АктуалноИзпод тепетоКултураМненияНовини

Уличните артисти, които потопиха Капана в музиката на Галиция, пътуват със същите дрехи и чехли повече от седмица

Групата Pandeireteiras Sen Fronteras  обикаля страната, маскирана като табор

Испански актьори провеждат социален експеримент у нас

Таня Грозданова

Пътуване към света и много други. Така е озаглавена статия в испанските медии, посветена на уличните артисти, които потопиха Капана с музиката на Галиция преди два – три дни. Те се появиха изневиделица в следобеда, забиха звънки дайрета, извисиха гласове и завъртяха пъстри фусти.

Докато айлякчиите в Капана им се радваха, а туристите ги снимаха, възрастен пловдивчанин извика срещу тях „ Same like Stolipinovo!“. Тогава никой не подозираше, че участва в социален експеримент.

Не са го знаели и членовете на Pandeireteiras Sin Fronteras  допреди седмица. Те тръгват от Мадрид на 14 април, след като са танцували в града. Само Ксурок Фернандес, един от основателите на групата, знаел каква е тяхната съдба, останалите разбират на летището.

Съставът на Pandeireteiras Sin Fronteras, преди да пътуват до България/ LA OPINIÓN

Научават, че следващата седмица ще бъдат с едни и същи дрехи, ще ходят с чехли, далеч от домовете си в България. Една страна, където никой не ги познава и  ще бъдат съдени само по външен вид, нищо повече…

Да пееш и танцуваш, да виждаш света, да познаваш нови ритми, други традиции и обичаи, но също и да се качиш на небето на другите. И така групата от 26 души каца в София, а после потегля към Пловдив. Където и да са у нас се приспособяват към съдбата на различните улични артисти.

„Когато пътуваме, ние се сблъскваме с расизъм и ксенофобия. Хората не знаят как да ни намерят и мислят, че сме цигани, и на място виждаме как се променят лицата им,“ разказва Фернандес.

„ Това е много различен начин на пътуване, обикновено ако отидете някъде и кажете, че сте музикална група хората ви канят, искат да бъдат с вас, всички врати се отварят. В това пътуване групата се интересуват от тези„ екстравагантни комбинации ”. Част от преживяването е импровизацията. Разбираш как те се виждат на други места с дрехи, които не са твоето ежедневно облекло,“ допълва той.

По думите му експериментът включва и да имаш с малко – дрехите на гърба и това, което изкараш. Пътуването не е приключило, за да го финансира Фернандес  продава млечен шоколад, произведен в Галисия.

Така че ако открият, че им е удобно на едно място, остават още няколко дни, променяйки града. Ако ли не – подхващат други асфалти. Те нямат проблем, вече имат покани да свирят и пеят, да разнасят галисийската традиция в други точки на картата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина