АктуалноГласовеМнения

Цитат на деня: ЗОП по времето на Микеланджело не е имало

Космически словесни забивки на представянето на проекта за кино Космос

Слави Георгиев към Емил Миразчиев: Стига с тоя пърформанс

Иво Дернев

Няколко словесни забивки придадоха колорит на иначе скучното и постно откъм емоции представяне на проекта за ревитализация на кино Космос пред празна зала в Дома на културата. Несъмнено най-цветущият цитат на деня е „ЗОП по времето на Микеланджело не е имало”, изстрелян от заместник-кмета по културата Александър Държиков, след въпрос относно авторските права на сградата и нуждите за доказване на такива според разпоредбите в Закона за обществените поръчки.

Особено емоционален бе и краткият диалог между общинския съветник от Обединени патриоти Слави Георгиев и културния оператор и художник Емил Миразчиев. След като на няколко пъти единственият представител на творческите среди на събитието използва думата пърформънс, за да изтъкне проблема с функционалността на проекта за Космос и несъвместимостта му с изискванията за пърформативни изкуства, политикът реши да се намеси. „Стига с този пърформънс. С тия пърформънси изменихте културата на Пловдив”, обърна се Слави Георгиев към Миразчиев. Художникът го попита какво точно той разбира от пърформънс и култура като цяло. „ И аз живея в този град и наблюдавам. Вашето, което правите, не е култура”, отговори му Георгиев. „Така лиии…”, отвърна Миразчиев, преди да прекъснат словесната им престрелка с въпрос към проектантите на кино Космос.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. И кое точно от изказването на Слави Георгиев не е истина? Да не би глупостите, които правят емиловите хора да са култура? Той и такива, като него увищожиха културата на Пловдив, но пък добре преживяват от проекти, от общински бюджет, от фондации…Дано се намери скоро някой, който да ги изхвърли от културата на страната ни и дано не е прекалено късно. Какъв смешник е Миразчиев само, има нахалството да твърди, че безобразните му глупости са култура, даже обяснява, че изкуството се развивало и неговите глупости са „развитието“. Ако ще е такова развитието, трябва да се забрани.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина