АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеЗабравеният градНовини

Шедьоври на знаковите български зографи в обновената иконна галерия (ГАЛЕРИЯ)

Творби на Христо Димитров, Димитър Христов, Захари Зограф, Станислав Доспевски, Никола Одринчанин подредени в експозицията на „Съборна”

Хронологичният обхват на произведенията е от 16в. до края на 19в.

Снимки: Иво Дернев и Владимир Янев

Обновената експозиция „Икони“ към Градска художествена галерия – Пловдив бе открита днес. Тя се намира в сграда, специално проектирана за иконна галерия от арх. Никола Мушанов и колектив, на ул. „Съборна“ №22 в Стария град, в единен комплекс с църквата „Св.св.Константин и Елена“. Новия експозиционен план е дело на проф. Иванка Гергова, доктор на изкуствознанието от Института за изследване на изкуството към БАН. Колекцията включва шедьоври на знакови творци, сред които Христо Димитров, Димитър Христов, Захари Зограф, Станислав Доспевски, Никола Одринчанин и др. Хронологичният обхват на произведенията е от 16 в. до края на 19 в.

„Вече имаме възможността да покажем нашето иконно богатство по подходящ начин. Освен обновената галерия и новата подредба на самата експозиция, във фоайето вече имаме образователен кът, а скоро на място ще имаме таблети, които ще дават пълна информация за иконите и зографите”, каза директорът на ГХГ Красимир Линков.

Освен иконната подредба изцяло е обновен и интериорът на залата. Променени са цветът на стените, системата на окачване на експонатите. В предверието е разположен богато илюстриран информационен раздел, съдържащ четири основни теми: „Християнският Пловдив“, „Църковно изкуство в Пловдив и Пловдивско“, „Икона“ и „Иконостас“. Реновирането на постоянната експозиция е извършено със средства от приходите на Градската художествена галерия. На предишен етап с финансовата подкрепа на Министерството на културата залата беше оборудвана с ново подходящо осветление и камери за наблюдение.

Хронологията на експонирането е дело проф. Иванка Гергова. Тя подчерта, че в изложената колекция има нови неща, които не са били показвани досега. „Едни от най-ценните експонати са собственост на пловдивска митрополия. Има няколко тематични ядра. Точно срещу входа са експонирани най-старите икони, от 16в. В тази част от залата могат да бъдат видени и иконите на самоковските зографи от Доспейската фамилия. Тук е и шедьовърът „Св. Георги на трона””, разясни пред гостите проф. Гергова.

В експозицията има икони от Несебър, колекция от Ракитово, работи на местни майстори, както и икони, донесени от Йерусалим. Във витрините са поставени домашните икони, представящи най-почитаните в българските домове светци лечители и покровители на малките деца и родилките, заобикалящи централните образи на Богородица с Младенеца, както и метални обкови.

„Това е храм на опазването на българското културно наследство. Надявам се до края на годината да имаме и обновена постоянна експозиция на Градска художествена галерия на „Съборна””, пожела си зам.-кметът Александър Държиков.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина