АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

Училищната библиотека – любимото място на учениците от Френската гимназия в Пловдив

Още около 1000 лв е нужно да съберат учениците от Френската гимназия „Антоан дьо Сент Екзюпери“, за да обновят библиотеката в училището

Изкласилите гимназисти предават щафетата на по-малките да продължат с традицията на Литературния клуб и срещите с писатели

Славена Шекерлетова за КАПАНА.БГ

Една от целите на дългогодишната инициатива Младият Пловдив чете е да среща ученици със съвременни български писатели, преводачи, илюстратори. Като особено активен участник през годините се утвърди Френската езикова гимназия, където по време на фестивала почти всеки месец гостуват писатели.

В училището има и литературен клуб и преди срещите учениците четат книгите на авторите, които очакват, подготвят се с въпроси. Всяка една среща преминава с тяхното активно участие и продължава поне около час. Литературните разговори със съвременни автори се провеждат в училищната библиотека, която е любимо място за тийнейджърите. В нея има много книги, мястото е приятно, но те са решили, че искат да го направя още по-уютно и да съберат пари, за да обогатят фонда. С такова благотворително събитие за библиотеката започна тазгодишното издание на Младият Пловдив чете, в което се включи писателят Росен Карамфилов. През деня той беше гост във Френската гимназия, а вечерта се състоя четене в пловдивско заведение с цел събиране на средства. Събраната сума беше твърде малка, но учениците не се отказват от идеята си да обновят библиотеката.

Стефани Исакова от 11 клас: „Ходя много често в библиотеката, това е едно от любимите ми места в гимназията. Посещаваме клубове по литература, подготвяме се за авторските срещи, които ни предстоят, за да може да имаме въпроси към авторите. Повечето книги, които взимаме са свързани с автори, които изучаваме. Имаме и книги на съвременници в библиотеката, но не са достатъчно. Точно затова правим събитието, защото искаме да имаме повече книги и да обновим самото помещение, да пребоядисаме, да направим по-свежо мястото и да е по-представително, приветливо. Нужни са около 1500 лева, събрани са 600 лв. Бих искала да има в библиотеката повече чуждестранна литература, нямаме много автори от Америка, и все пак сме Френска гимназия и може да се обогати с още френски книги“.

Стефани Стефанова от 12 клас: „Почти всеки ден съм в библиотеката, защото главното, което правя е да чета и взимам много книги. Искам да има по-голямо разнообразие от книги и когато вляза там да се чувствам на място с повече истории, отколкото има сега. От съвременните писатели харесвам Димана Йорданова, Лилия Йовнова, Иван Ланджев и други. Те са били при нас. Имаме техни книги, но мисля, че може да се добавят още автори. Срещите с писатели ме радват с това, че можем да обсъдим с автора какво мисли той по някои въпроси, които ни вълн уват, както и за това какво стои зад книгата, историята, стиховете, разказите“.

Ивет Иванова от 12 клас: „Искам мястото да стане по-уютно, за да могат учениците да идват по-често, да си пишат домашните там, да почувстват библиотеката като дом. Всяка седмица ходя поне два пъти, посещавам клубове и винаги отивам, когато ми трябва някоя книга. От съвременните писатели харесвам Димана Йорданова, Георги Господинов и др. Много бих искала в библиотеката да имаме книгите на Елин Рахнев и той да гостува в нашия литературен клуб. Иначе ние си имаме много книги, които обичам и държа да са там“.

Стефани Исакова: „Любимите ми съвременни писатели са Иван Ланджев, Димана Йорданова, Георги Господинов, Петър Чухов и още много, които са ни гостували, като Палми Ранчев и Росен Карамфилов. Литературните срещи ни дават изключително много, тъй като се срещаме с нови хора, имаме контакт в училището с по-големите и по-малките от нас и има приемственост. Ние сега ще предадем щафетата, по-малките да продължат събитията и авторските срещи“.

Росен Карамфилов по време на събитието вечерта подчерта, че пътува от София, за да подкрепи учениците и че при все по-безумните и безсмислени цели, които си поставят хората днес, тяхната цел да обогатят библиотеката си с книги и да освежат вида ѝ силно го е трогнала. Той чете от своите книги „Въпреки бурите“ и „Церебрална поезия“. Чухме и гледахме клипа на първата му песен от новосъздадената от него група „Erase the Poems”. В групата участват още Димитър Пишев (китара и беквокали), Ангел Проданов (пиано) и Иван Бошев (микс и мастеринг). Първата им песен е „Crawling“, кавър на известната песен на „Линкин Парк“. Това е изпълнение, което е посветено на всички, които имат нужда от помощ, за да се справят с депресията и желанието за самоубийство, обясни още росен Карамфилов. Първият официален клип може да се види ТУК

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина