АктуалноГрадътМненияНовиниПод ножа

Три пъти гласуваха едни и същи промени в бюджета на града  

След бурни дебати с кмета, първоначален отказ и прегласуване, бюджетничката на Общината успя да прокара голяма част от исканията

Таня Грозданова

Най-червената ябълка на раздора в дневния ред на последното заседание на Общински съвет –Пловдив преди лятната ваканция –предложението за промени в бюджета на града с вносител кмета Иван Тотев мина почти на второ четене. Ден преди сесията от опозицията заявиха, че няма да подкрепят огромна част от исканите средства.

Скандалът за преместването на едни пари от едно перо в друго продължи близо час и се разви в остра размяна на реплики и прекъсвания. От „Съюз за Пловдив“, ППГОС и „Патриотичен фронт“ реагираха най-вече срещу искането 5 млн. лева да бъдат планирани в бюджетите за 2020 г и 2021 г за ремонт на тротоари, пешеходни алеи, паваж, калдъръм.  А после и срещу идеята на общината да проектира за около 36 000 лева полигон за кормуване в район „Тракия“.

От Съюз за Пловдив поискаха обяснение защо се залагат пари за харчене в бъдещето от следващо управление.

„Това е философия на нашето управление. Това е философия да подкрепим бъдещото управление с проектна готовност,“ отвърна кметът Тотев.

„Това е философия да харчите пари в бъдещето,“ контрира Дани Каназирева и възрази срещу това, че градоначалникът не я изслушва и не й позволява да си довърши въпроса.

„Той е кмет“, чу се реплика от председателските места.

„Той като е кмет, ние кои сме? Да не сме васални селяни?! – избухна Каназирева.

По отношение на полигона Тотев поясни, че това са мерки за намаляване на ПТП от млади шофьори, които са обсъдени с МВР. На терен от 25 дка ще се прави голям полигон за всички възможни категории свидетелство за управление на МПС, с естакади, паралелно обучение, помещения за автомобилните школи за лекции и т.н., което ще е новаторство и икономически изгодно за общината.

На питането на съветника от ПФ Стефан Послийски, които уточни че в комисии не е получил отговор къде точно е Форум Юг – Запад, Тотев отговори, че става дума за имота, които града купи от частна фирма до Пощата. Той не попада в сегашния проект за реконструкция и се искат над 68 хил. лв за техническо проектиране, така че през пролетта на 2020 да има готовност да се започне работа там.

В крайна сметка Общински съвет отказа да подкрепи измененията в бюджета в общ размер близо 6 млн. лева. Не стигнаха 2 гласа , за да бъде прието предложението на кмета и то след поискано прегласуване с мотива, че системата засякла. Така, покрай спорните проекти не бяха гласувани пари за ремонти над 10 детски градини и ясли, около 300 000 лева за подпомогане на ремонт в Кукления театър.

Вместо това съветниците излязоха в почивка след покана на Слави Георгиев към колегите му да присъстват на представянето на Славчо Атанасов като кандидат за кмет.

След почивката бюджетникът на Община Пловдив  Виктория Чавдарова изчете сумите и обектите от лист на микрофон в залата, с изключение на 5-те млн. лв. за тротоари и парите за полигон по кормуване в Тракия и те бяха вкарани отново, покрай предложението за безлихвен кредит от ½ милион на МБАЛ „Свети Мина“.  Така не бяха провалени ремонтите на детските градини през лятото, тъй като този път точката мина с 38 гласа „За“, нула против и въздържал се.

Освен това по предложение на д-р Учкунова съветниците гласуваха да се направи конкурс за управител на МБАЛ „Свети Мина“ през септември, тъй като болницата е с временен управител над две години и за да спре постоянното наливане на пари от бюджета в нея. 500 000-те хиляди за здравното заведение са безлихвен кредит. Парите идват от два от големите инфраструктурни обекти на Пловдив: Модър-Царевец и Плувен комплекс „Младост”. По тях бяха и пуснати обществени поръчки, като тази за пробива между „Западен” и „Южен” се провали, а другата все още е в ход.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина