АктуалноМненияНовиниПод ножа

Чумата прецака туризма и други сектори в Родопите

Затворени са екопътеките и забранени всякакви дейности на териториите на държавните дивечовъдни стопанства

Таня  Грозданова

Африканската чума по свинете повлече лавинообразно редица сектори, извън свиневъдството и отглеждането на прасета в задния двор. Туристи сигнализираха изненадани в редакцията на Под тепето, че се налага да прекратят летуванията си. Планираните и платени почивки с планински преходи се прекъсват изненадващо от ограничителни червено-бели ленти в средата на походите и кратки изпринтени, обяснителни табели.

През изминалата седмица забраната за туристи заради африканската чума стигна до Дяволската екопътека, маршрутите около хижа „Здравец“, в района на Чудните мостове и Юндола.

В Сайта на Южноцентрално държавно предприятие – Смолян, което обхваща по-голямата част от Южна България, се казва с кратко съобщение, че районите около село Борино и град Девин, са инфектирани зони. Същото важи за  територията на ДГС Пловдив – в местността Бяла черква. Другата зона е на територията на ДГС – Доспат, и ДЛС Извора – Девин.

В обхвата на инфектираните зони се ограничава достъпа на лица, които нямат отношение към претърсването и прилагането на мерките за предотвратяване и ликвидиране на болестта. За срок от два месеца от датата на обявяване на зоната за инфектирана, се спират всички дейности в засегнатите горски територии, в това число дърводобив, лов и подхранване на дивеча, паша на домашни животни, събиране на гъби, билки, сено и др. Днес се очаква да бъдат разпоредени мерки срещу разпространението на АЧС на територията на Държавно горско стопанство Хвойна.

Не тръгвайте на походи в Родопите, без да сте проверили дали маршрутите ви не са забранени, има постове от горски служители, които спират, предупреждават и глобяват нарушителите, съобщиха читатели на  Под тепето.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина