АктуалноВкусът на градаЗабавление

Яна Краевская: Капана е уют с дъх на малко европейско градче

В рубриката си „Да живееш в Пловдив като местен“ единствения електронен гид за Града под тепетата – Lostinplovdiv.com ни представя Яна от Русия, който пристига тук със съпруга си Митко от Америка 

Яна пристига в Пловдив по любов. Запознава се с мъжа на сърцето си – Митко, на бригада в САЩ и след три месеца се женят в едно градче, в което никога не е валяло сняг. Били само двамата. В началото влюбените се разбирали на английски, но още в Щатите Яна започнала да учи български. Никой от тях не бил пленен от живота в страната на неограничените възможности и затова взели решение да дойдат в Пловдив и да отворят фурна. Днес, 10 години по-късно, Bakery Art създава истинско изкуство от тесто, а Яна и Митко все още влагат цялото си сърце, за да творят своето кулинарно вълшебство.

А ето и отговорите на Яна в нашия блиц въпросник:

Когато приятели посещават Пловдив за първи път, ги водя в: Разходка по Главната, разбира се, която продължава в Стария град.

Когато е време за парти, отивам в: Капана – уют с дъх на малко европейско градче. Иначе много обичаме да ходим в Pasha или в Bally.

Най – подценяваното място в Пловдив е:  Зоологическата градина! Какво стана с нея?

Място в Пловдив, което винаги удивлява хората е: Първото нещо е Капана. А второто е Античният театър: помня, когато аз дойдох в Пловдив за първи път, бях много впечатлена! Това е много богато историческо наследство, особено за мен беше просто уау, тъй като имам историческо образование, част от него беше и археология, била съм и на практика по археология (21 дена на палатка, всеки ден с лопата в ръка и най-хубавото нещо, което намираш, е парче глинен съд или кокал!) и нещо като Античния театър съм виждала само на картинка. Никога не съм мислила, че ще видя нещо подобно на живо.

За вкусна храна винаги отивам в: Тук изборът е доста богат. Обичам Смокини, Паваж, Гастрономъ, Raffy, за нещо сладко Sunny Bakery и тази сладкарница срещу ресторанта Хемингуей (бел. Lost in Plovdiv – Dolce Felini), а сладоледът на Афредо е уникален, няма летен ден, в който да мина и да не си взема.

Най – готиното заведение в града под тепетата е: Честно казано, много обичам да сядам на кафе до фонтана пред Общината, Дриймс, мисля че му викат, сядаш, зяпаш преминаващите туристи и  не мислиш – така си почивам от ежедневното натоварване

Моят алтернативен маршрут в Пловдив е: Посещаване на Малката базилика на бул. Мария Луиза, след това по булеварда отиваме в Стария град (тук може да се включат най-различните къщи-музеи), оттам до заведението на самия връх (много съм зле с имената) (бел Lost in Plovdiv – Рахат тепе).  Там задължително по една бира с цаца, снимки на тепето; слизаме към главната, пазаруване в Рефан (руснаците много го обичат). Оттам към дюнерите до Халите; Капана; следва посещението на Археологическия музей на площад Съединение. С нетърпение очаквам и откриването на Голямата базилика, която се включва в този маршрут. Това беше за туристи.

А иначе, аз когато съм на разходка, тръгвам по Мария Луиза от Каменица 2 (където живея), на Св. Петка завивам към Капитан Райчо и оттам към Цар-Симеоновата градина. Улицата Иван Вазов има своя специален чар, ако имам време и за нея. Обожавам да вървя пеша из Пловдив!

Нещо, което не харесвам в Пловдив: Гребната база по време на уикенд и мрънкащите хора, които са доста, специално в Пловдив

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина