АктуалноГласовеГрадътЗелен градМненияНовини

Централно топлоснабдяване в градовете – неизползван ресурс за качествено и сигурно отопление

Важно е в онези райони, където има топлопреносна мрежа да не се допуска изграждане на нови сгради без проектирана вътрешна инсталация за отопление

Това е едно от решенията на предизвикателството за чистотата на въздуха

В съвремието всички ние сме изправени пред много предизвикателства, свързани с ефективната употреба на енергия и опазването на околната среда. Устойчивото управление на градовете зависи и от информираното поведение на гражданите – особено когато става дума за рационално използване на енергия за отопление.

Централното топлоснабдяване е най-доброто решение за отопление на съвременните градове. В сравнение с индивидуалните отоплителни системи или други видове отопление, то е най-сигурният, най-екологичният и безопасен начин за отопление.

Модерните градове разполагат с изградена система за централно топлоснабдяване – топлоелектрически централи (ТЕЦ), произвеждащи топлинната енергия, която се транспортира до сградите (жилищни, административни, бизнес и т.н.) по топлопреносната мрежа. Преди до стигне до крайните клиенти, енергията преминава през абонатната станция на дадената сграда. Чрез нея енергията се разпределя по отоплителната инсталация вътре в сградата.

Едно от големите предимства на Пловдив: развита топлопреносна мрежа

За разлика от много други градове в България, Пловдив разполага с развита топлофикационна мрежа и обновени мощности, които могат да бъдат от полза при доставката на качествено и екологично чисто отопление през зимата, както и на битова гореща вода целогодишно.

Пловдивската топлофикация от 2007 г. се управлява от EVN. Дружеството доставя топлинна енергия и битова гореща вода на над 30 000 домакинства и бизнес клиенти. EVN Tоплофикация разполага с три съоръжения за производство на топлинна енергия – наследените ТЕЦ Пловдив Север (на ул. Васил Левски 236) и Отоплителна централа Юг (в Южна индустриална зона), както и изцяло новоизградена модерна когенерационна централа – в непосредствена близост до ТЕЦ Пловдив Север.

EVN Tоплофикация оперира 190 км топлопреносна мрежа в Пловдив, както и над 1230 модернизирани абонантни станции. Общо 5 от 6-те административни района в града разполагат с топлопреносна мрежа. През последните 12 години са изградени нови над 40 км мрежа с нови изолирани топлопроводи  и повече от 230 нови абонатни станции. Ежегодно дружеството инвестира в обновяването на мощности и топлопреносна мрежа.

Инвестициите в централното отопление допринасят Пловдив да се развива като модерен град с функционираща инфраструктура по отношение на ефективното използване на топлинната енергия.

Развитието на този ценен ресурс – екологично чисто енергопроизводство, налична мрежа за доставка на енергия, сигурност на доставките –  трябва да продължи да се развива от бизнеса в сътрудничество с общинското управление, така и да бъде част от отговорното поведение на гражданите с цел всички да имаме град с чиста енергия и чист въздух.

В тази връзка е важно в онези райони, където има топлопреносна мрежа да не се допуска изграждане на нови сгради без проектирана вътрешна инсталация за отопление. Ако тези сгради бъдат проектирани с вътрешна мрежа още на ниво проект, лесно биха могли да се присъединят към мрежата на компанията, там където тя съществува. При тези сгради услугата е изцяло индивидуална и конкурентна, без съседите да зависят един от друг, както е в наследените панелни блокове.

За Пловдив е важно да се насърчават централизираните и ефективни решения за сметка на друг вид неефективни видове отопление, като например горене на въглища и дърва в градска среда.

От тази гледна точка всички – бизнес, община, гражданско общество – трябва да насочат усилията си в една посока  Само по този начин можем да постигнем реално решение на предизвикателството за чистотата на въздуха.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

9 коментари

  1. Моя човеко и аз събираме по казаните цяло лято стари дрехи и парцали. В една барака. Асенчо има сервиз и събираме масла в туби от вода. Сега ка е студено в един казан топум парцали те и бам в кюмбето и жегаасс и ич не ме интересува ко ша става… Сега ни топло и тва е.

  2. По нагъл ПР не бях виждал …
    Задължаващщщ … Ми да ходят в Австрия да ги задължават …
    Или да задължат служителите на EVN group
    На които да продават отпадния продукт от ko-Генерацията си …
    Аман …

  3. „…решенията на предизвикателството за чистотата на въздуха…“ =ТОВА СИ Е ПОДЛА ЛЪЖА, ВСЕКИ ЗНАЕ ОТКЪДЕ И КАК ИДВА И СЕ ПРОИЗВЕЖДА ТОПЛОТО – ДА НЕ БИ ДА НЕ ГОРЯТ ГОРИВА?
    ЕЙ ТАКА, ОТ ПРИПЕК НА СЛЪНЦЕ ЛИ ИДВА, А? А?

    1. В ЖР ТРАКИЯ се построиха десетки сгради и покрай тях минават магистрални топлопроводи. И колко от тях са топлофицирани… НУЛА. Щото държавата не подкрепя по никакъв начин строежа на централно топлофицирани жилищни сгради. Само пара в свирката…

      1. На ул. Четвърти Януари (горе!) в Сурп Кеворк иди да се оплачеш на арменския поп (цит.):
        „…покрай тях минават магистрални топлопроводи. И колко от тях са топлофицирани… НУЛА…“
        ТОЧКА по въпроса, майна. = ( . Х ? )
        Като си прокарвал „магистрали“ май си правил сметки без кръчмар (ПОТРЕБИТЕЛ, клиентът е винаги прав!). Никой не ти е длъжен сега. Корабът потъва правилно, Общината щяла да тегли заеми 122 милиончета за моя сметка, колко весело . . .
        ‘Оди дрОби зеле = go chop cabbage!

  4. „…където има топлопреносна мрежа да не се допуска изграждане на нови сгради без проектирана вътрешна инсталация за отопление…“ ПРЕДСТАВЛЯВА МОНОПОЛИЗИРАНЕ НА ЖИТЕЙСКИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ ОТ АЛЧНИ ЧАСТНИ ПРОДАВАЧИ.
    КОЙТО СИ Е ИЗКОПАЛ, ПРОКАРАЛ И ПРОВЕЖДАЛ „ТОПЛОПРЕНАСЯНЕ“ ДА СИ ГО ЧУКА У ГЛАВАТА. НИКОЙ НЕ МУ Е ДЛЪЖЕН.
    ИДИ ДА СЕ РАЗПОРЕЖДАШ ИЗ ДРУГИ ГРАДОВЕ И ПАЛАНКИ, МУТРО.
    НИТО ЕЛЕКТРИЧЕСТВО НЕ СЪМ ДЛЪЖНА ДА ‘ „ПОТРЕБЯВАМ“ МОГА И НА СВЕЩИ, ЧЕ ТОПЛЯТ.
    НИТО ТЕЧАЩА ВОДА МИ Е ЗАТРЯБВАЛА, КУПУВАМ СИ НА БУТИЛКИ.
    НИТО КЛИМАТИК НЕ МОЖ’ МЕ ЗАДЪЛЖИШ – ХОДА НА БАЛКАНА.
    ОТОПЛЯВАМ СЕ С ГАЗ – ЧИСТО, ЕВТИНО.
    СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ! ОСВОБОДЕТЕ И ГРАДА ЧЕ СТАНА НАЙ-ЗАБРАНИТЕЛНИЯТ НА СВЕТА!

  5. Като оставим настрана кинтите, които вземате за ПР, защо не кажете две думи и за лятото. С глобалното затопляне все повече имаме нужда от охлаждане. А ЕВН като не предлага централно охлаждане, значи трябва да се спасяваме индивидуално, с какво ….. ?

      1. … освен всичко това Градът се изпразни, младите се спасиха и СПАСЯВАТ накъдето им видят очите (а уж много си „обичкат“ Филибето, ха!) и във всеки блок половината апартаменти се изключиха от топло“снабдяване“ (по мутренски ВИС-тертип!) и даже си стоят … ЗАКЛЮЧЕНИ.
        На Суратите не сме им длъжни, ей, кмете!
        Ами по къщите? ДА СЕ ЗАБРАНИ ЛИ ПРОЕКТИРАНЕТО И УСТРОЙВАНЕТО НА КОМИНИ?
        ЕГАТИ РежимаБоБоТРИ (четири) на партия САРБ накъде ни закара!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина