АктуалноЖивотЗабавлениеНовини

Ученици интерпретираха темата за сигурността в реална и виртуална среда

51 ученици от художествените училища в страната взеха участие в първия национален конкурс за плакат

Комисията определи две първи награди – на Сахак Касапян за творбата му „Лабиринт” и на Ивет Петкова за произведението ѝ „Много си сладка”

Йоана Иванова

51 ученици от художествените училища в страната взеха участие в първия национален конкурс за плакат на тема „Сигурността на децата в реална и виртуална среда“, организиран от Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ и Държавната агенция за закрила на детето. Младите творци са от специалността „Рекламна графика“, една от най-привлекателните и желани специалности, в която се обучават над 470 деца в цялата страна.

Плакатите бяха изложени в Балабановата къща вчера, а отличилите се участници бяха наградени с грамоти. Датата на изложбата не е случайна – 20 ноември е обявен за Световен ден на детето. На събитието присъстваха директорите на пловдивската и софийската художествени гимназии, представители на Министерството на културата и на Държавната агенция за закрила на детето, участници в конкурса, както и техни съученици и учители.

Организаторите на конкурса признаха, че са избрали плаката като медия, поради това, че той е еманация на творческото мислене на младия човек и му дава най-добра възможност да се изяви с креативност и нестандартност. Учениците отлично интерпретират темата за сигурността в реална и виртуална среда, като са засегнали въпросите за кибертормоза, т.нар. catfishing, зависимостта и ефектите от социалните мрежи и др.

Плакатите бяха оценени от жури, председателствано от д-р Ненко Атанасов, главен асистент в Националната художествена академия в София, и включващо преподаватели в НХА и АМТИИ – Пловдив, графични дизайнери, представители на Министерството на културата и Държавната агенция за закрила на детето.

Комисията определи две първи награди – на Сахак Касапян от НХГ „Цанко Лавренов” за плаката му „Лабиринт” и на Ивет Петкова от Националаната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука” – София за произведението ѝ „Много си сладка”. Втора награда спечели Йоана Карчева от  софийското приложно училище, а трета стана Хатче Алиева от НХГ „Димитър Добрович” – Сливен. Журито даде и пет поощрителни награди и отличи Георги Костадинов като най-млад автор.

Победителите ще бъдат наградени официално през декември в София, а плакатите ще бъдат изложени в Държавната агенция за закрила на детето.

Организаторите планират плакатите да бъдат отпечатани и разлепени на централни места в София, Пловдив и други градове в страната, за да може техните послания да достигнат до повече ученици и се надяват да продължат да осъществяват конкурса, като всяка година ще се засяга различна социално-значима тема.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина