АктуалноГрадътМненияПод ножа

Четвъртата власт не е да раздава присъди

Медия изкара самоличността на обвинения в подготвян атентат

Ровенето до дъното в ситуацията подрива всякакви журналистически, а и човешки, принципи

Теодор Караколев

Национална медия, която така или иначе не се слави с най-почтените публикации в мрежата, изрови и изкара публично самоличнотта, училището, името на обвинения в подготвяне на терористичен атентат младеж. Името на непълнолетния, както и неговото семейство, обаче вече е в публичното пространство. Естествено, отговорност на всички нас, адекватните журналисти, е да не се заиграваме с темата.

Но случаят е преекспониран многократно. Публиката е със занижени стандарти поначало. Медиите непрекъснато газят журналистическите принципи – редовно обвинени получават присъди още преди съда на страниците на този или онзи сайт. Лични драми се разчовъркват до последен детайл, въпреки че общественият интерес е само клюкарски. Едва ли сега някой много ще се трогне.

Принципите за отношение към деца обаче са малко по-различни. Едва ли има смисъл да цитираме различните конвенции, пътеводители и насочващи материали как да се отнасяме към децата в медиите. Достатъчно е да кажем, че децата още търсят себе си и тепърва оформят своя светоглед. А една от ролите на съдебната система е превъзпитателна. Детето е попаднало в капан. Заблудено, може би, е готвило атентат. А ако действително е така, най-вредното нещо е отсега да сложим етикет на момчето, който ще остане завинаги. Дори да се промени и превъзпита – ако има какво да променя, пак да припомня – все още е само обвиняем – всички ще знаят за неговата детска грешка завинаги.

Нелепо е, колеги. Само за няколко клика.

Не от журналистическа, от човешка гледна точка. Защото целта ви не е да помагате или да информирате, а с всички възможни средства да трупате дивиденти.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

8 коментари

  1. По- добре се научи да пишеш грамотно, после се вайкай за България.
    Има си причина, да се пази детската психика. Тази държава ще бъде, някой ден, в ръцете на сегашните “деца”
    Ама от даващи акъл. Дръжте си го, като нямате в повече …

  2. Абе ненормалници, ако тоз беше взривил бомбата пак ли щеше да е анонимен? Айде стига толерантност, нали не си мислите, че тоз радикализиран елемент може спокойно да гледа съучениците си. И каква е тази защита от адвоката, че всичко се продавало свободно, той и черния барут се прави от дървени въглища, ама ще ме оправдае ли някой ако намерят в нас 100-200 килограма барут, домашно приготвен.

  3. Колко сърцераздирателно! Били нарушени правата на детето…А правата на 1000 ученици,чиито живот беше поставен от него на карта.Пратете си Вие детето да учи с него

  4. Zahto ne namerixa nehto za sporf a kavi sa tezi materiali kolko negovi sayhenizi mozexa da posradat kade e vazpitanieto ot roditelite za parvite sedem godini. Apravosadieto I to si izmi razete. Dete bilo. Neka si pravia kakvoto si iskat pravosadieto gi zahitava nakade varvi balgaria

  5. А как тогава представяте новините с нахапани от кучета хора?Защо винаги представяте новините,че непременно кучетата са виновни,като вярвате само на едната гледна точка?А сега,малкото копеле защото е още ДЕТЕ и затова го оневинявате!Ако беше над 20 години,веднага щеше да се нахвърлите че бил наркоман!
    Значи когато си дете,всичко можеш да правиш без някой да те съди,а когато си куче винаги ти си виновен,не защото ти си виновен,а просто защото си КУЧЕ!!!
    ДА ВИ ИМАМ ОБЕКТИВНАТА И БЕЗПРИСТРАСТНА ДЖУРНАЛИСТИКА!

  6. След този театър на прокуратурата и част от медиите, силно се съмнявам, че ще има родител, който при подобен проблем ще се обърне за съдействие и помощ от държавните органи.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина