АктуалноГрадътМненияНовиниПод ножа

Транспортният проект на Пловдив или как да реанимираш труп

Общината иска пълно изпъление на договора, смяна на техническия екип на Индра в България и поемане на отговорност

Тодор Чонов: Кметът изпрати официално писмо чрез испанския посланик до висшия мениджмънт на Индра за среща веднага след Нова година

Голямата тема, свързана с управлението на трафика на Пловдив, коментира днес в кулоарите на  Общинския съвет ресорният заместник-кмет Тодор Чонов.

„В момента се опитваме да реанимираме един труп, колкото и да звучи силно. Натъкваме се на огромни технически проблеми, относно функционирнето на системата“, заяви той.

По думите му, проблемите до голяма степен се дължат на морално остарелите софтуерни решения, които са интегрирани към онзи момент, писането на техническите задания по проекта към 2010 – 2011-а години. Според него това са били решения, остаряващи буквално за дни.

„В тази оставаща една година за обслужване на системата от Индра ние ще положим необходимите усилия тя да заработи. За целта, кметът е изпратил официално писмо чрез испанския посланик до висшия мениджмънт на Индра за среща веднага след Нова година“, съобщи кметът по транспорт.

Той обяви, че новата управа на града има доста крайни намерения.

„Ще поискаме пълно изпълнение на договора, смяна на техническия екип в България, защото считаме, че те не изпълняват до голяма степен своите задължения по договора.“

За пример той посочи бавната доставка на резервни части, което води до срив на системата.

Чонов разказа още, че в хода на работата излизат данни за неизпълнения на клаузи, за нарушения от страна на длъжностни лица или престъпления, ние ще сезираме компетентните органи.

„По отношение на фирмата ще вземем всички мерки, разписани в договора, за да си търсим правата. Всичко, което излезе, като данни ще бъде предоставено на компетентните органи.“

Ще се настоява за вземане на мерки по заработване на  устройствата и въвеждане на системата в експлоатация, заключи той.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

4 коментари

  1. А може би причината да не работи системата на 100% не е в Индра? Това е като да сравниш малко по- ниска оферта на Авиоремонтния завод в Пловдив с малко по-висока оферта на Локхийд примерно за ремонт на самолети. Много ясно че ще се предпочете Индра, въпреки малко по-високата оферта.
    Някой задава ли си въпроса „Защо същите системи изградени в Испания (и много други страни) от Индра работят?“ Навярно това е друг въпрос, нали?
    В началото проблема беше реалният – „Системата не работи“ . Там никой не се бърка (може би няма хора които да направят техтически анализ), но затова пък да се търси кой на кого платил, защо общината не спестила 2 млн. лева, наемайки друг изпълнител – такива материали не е проблем да се пишат при това ежедневно. Това е българска черта „Ще кажем че сестра му е к***а, пък той да върви да доказва че не е така“, важното е хората да цъкат с език и да върви материала (вестника).
    Защо не се поровите малко за това кой е произвел и подържа технически радарите по латищата в България и как работят те? Или примерно аналогични системи за охрана и наблюдение как работят в други държави (примерно Казахстан)? Няма да е толкова интересно за читателите, нали? Тогава тенденцията за плюене по Индра ще трябва да се смени с друга….

  2. мили видни гербажиий – цялата им работа е едно КТБ, така си я карат 10 години безвремие вече

  3. Тотев в прокуратурата директно! Да приемеш един договор при тоталното му неизпълнение е длъжностно престъпление и увреждане на Община Пловдив с 30 милиона лева! Тотев в затвора, ама веднага!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина