рекламират и презентират като туристическа дестинация.

Къщи за гости

От управлението на IPSpecial Group относно бутиковите къщи за гости 8 ½ и Villa Antica наблюдават повишен интерес и имат много запитвания за цялата следваща година. Характерно при тях е, че резервациите са с по-голяма продължителност, а не само за ден или уикенд. За откриващото събитие (11.01-13.01) все още имат места.

В местата за настаняване в квартал Капана има търсене за конкретни събития и фестивали през идната година, както и за предстоящите Коледно-Новогодишни празници. Повишен интерес за уикенда 11-13 януари не се наблюдава, коментират собствениците на хостели в Квартала на творческите индустрии.

Проверката на „Под тепето“ показа още, че през стартиращия уикенд незаетите стаи и апартаменти през онлайн системите Airbnb и Booking,  всъщност са повече, в сравнение с празничните или произволно избрани други уикенди.

Към днешна дата, вариантите в центъра на Пловдив за откриващия уикенд през Airbnb, са близо 300. За сравнение за Нова година възможностите за настаняване са около 100. Тази 200-процентна разлика все пак може да се обясни и с традиционнния огромен интерес към празнуване на новогодишната вечер далеч от дома, както и възможността на домакините просто да не си предлагат стаите за Нова година. По същия начин стоят нещата и с коледните дни, макар че за тях интересът е по-малък – свободните варианти са по около 150 за различните дни от коледните празници.

Сравнението с другите почивни дни от януари и следващите месеци обаче е показателно. Разлика в интереса към центъра на Пловдив няма в почивните дни на януари, февруари и началото на месец март – свободните стаи и апартаменти са по около 300. Много хора обаче изглежда планират от рано своята почивка – от уикенда 22-24 март нататък до юни, свободните стаи в центъра на града са близо 270. Разликата е малка, но все пак заетостта за 3-4 месеца напред е по-голяма от тази за откриващия уикенд на Пловдив като „Европейска столица на културата“.

Идентична е ситуацията и в другия сайт за онлайн настаняване Booking.com. Така, ако за уикенда 11-13 януари свободните хотелски стаи в центъра на Пловдив са 218, то за нова година са едва 79, а за сравнение – за априлските уикенди са по около 205. Отново разликата е малка, но е в полза на пролетните уикенди, въпреки че става дума за 4 месеца в бъдещето.

Споделете ни във:

Подобни статии

2 коментара

  1. Ние сме къща за гости на 50 метра от мега сцената – нито една резервация за великото шоу по откриването. Нито една резервация от чужденец за първите 3 месеца от годината. За същия период показваме най-слаб резултат в сравнение с предишни 3 години. Райън еър спря покетите и „многото чужденци по главната“ изчезнаха.

  2. Как мислите че европейските туристи не ползват интернет ? Няма да видят какво представлява града ни днес ? Най-мръсният въздух в Европа. Тотално разбит център с множество бунища и миязми. Липса на градски транспорт. Нискокачествени хотели с надути цени. Никаква логистика със света – един редовен полет до местното летище ! Как ще дойдат чуждунците в Пловдив , дори да искат ? Какви са комуникациите със София ? … Какво ново предлага Пловдив ЕСК 2019 ? До тук само регулярни събития , които ги има всяка година ! Кое голямо име ще видим в афишите на града за 2019 ?? Излагация пълна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.